Vasile Niculița – fermierul ce a creat micul Ecoparadis al legumelor și verdețurilor la Hîncești

Mica fermă Ecoparadis din satul Drăgușeni, Hîncești a ajuns a fi cunoscută în rândul consumatorilor anul trecut, când Vasile Niculița a început a vinde primele legume și verdețuri crescute, respectând principiile agriculturii ecologice, scrie agrobiznes.md.

Foto: agrobiznes.md

Acum 5 ani, tânărul revenit de peste hotare și-a dorit să lanseze o afacere acasă, pentru a oferi un exemplu frumos copiilor săi. Atunci a început a studia mai intens informații despre permacultură.

„După 10 ani de muncă în Italia, am decis să mă întorc în țară, mi-am dorit să creștem copiii aici, în armonie cu natura. Acum 5 ani, am început a citi cărți despre permacultură. Chiar dacă sunt de la țară, nu am crezut vreodată, până a studia, că agricultura este atât de interesantă și deosebită. Apoi, am mers la universitatea Constantin Stere, unde, datorită profesorului Leonid Voloșciuc, mi-am creat o viziune clară despre agricultura ecologică. Am înțeles că permacultura e un domeniu mult mai vast, pe care urmează să-l implementez pas cu pas în cadrul gospodăriei”, povestește Vasile Niculița.
Fenicul / Sursa:agrobiznes.md
Lattuga Regina Ghețarilor / Sursa:agrobiznes.md

Per total, tânărul gestionează circa 5 hectare. Pe 2 ha a înființat o livadă de nuc, care curând va intra pe rod, iar pe 0,7 ha în acest an vor fi cultivate legume și verdețuri. Terenul este împărțit în sole, pentru a realiza eficient rotația culturilor, iar plantele sunt îngrijite utilizând produse naturale.

„Semințele le cumpărăm din Italia. La început, având suprafețe mici, reușeam să îngrijesc culturile utilizând preparate naturale pe care le produceam singur: macerat de urzică, macerat de brusture, esență de oțet cu apă (2 linguri esență/10 litri apă) pentru a combate dăunătorii la varză. Însă, după ce am majorat suprafețele utilizăm produse eco pe care le procurăm de la Institutul de Protecţie Biologică a Plantelor. Utilizăm îngrășământul Ecosol, fungicidul Funecol sau Recol și altele”.
Produse eco / Sursa:agrobiznes.md

Pentru a evita răspândirea bolilor și dăunătorilor, este realizată rotația culturilor. Totodată, având un sortiment bogat reușește să cucerească orice gospodină, deoarece în grădina Ecoparadis sunt crescute o sumedenie de bunătăți.

„M-am gândit că trebuie să produc tot ceea de ce are nevoie o gospodină pentru a găti gustos. Astfel, este mult mai ușor să realizezi livrarea. Am obținut un coș de produse și cunosc istoria fiecăruia dintre acestea, deoarece le însoțesc de la sămânță până la recoltă. În ceea ce privește asolamentul, utilizez mai multe scheme. Spre exemplu: primul an cultiv cartoful, deoarece are nevoie de mai mulți nutrienți; după acesta urmează ceapa sau usturoiul în calitate de cultură succesivă, apoi sunt cultivate roșiile, ardeiul, varza. Ultimii sunt cultivați dovleceii și bostanii, deoarece au un sistem radicular ce pătrunde mai adânc în sol. Principiul este ca aceste culturi să fie din diferite familii botanice, să nu aibă boli și dăunători comuni greu de combătut și să extragă diferiți nutrienți din sol, pentru a nu-l epuiza”.
Produse ECO / Sursa:agrobiznes.md

Citește continuarea articolului aici.


Pub