Convenția ONU privind schimbările climatice: „Efortul Moldovei în implementarea Acordului de la Paris este remarcabil și înalt apreciat”

Secretara executivă a Convenției ONU privind schimbările climatice Patricia Espinosa a mulțumit Republicii Moldova pentru liderism în elaborarea și prezentarea celei de-a doua Contribuții Naționale Determinate (CND2) la Acordul Climatic de Paris, care își propune obiectivul global de a menține creșterea temperaturilor medii la suprafața solului sub 2°C, informează Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, într-un comunicat.

Foto: unfccc/flickr, CC BY-SA

„Efortul depus de Republica Moldova în elaborarea și prezentarea CND2 într-o perioadă foarte dificilă pentru țară, dar și pentru întreaga lume, este remarcabil și înalt apreciat. Creșterea ambiției în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră până la 70% către 2030, comparativ cu anul de referință 1990, este o contribuție valoroasă la acțiunea globală pentru combaterea schimbărilor climatice. De asemenea, apreciez faptul că CND2 a Republicii Moldova include și o componentă solidă de adaptare la schimbările climatice și orientată spre viitor”, se arată într-o scrisoare adresată în data de 22 aprilie 2020 ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju.

Republica Moldova este a patra țară din lume care a prezentat Secretariatul CONUSC cea de-a doua Contribuție Națională Determinată (CND2), după Insulele Marshall, Suriname și Norvegia. Potrivit documentului, Moldova s-a angajat să reducă necondiționat către anul 2030 emisiile de gaze cu efect de seră cu 70% față de anul 1990. În cazul în care va avea acces la tehnologii și resurse financiare la costuri reduse, diminuarea emisiilor ar putea crește către 2030 până la 88% față de anul de referință 1990.

Țările semnatare ale Acordului de la Paris urmează să prezinte CND noi odată la fiecare 5 ani în perioada 2015 – 2030. Prin noile CND, țările urmează să-și sporească ambiția în reducerea emisiilor de GES pentru a putea menține încălzirea globală în limitele de 2°C către anul 2100. Realizarea indicatorilor din CND1 nu ar fi suficientă și ar duce la încălzirea globală a planetei între 2,9 – 3,4°C către anul 2100, ceea ce ar avea consecințe grave asupra tuturor sferelor vieții.

CND2 a Republicii Moldova a fost elaborată cu sprijinul Proiectului EU4Climate, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, fiind prezentată Secretariatului CONUSC la 4 martie 2020.


Pub