Informaţie de contact

Adresa:
bd. Ştefan cel Mare, 134
MD-2012, Chişinău
Republica Moldova

Anticameră
tel.:  022 251 317
fax: 022 222 885
e-mail: office@anrceti.md

Relații cu mass-media
tel.: 022 251 364
e-mail: stela.iacob@anrceti.md

 

Linia telefonică de informare
și anticorupție: 080080080

 

Instituţii de stat ale R. Moldova

19 Aprilie, 2024

ANRCETI a menţinut, cu unele modificări şi completări, obligaţiile speciale preventive impuse anterior furnizorilor cu putere semnificativă pe două pieţe relevante

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) a decis să menţină, cu unele modificări şi completări, obligaţiile speciale preventive impuse în anii 2010 şi 2013 pentru 19 furnizori cu putere semnificativă pe piaţa de terminare a apelurilor voce în reţelele individuale de telefonie fixă (piaţa 3) şi obligaţiile stabilite în anul 2010 pentru trei furnizori cu putere semnificativă pe piaţa de terminare a apelurilor voce în reţelele individuale de telefonie mobilă (piaţa 7). Totodată, ANRCETI a stabilit obligaţii speciale preventive pentru patru furnizori noi intraţi pe piaţa de telefonie fixă în legătură cu puterea lor semnificativă pe piaţa de terminare a apelurilor în reţelele lor individuale.

Hotărârile corespunzătoare ale Consiliului de Administraţie al ANRCETI au intrat în vigoare la data adoptării - 12.08.2015, iar părţile dispozitive ale hotărârilor au fost publicate în Monitorul Oficial din 25.08.2015. Consiliul a adoptat aceste hotărâri după ce ANRCETI, în temeiul art.53 al Legii comunicaţiilor electronice, a efectuat ciclul trei al analizei pieţelor respective şi a constatat lipsa concurenţei efective pe aceste pieţe.

În urma analizei, ANRCETI a conchis că toţi furnizorii de reţele de telefonie fixă şi de telefonie mobilă deţin putere semnificativă pe pieţele de terminare a apelurilor în reţelele individuale de telefonie fixă şi, respectiv, de telefonie mobilă şi a decis să-i desemneze drept furnizori cu putere semnificativă pe pieţele date. Totodată, ANRCETI a hotărât să menţină obligaţiile speciale preventive impuse anterior furnizorilor cu putere semnificativă pe pieţele respective, iar pentru patru furnizori de reţele de telefonie fixă noi intraţi pe piaţă (Starnet Soluţii, Stacom Sistem, Medianet Group şi Apel Net) – să impună obligaţii speciale preventive.

Potrivit hotărârilor ANRCETI, furnizorii cu putere semnificativă pe pieţele menţionate au obligaţia de a oferi, la solicitarea altor furnizori, serviciul de terminare în propriile rețele fixe şi/sau mobile a apelurilor inițiate în rețelele furnizorilor-solicitanţi şi a apelurilor voce naționale inițiate în propria rețea a unui alt furnizor și tranzitate de furnizorul-solicitant în cazul realizării interconectării indirecte în conformitate cu prevederile Regulamentului de interconectare.

În ceea ce priveşte neadmiterea discriminării, furnizorii cu putere semnificativă pe cele două pieţe relevante au obligaţia, în cazul interconectării reţelelor sale fixe şi/sau mobile în vederea terminării apelurilor naționale, să ofere condiţii echivalente, în circumstanţe echivalente, tuturor furnizorilor care solicită sau care beneficiază deja de interconectare în vederea terminării apelurilor naționale în reţelele fixe şi/sau mobile pe care le operează, să pună la dispoziţia furnizorilor-solicitanţi servicii şi informaţii necesare în legătură cu terminarea apelurilor în reţelele pe care le operează, în condiţii, inclusiv în ceea ce priveşte termene, condiţii, calitate şi preţuri, nu mai puţin favorabile decât cele de care beneficiază orice persoane afiliate, filiale sau parteneri. În hotărârile sale, ANRCETI a stabilit şi prețurile maxime pe care le pot percepe furnizorii cu putere semnificativă pe pieţele menţionate mai sus pentru furnizarea serviciului de terminare a apelurilor naționale în propriile rețele de telefonie fixă şi/sau de telefonie mobilă.

Prin modificările și completările operate în hotărârile Consiliului nr. 60 – 79 din 23.12.2010, ANRCETI a revocat obligațiile impuse anterior furnizorilor cu putere semnificativă pe pieţele 3 și 7 în ceea ce privește reglementarea tarifelor și relațiilor de interconectare în vederea terminării apelurilor de origine internațională. Conform acestor amendamente, relațiile de interconectare în vederea terminării apelurilor internaționale și tarifele la acest serviciu vor fi stabilite de către părţi în condiții comerciale.

Conform art. 53 alin. 1 din Legea comunicaţiilor electronice, ANRCETI efectuează analiza pieţelor relevante cel puţin o dată la doi ani, în scopul constatării existenţei concurenţei efective pe aceste pieţe şi are dreptul să impună, să menţină, să modifice sau să revoce obligaţiile faţă de furnizorii de reţele şi/sau servicii de comunicaţii electronice.

25 august 2015

Ultima actualizare: 25/08/2015