23:16:45 23.04.2024
Stiri

Victor Chiriliă // Parteneriatul Strategic între R. Moldova și România pentru integrarea europeană a republicii noastre împlinește 10 ani

Opinii 27.04.2020 10:00 Vizualizări6055 Autor: Ziarul National
Victor Chiriliă // Parteneriatul Strategic între R. Moldova și România pentru integrarea europeană a republicii noastre împlinește 10 ani


Azi, pe 27 aprilie 2020, Parteneriatul Strategic între Republica Moldova și România pentru integrarea europeană a Republicii Moldova împlinește 10 ani.

Prin acest Parteneriat Strategic, România s-a angajat să extindă și aprofundeze relațiile speciale de cooperare cu al doilea stat românesc, Republica Moldova, în toate domeniile, pe baza principiilor fundamentale ale dreptului internațional; să sprijine activ pe plan internațional acțiunile republicii noastre pentru păstrarea suveranității, unității și integrității sale teritoriale ca unic subiect al dreptului internațional; să stabilească un cadru structurat de cooperare în vederea susținerii aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE); să ofere sprijin, expertiză și asistență tehnică țării noastre în procesul reformelor instituționale, politice, economice și al cooperării regionale în vederea îndeplinirii criteriilor de aderare la UE; să susțină eforturile Republicii Moldova în vederea obținerii unei perspective clare de aderare la UE.

În opinia noastră, această decadă a fost cea mai prolifică și de succes din istoria relațiilor moldo-române. România a devenit primul partener economic al republicii noastre. Volumul total al comerțului bilateral a crescut de la 700 de milioane USD în 2009 la 2,2 miliarde USD în 2019, exporturile moldovenești pe piața românească reprezentând peste 831 de milioane USD. Construirea și viitoarea extindere a gazoductului Iași – Ungheni spre Chișinău va face din România garantul independenței noastre energetice.

Dialogul politic la înalt nivel a devenit regulat, mai coerent, structurat și substanțial în comparație cu perioada anterioară. România s-a afirmat ca unul dintre cei mai importanți parteneri ai Republicii Moldova în cadrul UE, dar și în relația noastră cu SUA. Grupul informal de Sprijin pentru Acțiunea Europeană a Republicii Moldova, creat la inițiativa României și a Franței, a jucat un rol esențial în facilitarea procesului de liberalizare a regimului de vize și negocierea Acordului de Asociere și a Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu UE.

De asemenea, România a devenit unul dintre cei mai activi și importanți parteneri de dezvoltare ai republicii noastre. R. Moldova este statul prioritar al asistenței pentru dezvoltare a Romaniei (RoAid). În această perioadă, România a acordat Republicii Moldova un ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro, iar creditul de 150 de milioane de euro acordat în 2016 a salvat țara noastră de colaps financiar ca urmare a marelui furt bancar. Datorită unei asistenței în valoare de aproape 30 de milioane USD au fost reparate/renovate/echipate peste 900 de grădinițe, beneficiarii nemijlociți fiind 80 000 de copii; Guvernul român a donat școlilor noastre 196 de microbuze; Romania a acordat 800 de mii de euro pentru reconstruirea Teatrului „B.P. Hașdeu” de la Cahul și un milion de euro pentru renovarea Sălii cu Orgă de la Chișinău. În plus, prin intermediul programului operațional comun România – Republica Moldova în valoare de 81 de milioane de euro a programului operațional comun Bazinul Mării Negre și a programului de cooperare transnațională sud-estul Europei, autoritățile locale din Republica Moldova și România au implementat proiecte infrastructurale/sociale/culturale comune în valoare de zeci de milioane de euro. Lista realizărilor poate continua.

La 9 octombrie 2019, la Chișinău, miniștrii de Externe ai României și Republicii Moldova, Ramona Mănescu și Nicolae Popescu, au semnat la Chișinău „Foaia de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare România - Republica Moldova”, care pune accent pe interconectarea infrastructurală a ambelor state românești, esențială pentru integrarea economică și, evident, politică a Republicii Moldova cu UE.

Din punctul nostru de vedere, anume integrarea infrastructurală și economică trebuie să reprezinte prioritatea Nr. 1 a Parteneriatului nostru Strategic cu România pentru următoarea decadă, care va fi crucială pentru viitorul Republicii Moldova ca stat independent, suveran și european.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md