07:12:14 19.04.2024
Stiri

DOC // Un deputat prezintă NOI DOVEZI despre implicarea cuplului prezidențial, Igor și Galina Dodon, în spălarea banilor prin BAHAMAS. Documentele au ajuns la PROCURATURĂ

Anticorupție 27.04.2020 11:25 Vizualizări151341 Autor: Ziarul National
DOC // Un deputat prezintă NOI DOVEZI despre implicarea cuplului prezidențial, Igor și Galina Dodon, în spălarea banilor prin BAHAMAS. Documentele au ajuns la PROCURATURĂ


Familia prezidențială din R. Moldova ar fi implicată în spălarea banilor prin filiera Bahamas, iar o dovadă în acest sens e faptul că soția șefului statului, Galina Dodon, avea dreptul de semnătură la societatea „Exclusiv Media”, menționează deputatul Iurie Reniță. Acest SRL ar fi primit din Federația Rusă, prin filiera Bahamas, peste 33 de milioane de lei, după care banii au fost „împrumutați” mai multor fruntași ai PSRM. Sursele financiare împrumutate „au fost donate pentru campania prezidențială din 2016”.

„Una dintre sursele de finanțare ilegală a campaniei prezidențiale a lui Igor Dodon din 2016 a fost cea din Federația Rusă prin filiera Bahamas, prin intermediul căreia au fost spălate circa 1,5 milioane euro (33 de milioane 389 067 de lei moldovenești). Ulterior, acești bani au fost „împrumutați” prin intermediul societății „Exclusiv Media” SRL mai multor fruntași PSRM-iști, suma variind între 6,5 milioane și 500 000 de lei. „Exclusiv Media” SRL a devenit o verigă importantă în spălarea de bani. Din documentele prezentate anterior atât publicului, cât și Procuraturii Generale, rezultă că în aceste operațiuni ilegale a fost implicat cuplul prezidențial Igor și Galina Dodon, ultima având dreptul de semnătură bancară din numele „Exclusiv Media” SRL”, a declarat Reniță.

În sprijinul afirmațiilor sale, deputatul a prezentat și documentul care probează acuzațiile.

„Dreptul la prima semnătură îi permitea titularului (Galina Dodon) să participe la administrarea efectivă a patrimoniului societății comerciale și să se implice în procesul de administrare, ceea ce face diferența distinctă vis-a-vis de alți colaboratori ai SRL-ului „Exclusiv Media” (în anexă rog să vedeți Fișa cu specimene de semnături și amprenta ștampilei, în care figurează și cea a Galinei Dodon). Prezența consăteanului lui Dodon, Corneliu Furculiță, în calitate de fondator al „Exclusiv Media” SRL, și a administratorului Petru Burduja pare a fi, mai degrabă, o acoperire clasică de a mușamaliza adevărații deținători, beneficiari și factori decizionali ai acestei afaceri - familia Igor și Galina Dodon”, presupune Iurie Reniță.

Sursa citată spune că e mai mult decât evident că societatea „Exclusiv Media” SRL este una dintre afacerile familiei Dodon, cu ramificații multiple de rudenie și interpuși docili, inclusiv cu implicarea (poate chiar decisivă!) a magnatului rus Igor Ceaika, care apare oficial în acte drept coproprietar al posturilor de televiziune „Primul în Moldova” și „Accent TV”, cu o cotă-parte de 51% în pachetul de acțiuni al companiei ruse „Media Invest Service”, fondatoarea „Telesistem TV”, și deține ambele canale.

„Se cunoaște că tot prin această filieră rusească vin și acele sponsorizări „generoase” ale activității fundației de caritate „Din suflet” a „primei Doamne”, implicată plenar și primordial în acțiuni cu caracter politico-electoral și mai puțin de binefacere”, a mai subliniat parlamentarul.

Igor Dodon era în anul 2015 președintele PSRM și deputat în Parlamentul R. Moldova și era obligat să indice în Declarația sa cu privire la conflictele de interese personale calitatea de membru al organului de administrare al „Exclusiv Media” SRL, adică a soției sale Galina Dodon, spune Reniță.

„Acțiunile lui Igor Dodon, în calitate de deputat, cad sub incidența componenței de infracțiuni prevăzute de art.3521 din Codul Penal „Falsul în declarații”. Potrivit art.3521 alin.(2) din Codul Penal, includerea intenţionată a unor date incomplete sau false, neincluderea intenţionată a unor date în declaraţia de avere şi interese personale este pedepsită cu amendă în mărime de la 400 la 600 de unităţi convenţionale (20 000 - 30 000 de lei) sau cu închisoare de până la un an, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani”, afirmă sursa citată.

Iurie Reniță este convins că, după prezentarea tuturor documentelor privind implicarea deputaților Corneliu Furculiță, Vasile Bolea, Vladimir Odnostalco și Petru Burduja în spălarea de bani prin intermediul SRL-ul lui Igor Dodon „Exclusiv Media”, prin filiera Bahamas, e firesc ca procurorul general să vină în Parlamentul R. Moldova și să solicite ridicarea imunității celor vizați.

Acesta a prezentat lista integrală a membrilor-fruntași ai PSRM, care au beneficiat de împrumuturi fără dobândă de la 6,5 milioane până la 500 000 de lei prin intermediul societății „Exclusiv Media" SRL pentru finanțarea ilegală a campaniei prezidențiale a lui Igor Dodon din anul 2016:

1). Petru BURDUJA;

2). Veaceslav ANGHEL;

3). Corneliu FURCULIȚĂ;

4). Galina DODON;

5). Tatiana STAVER;

6). Ludmila FURCULIȚĂ;

7). Vitalie DODICĂ;

8). Natalia ANGHEL;

9). Maxim LEBEDINSCHI;

10). Vadim FILIPOV;

11). Oleg BODEAN;

12). Veaceslav TOFAN;

13). Artur BORȘ;

14). Ion PÎNTEA;

15). Sava BATOG;

16). Dorin BORDEIANU;

17). Ion GAZEA;

18). Serghei ZAVADȚCHI;

19). Nicolae PAVALACHI;

20). Valerii GARBUR;

21). Gheorghe TATAR;

22). Vasile PORUBIN;

23). Petru CORDUNEANU;

24). Carmena LUPEI;

25). Vasile BOLEA;

26). Dinari COJOCARU;

27). Vladimir ODNOSTALCO.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md