14:04:34 28.03.2024
Stiri

Visul lui Dodon de a gestiona CREDITUL RUSESC de 200 de milioane de euro s-a NĂRUIT: „Pentru mine este aproape clar că, indiferent de decizia CC, acești bani NU vor ajunge în R. Moldova”

Politică 27.04.2020 18:30 Vizualizări4989 Autor: Ziarul National
Visul lui Dodon de a gestiona CREDITUL RUSESC de 200 de milioane de euro s-a NĂRUIT: „Pentru mine este aproape clar că, indiferent de decizia CC, acești bani NU vor ajunge în R. Moldova”


Rusia nu va mai acorda împrumutul de 200 de milioane de euro R. Moldova, chiar dacă Înalta Curte de la Chișinău va decide că Acordul semnat dintre guvernele celor două state este constituțional. De această părere este analistul politic Anatol Golea.

În opinia comentatorului, Rusiei i-a picat ca o mănușă scandalul din Parlamentul de la Chișinău cu privire la prevederile dubioase ale Acordului de împrumut, dar și faptul că opoziția l-a contestat la Curtea Constituțională (CC).

„Pentru mine este aproape clar că, indiferent de decizia CC, acești bani nu vor ajunge în R. Moldova, pentru că a apărut acest scandal neplăcut pentru Federația Rusă, dar și pentru că în Federația Rusă lucrurile s-au complicat. Ține și de pandemia de coronavirus, care ia amploare în Rusia, dar și de prețurile la petrol. Conform pronosticurilor, marca Brent ar putea ajunge aproape de zero în lunile următoare, mai precis în iunie, de aceea Federația Rusă are nevoie de bani. Deși suma nu este foarte mare pentru Federația Rusă, 200 de milioane de euro oricum contează”, a declarat Golea într-un interviu pentru „Europa Liberă”.

Astfel, indiferent de decizia CC cu privire la Acordul de împrumut de 200 de milioane de euro, Rusia are un motiv în plus să nu dea acești bani.

„Federația Rusă a emis așa-zisele eurobonduri, a luat credite pe piața internațională la 4%. Și dacă iei la 4%, ceea ce pentru eurobonduri este un procent bun, nu are rost să dai cuiva cu 2% credite. Deci, putem considera că acest credit până la urmă a eșuat”.

Marele perdant nu ar fi R. Moldova, dar președintele Igor Dodon, care intenționa să folosească banii din Rusia pentru campania sa electorală.

„Igor Dodon a insistat ca acest credit să vină, a vrut foarte mult ca acest credit să vină, mai ales anume în acest mod - cu prima tranșă în 30 de zile după semnare și a doua tranșă - până la 31 octombrie. Vă dați seama că la 31 octombrie, dacă vor evolua lucrurile cât de cât normal, vom fi în plină campanie electorală. Cum vor fi gestionați și cheltuiți acești bani vor ști doar Igor Dodon și Guvernul. De asta nu putem spune că nu și-a dorit, cu certitudine și-a dorit foarte mult să aibă acești bani în campania electorală și anume din partea Federației Ruse. Am văzut cât s-a speculat că primul ajutor vine din Federația Rusă. Ajutor nu înseamnă credit, dar anume așa a spus președintele”, a precizat Golea.

Amintim că Parlamentul a ratificat săptămâna Acordul de împrumut cu Federația Rusă, dar și un credit de 235 de milioane de dolari din partea FMI. Acordul de împrumut cu Rusia a fost, însă, blocat de CC, după o sesizare depusă de grupul parlamentar „Pro-Moldova”. Ulterior, sesizări au fost depuse și de către deputații PAS și cei din PPDA. CC urmează să se pronunțe săptămâna aceasta „pe fond” în legătură cu obiecțiile formulate de opoziția parlamentară la unele prevederi ale Acordului de împrumut cu Rusia.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md