Linkuri accesibilitate

Ce fac autoritățile pentru a-l aduce pe Plahotniuc în fața justiției?


Marele absent: Vlad Plahotniuc
Marele absent: Vlad Plahotniuc

Autoritățile de la Chișinău nu au formulat deocamdată o cerere de extrădare pe numele fostului lider democrat aflat în SUA, Vlad Plahotniuc.

Au scos, în schimb, de sub sechestru o companie pe care procuratura anticorupție i-o atribuia acestuia și despre care oamenii legii au spus, după fuga lui Plahotniuc, că ar fi fost folosită de politician pentru operațiuni de spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Ce fac autoritățile să-l aducă pe Plahotniuc în fața justiție?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:25 0:00
Link direct


Dar cum interpretează opoziția aceste fapte și cum se apără procuratura și compania?

Informația despre deblocarea activității Bass Systems - companie despre care se știe că a câștigat pe timpul guvernării democrate marea majoritate a licitațiilor publice pentru livrarea de echipamente și tehnologii informaționale instituțiilor de stat - a fost făcută publică săptămâna trecută de un deputat al opoziției, Liliana Carp.

Faptul că Procuratura Anticorupție a scos, încă din februarie, sechestrul de pe capitalul social și unul din conturile operaționale ale companiei, după ce tot această procuratură i-o atribuise fostului lider democrat Vlad Plahotniuc pe care îl acuzase, în octombrie 2019, că ar fi spălat, inclusiv prin ea, bani „în proporții deosebit de mari”, i-au trezit bănuieli deputatului Lilian Carp:

„Acuma se ridică sechestrele de pe bunurile lui Plahotniuc. De ce? Ca să permită activitatea economică a acestuia - el are o sumedenie de terenuri procurate, proiecte pornite care acum nu merg. Ceea ce eu intuiesc e că, la etapa actuală, se ridică aceste sechestre ca să poată lucra întreprinderile lui. Întrebarea retorică pe care mi-o pun e ce l-a făcut pe Igor Dodon să ridice aceste sechestre și să dea un fel de degajare activității economice a lui V. Plahotniuc – e vorba doar de afaceri sau și despre niște amenințări? ”

Îndoieli pe marginea oportunității ridicării sechestrelor are și Viorel Morari, șef la Procuratura Anticorupție în momentul pornirii urmăririi lui Plahotniuc în cauza legată de spălare de bani, inclusiv prin Bass Sistems, compania care la scurt timp după această ridicare de sechestre și-a anunțat public fuzionarea cu o altă companie, de această dată austriacă: „Doar în rezultatul scoaterii acestor sechestre a fost posibilă vânzarea cotei părți sociale a agentului economic. Informația administrată în cadrul anchetei, prin mijloace materiale de probă, arătau traseul unui anumit procent din banii Bass Systems, care ajungeau în conturile companiilor lui V. Plahotniuc sau ale membrilor familiei sale. Scoaterea sechestrelor ar fi trebuit să aibă motive plauzibile. Pentru mine nu e clar ce motive au avut procurorii”.

Dar Viorel Morari este în acest moment el însuși cercetat de procurori pentru presupus amestec în înfăptuirea justiției. Concret, ancheta pretinde că Morari l-ar fi favorizat pe Plahotniuc, cât timp acesta a fost la putere, în timp ce fostul șef al procurorilor anticorupție crede că plătește pentru inițierea anchetei pe finanțarea din străinătate a partidului socialist de la guvernare.

Iată, însă, cum se apără Serghei Gavajuc, actualul șef al Procuraturii Anticorupție, în fața presupunerii că procuratura ar fi pus piciorul pe frână în ceea ce privește anchetarea afacerilor fostului lider democrat:

Noi ducem în continuare urmărirea penală

„S-a ridicat sechestrul doar de pe un cont, pentru ca întreprinderea să poată opera, și de pe capitalul social. În rest, 50 de milioane de lei au rămas sechestrate și aceste sechestre nu s-au ridicat. Noi ducem în continuare urmărirea penală, sunt numite o mulțime de comisii rogatorii internaționale, ca să vedem unde au ajuns banii, care au fost temeiurile pentru transferul mijloacelor financiare în străinătate, inclusiv în firme off shore, și urmează să primim răspuns la întrebările respective. Faptul că este pornită urmărirea penală și există o bănuială rezonabilă încă nu înseamnă că vom putea dovedi până la urmă această bănuială.”

Ion Păduraru, în trecut consilier al președintelui Nicolae Timofte, acum avocat al Bass Systems, spune, pe de altă parte, că ancheta nu ar fi avut de la bun început temeiuri pentru a suspecta o legătură între compania pe care o apără și puternicul lider democrat de atunci Vlad Plahotniuc:

Care e dovada provenienței ilegale a acestor bani?

„Ca să fie spălare de bani, condiția numărul unu e ca acești bani să fie ilegali... Care e dovada provenienței ilegale a acestor bani? Apoi, dosarul a fost pornit pe baza unor materiale falsificate, precum că s-a scris în el că conturile Bass Systems ar fi fost administrate de pe aceleași adresă IP ca și companiile lui Plahotniuc. Nimic mai fals și am demonstrat imediat că nu e așa, prezentând procurorilor extrase bancare care arătau contrariul.”

Un alt motiv de suspiciuni în legătură cu determinarea autorităților moldovene de a-l aduce pe Plahotniuc în fața justiției servește totuși și felul cum se mișcă demersurile pentru cererea de extrădare din SUA a acestuia.

Sunt aproape două luni de când președintele Igor Dodon făcea public un anunț pe care, în mod normal, ar fi trebuit să-l lase în seama instituțiilor de drept când afirma că, în câteva zile, R. Moldova va formula la adresa autorităților americane o cerere de extrădare a lui Plahotniuc. Dar o astfel de cerere de extrădare așa și nu a fost formulată, așa cum am aflat astăzi de la șeful Procuraturii Anticorupție, Serghei Gavajuc: „Deci, cerere de extrădare nu este formulată și nici nu poate fi, atâta timp cât nu avem confirmări că Vlad Plahotniuc este identificat și reținut. Abia atunci se formulează cerere de extrădare.”

Imediat ce Igor Dodon vorbise, în urmă cu două luni, despre extrădarea lui Plahotniuc, procurorul general, Alexandru Stoianoglo, pusese la îndoială posibilitatea acestei extrădări, cât timp R. Moldova și SUA nu ar avea un acord bilateral de asistență juridică, așa că nu e limpede dacă autoritățile juridice moldovene au avut în general intenția să solicite această extrădare sau președintele Dodon a făcut un anunț pe care abia ulterior l-a coordonat cu realitatea.

Câteva evoluții întâmplate între timp sunt că autoritățile americane au confirmat prezența în SUA a fostului lider democrat, fapt ce s-a produs totuși abia ulterior anunțului, din ianuarie, că i-a aplicat, lui și familiei sale, sancțiuni de viză pentru implicarea în acte de corupție. Luna trecută, autoritățile americane au mai făcut un anunț și anume cel că Plahotniuc s-ar afla sub procedura de deportare, care însă ar putea dura mult mai mult decât s-ar putea crede.

Previous Next

XS
SM
MD
LG