O celula de criză a jurnaliștilor oferă consultații juridice gratuite instituțiilor mass-media

Crina Dumitriu
27/04/2020
CIJM

celulă de criză creată de Centrul pentru Jurnalism Independent cu scopul de a semnala cazurile de îngrădire a drepturilor reprezentanților presei în contextul situației de urgență instituită de autorități, oferă gratuit consultații juridice jurnaliștilor și organizațiilor mass-media din Republica Moldova. Prin această asistență CJI își propune să contribuie la identificarea și soluționarea problemelor juridice ale organizațiilor media.  

Consultațiile sunt disponibile în domeniul legislației mass-media, drepturilor și obligațiilor jurnaliștilor, în special: apărarea onoarei, demnității și reputației profesionale, dreptul la libertatea de exprimare și cel de a informa, accesul la informație, dreptul la viața privată, statutul juridic al organizațiilor mass-media, publicitate, dreptul de autor. Solicitanţii pot beneficia de asistenţă juridică calificată, copii ale actelor legislative în vigoare, informaţii despre alte surse de asistenţă necesară etc.

La 13 aprilie, reprezentanții a 25 de organizații și instituții media, printre care și Centrul de Investigații Jurnalistice,  au semnat o solicitare comună în adresa Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, cerând ca instituția să organizeze săptămânal conferințe de presă, în regim online, cu participarea jurnaliștilor care vor adresa întrebări în direct. Până acum MinisterulSănătății, Muncii și Protecției Sociale nu a dat curs cererii jurnaliștilor. Instituția continuă să facă briefinguri de presă, fără să răspundă la întrebările jurnaliștilor.  

Crina Dumitriu
27/04/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii