Cine a negociat şi semnat Acordul prin care Rusia ne acordă un credit de 200 milioane euro

Controversatul Acord dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul Republicii Moldova privind acordarea Guvernului Republicii Moldova a unui împrumut financiar de stat în valoare de 200 milioane de euro a generat numeroase dezbateri și speculații legate de clauzele incluse dar şi alte aspecte, scrie mold-street.com.

Foto: UNIMEDIA

Una dintre acestea este referitor la cine au fost persoanele care au negociat un astfel de acord și dacă a existat în realitate o astfel de negociere.

Cine a negociat

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) "Acordul a fost negociat şi încheiat în conformitate cu prevederile Legii nr 419/2006 cu privire la datoria sectorului public, garanţiile de stat şi recreditarea de stat, unde este prevăzut că Guvernul, în persoana Ministerului Finanţelor, este autorizat să contracteze împrumuturi de stat, interne şi externe, în monedă naţională sau în orice valută străină".

"Respectiv, iniţierea negocierilor, negocierea şi semnarea acestui Acord s-au desfăşurat în conformitate cu Legea menţionată şi Hotărîrea Guvernului nr. 1136/2007 cu privire la unele măsuri de executare a Legii nr.419-XVI din 22 decembrie 2006 cu privire la datoria sectorului public, garanţiile de stat şi recreditarea de stat", se arată într-o precizare de presă emisă de MAEIE.

Totodată Ministerul Afacerilor Externe aminteşte că Guvernul prin Hotărîrea 169 din 13 martie 2020 a aprobat inițierea negocierilor, precum şi a aprobat semnarea lui.

Aici menţionăm că la acea şedinţă a Executivului s-a examinat şi aprobat doar această hotărâre, iar peste trei zile, pe 16 martie, în Guvernul Chicu au fost numiți patru miniștri noi și un vicepremier din partea Partidului Democrat, inclusiv un nou ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene - Oleg Ţulea.

Deocamdată autoritățile nu au făcut publice numele persoanelor ce au fost împuternicite să negocieze, dar este de așteptat că în cadrul examinării de către Curtea Consitituțională a sesizării depuse de deputatul Serghei Sîrbu, să apară mai multe informații în acest sens.

De altfel nu cunoaştem nici cine au fost negociatorii din partea Rusiei.

Cine a semnat

Singurul nume menţionat public este al oficialului ce a semnat Acordul: Ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Andrei Neguţa, el fiind delegat de Ministerul Finanţelor.

"Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, întru executarea Hotărîriii Guvernului nr. 169 din 13.03.2020 (menţionată la punctul 4) şi a demersului expres al Ministerului Finanţelor, care a delegat împuternicirile pentru semnarea Acordului nominalizat domnului Andrei Neguţa, Ambasador al Republicii Moldova în Federaţia Rusă, a perfectat și a transmis destinatarului deplinele puteri ce îi confirmă aceste împuterniciri în relația cu partenerul străin", scrie în precizarea MAEIE.

Ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Andrei Neguţa, 67 de ani, are o îndelungă carieră politică şi diplomatică. A fost deputat (din partea comuniştilor, apoi socialiştilor), ambasador în Franţa şi Rusia.

În Rusia a fost ambasador în anii 2009-2012, fiind apoi rechemat. În acea perioadă a izbucnit scandalul automobilelor de lux cu numere de înmatriculare diplomatice atribuite Ambasadei Republicii Moldova în Federaţia Rusă. Era vorba de circa 60 de mașini, inclusiv Bentley, BMW sau Mercedes, iar printre cei care foloseau maşinile era Ilan Shor şi soţia sa, interpreta Jasmin.

Numerele de înmatriculare diplomatice ar fi fost eliberate anume pe durata mandatului de ambasador al lui Andrei Neguța. În 2017 este numit din nou ambasador la Moscova, dar este rechemat la Chişinău pentru o scurtă perioadă în februarie-martie 2019, după care revine în Federaţia Rusă.

Potrivit declaraţiei de avere, în 2019 Neguţa a avut un venit de peste un milion de lei - din salariu, pensie şi indemnizaţie, la care se adaugă pensia şi indemnizaţia de circa 220.000 lei a soţiei sale Tatiana. Deţine împreună cu soţia, două apartamente şi acţiuni la 9 companii din care nu obţine venituri.

Din partea Federaţiei Ruse, documentul a fost semnat de Timur Maksimov, vice-ministru al Finanţelor din Rusia.

Timur Maksimov a ajuns în această funcţie la începutul lunii martie 2020, luând locul lui Serghei Storchiak, care a ocupat această funcţie timp de 15 ani. Storchiak este cunoscut şi prin faptul că a stat în anii 2007-2008, 11 luni în închisoare, fiind acuzat de serviciile secrete că ar fi prejudiciat statul rus cu câteva zeci de milioane de dolari, atunci când a negociat şi semnat un acord cu Algeria, privind reglementarea datoriei faţă de Rusia. Acuzaţiile iau fost retrase, iar el a rămas în funcţie, chiar şi la închisoare.

Maksimov a activat anterior în cadrul unei bănci, apoi a fost adjunct al şefului Comitetului Vamal din Rusia, iar din octombrie 2018 şi până la începutul lunii martie 2020 a fost vice-ministru al Dezvoltării Economice.

În vârstă de 34 ani, acesta deţine două apartamente, un automobil Toyota, iar în 2018 a declarat un venit de 4,7 milioane ruble ruseşti. Maksimov nu figurează deocamdată în scandaluri de corupţie sau ilegalităţi.

Amintim că joi, 23 aprilie, Curtea Constituțională a suspendat acțiunea, inclusiv procedura de intrare în vigoare, a Legii pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul Republicii Moldova privind acordarea Guvernului Republicii Moldova a unui împrumut financiar de stat.

Autorităţile din Rusia nu au publicat deocamdată nicio informaţie oficială privind acordul de credit şi nici nu au iniţiat procedurile de ratificare a documentului.


Pub