77 de persoane de la vinăria din Etulia, confirmate pozitiv la Covid-19. Ipotezele infectării

Mai mulți angajați din cadrul vinăriei din satul Etulia au fost supuși testării pentru Covid-19, iar 77 dintre ei au primit un rezultat pozitiv. Majoritatea dintre ei sunt asimptomatici sau cu simptome ușoare, 9 dintre ei sunt spitalizați, 6 având simptomte secvențiale, iar 3 denotă o stare de gravitate înaltă. Informația a fost prezentată de către Vasile Tofan, președintele consiliului de administrație, în cadrul unei conferințe de presă.

Foto: Balca Insight

„Primul angajat din cadrul vinăriei a fost diagnosticat pe 17 aprilie, iar pe 19, ca urmare a trasării contactilor colegului infectat, incă 4 cazuri au fost identificate, persoanele fiind spitalizate. De aceea, compania a decis testarea masivă a angajaților, familiilor lor, și aici vorbim de aproape 1000 de persoane”, a spus acesta.

Totodată, a spus că până pe 4 mai, vinăria va fi în carantină, iar la serviciu vor reveni doar cei care au testați sau cei confirmați cu Covid-19 și vindecați.

„După Paște, tradițional, închidem pe o perioadă. Planificăm să se dechidă pe 4, în condiții ridicate de securitate, doar oamenii care au trecut testul sau cei care s-au recuperat vor reveni. Ieri s-au mai făcut 27 de teste, se fac în fiecare zi, unii angajați sau membri de familie refuză, le e frică să fie ostracizați sau le e frică să fie forțați în carantină”, a mai spus Tofan.

Acesta a mai menționat că petrecerea, despre care se scria că ar fi organizată de un angajat din cadrul companiei, a fost, de fapt, inițiată de un tânăr, fiul unei angajate.

„Noi am încercat să vedem ce s-a întâmplat, unica atestare de petrecere fost un domn tânăr neangajat al vinăriei noastre, în unul din satele afectate, mama dumnealui este o angajată a vinăriei noastre. Nu vreau să spun că asta e ruta prin care a venit virusul. În Cișmichioi și Etulia destul de multă lume lucrează peste hotare și s-au întors de acolo, credem că virusul a venit de afară. Una din ipoteze a fost că a fost adus de un șofer de TIR, însă nu s-a confirmat”, a conschis Vasile Tofan.

Doar ieri, au fost testați pozitiv 46 de angajați ai vinăriei din satul Etulia, 32 fiind rezidenți ai satului Cișmichioi, iar 14 din Etulia.

Satul Etulia și Ciscmichoi, de astăzi, au fost plasate în carantină, în urma unei decizii a CSE.


Pub