LIVE TEXT / 194 de cazuri noi de infectare cu COVID-19

Ora 17:13

94 de decese și 194 de cazuri noi de infectare

Astăzi au fost înregistrate alte 194 de cazuri noi din cele 1024 de teste procesate. Toate aceste cazuri sunt cu transmitere locală. Spitalul Clinic Municipal N1 este un nou focar unde s-au înregistrat șapte cazuri de infectare.

Viorica Dumbrăveanu, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a menționat că 825 de persoane s-au tratat, însă, acest număr nu include și pe cei care s-au tratat în stânga Nistrului, „pentru că autoritățile de la Chișinău nu au acces la aceste date. Însă, cele 94 de decese înregistrate includ pe cele din dreapta, cât și din stânga Nistrului”.

Ora 12:38

Monitorizarea localitățile aflate în carantină

Începând de astăzi, 25 aprilie, la intrare în satele Etulia și Cișmichioi din raionul Vulcănești, care au intrat în regim de carantină, stau mai mulți militari ai Armatei Naționale și polițiști care monitorizează deplasarea localnicilor și a vehiculelor. În prezent, 145 de militari, cu 23 de unități de tehnică, se află la 25 de posturi fixe amenajate în localitățile aflate în carantină — Talmaza, Carahasani, Ștefan Vodă, Soroca, Glodeni, Brînzeni, raionul Edineț, dar și la Etulia și Cișmichioi, raionul Vulcănești.

Ora 11:56

Un nou ajutor sistemului medical

Astăzi, Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime” din mun. Chișinău, care gestionează Centrul COVID-19 de la Moldexpo, a primit un videolaringoscop care este un utilaj medical folosit de către reanimatologi, de anesteziștii reanimatologi în procedura de intubație a pacientului grav și are nevoie să fie conectat la ventilator.

„Este necesar ca medicii să fie protejați în timpul procedurii de intubare a pacienților infectați, pentru că anume în momentul intubării aerosolii care se elimină sunt foarte periculoși pentru lucrătorii medicali. Dar cu ajutorul acestui aparat, medicii pot sta la o distanță de 1 m de pacient și astfel riscul de infectare este mult mai mic”, explică Ludmila Furtună.

Ludmila Furtună a activat zece ani ca medic anestezist la Spitalul Central (Ospedale Maggiore) din orașul Parma, Italia. În timpul șederii sale  acolo, Ludmila a făcut voluntariat și a trimis ajutoare în Republica Moldova: ambulanțe dotate cu utilaj performant, a contribuit la dotarea mai multor spitale cu paturi moderne etc. Ulterior, a revenit acasă, în Chișinău, dar continuă să caute cum poate să ajute sistemul medical de aici. La mijlocul lunii martie, după ce a auzit că la Spitalul de Urgență lipsește un videolaringoscop pentru tratarea pacienților cu insuficiență respiratorie gravă, Ludmila a început să caute donatori și a reușit. La 10 aprilie, a pornit o campanie de colectare de fonduri pentru un al doilea videolaringoscop și în doar câteva zile a adunat suma necesară de patru mii de euro, pentru procurarea acestuia. „Donațiile au fost făcute atât de moldovenii din țară, cât și din diasporă. Un donator important a fost și ambasadoarea Italiei aici, la Chișinău. Iar la achiziționarea și transportarea utilajului ne-a ajutat Crucea Roșie din Parma, pentru că în această perioadă, echipamentele medicale nu pot fi exportate”, povestește Ludmila.

În această perioadă, cea mai mare provocare este criza utilajului medical și a materialelor de protecție. „Astăzi am să merg să-i întreb de ce au nevoie și să vedem dacă mai putem să-i ajutăm cu ceva. Cred că trebuie să discutăm cu medicii din plima linie, pentru a aflat toate necesitățile lor”, susține doctora.

Specialista este de părere că răspândirea infecției va continua mult timp. „De aceea, noi trebuie să ne obișnuim să trăim cu această infecție, să purtăm mască, să ne spălăm pe mâini cât mai des și să păstrăm distanța. Așa ne va fi mai ușor… Privesc spre alte țări europene, unde cazurile de infectare scad, dar ei continuă să aibă restricții dure, dar la noi, ieșind la magazin după alimente, văd mulți oameni care se plimbă și e trist că uneori nu înțelegem cât de important este să ne izolăm”, constată Ludmila Furtună.  

Ora 11:34

2462 de persoane au traversat frontiera

2462 de persoane au traversat frontiera de stat în ultimele 24 de ore. 1382 de moldoveni s-au obligat să achite polița de asigurare medicală pentru acest an. Un călător a prezentat stare febrilă, conform procedurilor de operare a fost anunțat serviciul de urgență 112, care a și preluat persoana pentru verificări medicale. În Aeroportul Internațional Chișinău au fost consemnate la intrarea în țară a două rute charter din Nice și Paris, fiind înregistrate 377 de persoane. Prin culoarul tranzit al teritoriului Ucrainei și intrarea în țară prin punctul de trecere a frontierei Otaci, s-au înregistrat 181 de cetățeni moldoveni, repatriați din Federația Rusă și 35 de conaționali, reveniți din Lituania.

Ora 11: 01

+ 2 decese

Două persoane au decedat. Este vorba de un bărbat de 78 ani, din Chișinău, internat în stare gravă la data de 12 aprilie la Institutul de Medicină Urgentă, precum și de un bărbat de 48 de ani, din Ialoveni. Transferat pe data de 24 aprilie din cadrul Institutului Cardiologic, la Institutul de Medicină Urgentă. Ambii sufereau și de alte boli cronice.

Ora 10:46

Mesajul unei angajate a Armatei Naționale infectate

O angajată a Armatei Naționale povestește că s-a tratat de COVID-19. „Am avut nenorocul să mă infectez cu noul coronavirus, dar am avut și norocul să mă vindec. Astăzi, mă bucur de viață, de aerul proaspăt, de momentele prețioase alături de familie, de orice detaliu din jurul meu. Nu voi exagera dacă voi spune că viața e frumoasă, mai ales după ce am trecut prin tratamentul dificil, dar și prin frica că nu voi putea să rezist… Am auzit că recent alte 2 doamne din Armata Națională s-au infectat cu COVID-19. Înțeleg perfect ce au simțit când li s-a confirmat că au coronavirus. Știu că în perioada inițială de tratament le este foarte greu”, scrie aceasta.

De asemenea, ea recomandă oamenilor să țină cont de regulile de igienă și să păstreze distanța socială, pentru a reduce riscul de infectare cu COVID-19.

În aceDe Foto-colaj: Vitalie Iovu

Ora 10:23

14 persoane intubate

În acest moment, 14 persoane sunt intubate, 8 sunt într-o stare de sănătate extrem de gravă, iar alte 215 sunt în stare gravă. Pe parcursul zilei de ieri au fost externate 70 de persoane, astfel, numărul total al persoanelor tratate de COVID-19 este de 825.

Dintre cele 3110 de persoane infectate sunt 77 de copii. Starea de sănătate lor este de gravitate medie și satisfăcătoare.

Poliția îndeamnă oamenii să nu meargă la cimitir în perioada stării de urgență, amintind că Mitropolia Moldovei a amânat ziua în care sunt pomeniți răposații pentru zilele de 6, 7 și 8 iunie.

În acest weekend, transportul public din Chișinău și Bălți nu va circula. În perioada stării de urgență transportul public activează în lipsa taxatorilor, iar călătoriile sunt gratuite.

Restricții reduse

Pe data de 27 aprilie urmează să fie reduse unele restricții impuse la începutul stării de urgență.

De asemenea, începând cu 27 aprilie, sunt permise plimbările în parcuri, cu respectarea tuturor regulilor:

În același timp, vacanța bugetarilor a fost prelungită. Astfel, S-a decis ca zilele de 27 – 30 aprilie să fie declarate zile libere. Recuperarea acestor zile se va realiza în modul stabilit de Guvern, după ridicarea stării de urgență.

În Republica Moldova sunt înregistrate 3110 de cazuri de infectare cu COVID-19. Dintre care 825 de persoane au fost tratate şi 94 de persoane au decedat.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.