Natalia Gavriliță: „Dodon șantajează cu neplata pensiilor din cauza respingerii acordului de împrumut cu Rusia”

Crina Dumitriu
25/04/2020

Ministra Finanțelor în Guvernul Sandu, Natalia Gavrilița, consideră că Igor Dodon și Guvernul Chicu șantajează atunci când amenință că nu vor putea plăti salarii și pensii din cauză că a fost blocat acordul de împrumut cu Fedrația Rusă.

„Igor Dodon si Guvernul lui de buzunar se ocupă de șantaj murdar atunci când amenință că nu vor putea plăti salarii și pensii dacă vor fi declarate neconstituționale acordul de împrumut cu Federația Rusă și/sau rectificarea bugetului. Guvernul are la dispoziție mai multe instrumente pentru a acoperi cheltuielile curente, iar cele 235 milioane dolari SUA de la Fondul Monetar Internațional au ajuns deja la Banca Naționala. Aceste declarații iresponsabile demonstrează ca Guvernul este incompetent și preocupat mai mult de interesele politice ale lui Igor Dodon decât de interesele cetățenilor”, a scris fosta ministră pe pagina sa de Facebook.

Președintele Igor Dodon s-a arătat supărat, după ce Curtea Constituțională a blocat legea privind ratificarea acordului de  împrumut cu Fedrația Rusă. „Am menționat că blocarea sau suspendarea legilor va avea consecințe foarte grave pentru populație și agenții economici, inclusiv, încetarea achitării salariilor la bugetari, a pensiilor, stoparea finanțării sectorului medical, construcției drumurilor etc. Am atenționat că dacă cineva vrea sa-și asume aceste lucruri – nu are decât să o facă, dar va răspunde în fața cetățenilor și a legii”, a declarat șeful statului. Această declarație se regăsește și pe pagina sa de Facebook. 

Coaliția parlamentară PSRM-PDM a ratificat la 23 aprilie  Acordul privind împrumutul de 200 de milioane de euro din Federația Rusă, acord criticat dur de partidele parlamentare din opoziție , dar și de mai mulți experți. La 24 aprilie, Curtea Constituțională a suspendat procedura de intrare în vigoare a acordului semnat cu Federația Rusă. Magistrații Curții Constituționale se vor întruni săptămâna viitoare, pentru a analiza constituționalitatea legii prin care a fost ratificat acordul cu Federația Rusă.   

Crina Dumitriu
25/04/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii