‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 aprilie, 2024
24.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleSoiul de cais Kyoto s-a dovedit a fi cel mai rezistent la îngheț în...

Soiul de cais Kyoto s-a dovedit a fi cel mai rezistent la îngheț în condițiile acestui an

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Înghețurile târzii de primăvară au afectat o bună parte din speciile pomicole cultivate la noi în țară. Tradițional, cele mai grav afectate au fost speciile sâmburoase: piersic, cais, cireș, dar și unele sâmânțoase cum ar fi părul. Însă, acest lucru este caracteristic pentru anumite plantații, asupra rezistenței pomilor influențând mai mulți factori.

Potrivit experților naționali în horticultură, pentru specia cais – cel mai rezistent s-a dovedit a fi soiul Kyoto, care aproape în toate regiunile a înregistrat pierderi reduse în ceea ce privește organele florale.

„La momentul actual, soiul Kyoto este cel mai puțin afectat de înghețurile ce au fost înregistrate în ultima lună. Acesta a înregistrat rezultate bune atât în sudul și centrul, cât și nordul țării, urmat de soiurile Faralia, Lady Cot și Big Red. Soiul Kyoto a rezistat la 3 valuri de îngheț (în zona de sud a înflorit pe data de 16 martie) – pe 16-17 martie, apoi pe data de 24-25 martie și ultimul val de înghețuri înregistrat pe 30 martie – 2 aprilie, nu au afectat substanțial organele reproductive. Temperaturile înregistrate de producători fiind de până la -6°C. Pentru soiurile timpurii precum Wonder Cot, Magic Cot au fost înregistrate pierderi importante, în unele plantații fiind și de până la 90-100%. Soiurile Spring Blush și Lilly Cot au o parte din flori neafectate”, a explicat Ananie Peșteanu, expert specii sâmburoase.

Potrivit lui Ananie Peșteanu, în urma analizei preliminare a fost stabilit că din cauza temperaturilor scăzute, în partea inferioară a coroanei, 1,5m înălțime, numărul de fructe la soiul Kyoto este optim pentru a obține recolte constante, iar în partea superioară va fi necesară rărirea unor fructe pentru a spori calitatea producției.

Citește și despre Tăierea în verde la cais. Când, cum și de ce se realizează.

Totodată, fermierii ce au aplicat metode precum fumigația, încălzirea aerului sau au utilizat echipamente speciale pentru protecția livezilor de înghețuri, au reușit să salveze o parte din recoltă și pentru alte soiuri.

Și Sergiu Popa, expert în pomicultură, a confirmat într-un interviu acordat pentru Agrobiznes faptul că soiul Kyoto a avut rezistență bună la îngheț, înregistrând pierderi mai mici decât alte soiuri de cais.

„Livezile cu soiuri ce s-au dovedit a fi rezistente și plantațiile amplasate la altitudinea înaltă au fost salvate. Într-o livadă ce include 11 soiuri de cais, doar două mai au circa 50% din flori ce nu au fost afectate, vorbim de soiurile Kyoto și Faralia. În rest, florile au fost compromise în proporție de aproape 100%, mai ales în regiunea de nord. Organele florale ale soiurilor precum Krasnoșciokii și Nadejda sunt, în unele livezi, 100% afectate de îngheț”, a menționat Sergiu Popa.

‹ adv ›

Totodată, și Valeriu Manziuc, expert în pomicultură, a menționat că în cadrul livezilor de cais monitorizate, soiul Kyoto a înregistrat rezultatele cele mai bune.

În livada pe care am vizitat-o recent sunt cultivate soiurile Wonder Cot, Faralia și Kyoto. Soiul Kyoto s-a dovedit a fi cel mai rezistent. Parcelele cu alte soiuri amplasate alături sunt afectate. În altă livadă, tot din zona de centru, soiul Nadejda a fost aproape 100% afectat. Soiurile A- 1 și Pinkcot la fel sunt grav afectate, a explicat Valeriu Manziuc.

Amintim că, pe lângă caracteristicile fiecărui soi, rezistența pomilor la îngheț este influențată de tehnologia aplicată, locul unde este amplasată livada, perioada și corectitudinea cu care au fost realizate lucrările, dar și alte elemente importante.

Spre exemplu, în cazul în care în unele livezi au fost neglijate anumite lucrări – rezistența pomilor la intemperii este mai redusă, iar dacă pomilor le-a fost asigurată o nutriție și îngrijire optime, aceștia vor fi mai rezistenți.

‹ adv ›

Clik aici pentru a afla despre Bășicarea frunzelor la cais și piersic – tratamente.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

2 Comentarii

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›