De luni vor fi scoase restricțiile pentru plimbări în parcuri și păduri. Ce spune președintele despre nunți

Începând de luni, 27 aprilie, autoritățile vor scoate un șir de restricții ce privesc ieșirile în spațiile publice, precum parcuri și păduri a declarat președintele Igor Dodon în cadrul emisiunii „Președintele Răspunde”.

Foto: UNIMEDIA

„Eu cred că cel mai probabil noi astăzi vom lua decizia, iar, cel târziu luni, pe 27 aprilie, vom veni cu scoaterea unor restricții de ieșire în spațiile publice, în parcuri, păduri, ș.a.m.d.”. a declarat șeful statului.

Igor Dodon s-a referit și la organizarea manifestărilor în masă despre care a spus că autoritățile vor menține, în continuare, un șir de restricții. El a declarat că evenimentele cu participarea a peste 50 de persoane, vor fi interzise.

„Obligația noastră este să avem grijă de sănătatea oamenilor, chiar și a celor care vor veni la dumneavoastră la nuntă, la restaurant. Poate pentru unii este mai important să vină 200-300 de oameni la nuntă și să tragă un hostropăț ca în timpurile când nu era pandemie, dar pe noi ne interesează să preîntâmpinăm să nu avem un nou val al epidemiei. Imaginați-vă că se strâng la o nuntă toate neamurile din toate raioanele, apoi toate neamurile pleacă în raionul său. Noi am avut focare care erau la nivel de localități rurale. Din cauza la un eveniment din ăsta, avem câte 30-40 de oameni infectați într-o zi”, a menționat Igor Dodon.

Președintele a atenționat, însă, că ridicarea restricțiilor nu înseamnă că oamenii trebuie să uite de măsurile de precauție: „Trebuie să fim conștienți că acest virus există și în majoritatea țărilor din lume, nu doar în Republica Moldova și atâta timp cât nu există un vaccin, vom fi nevoiți să fim foarte precauți. (...) Dacă se va înregistra o dinamică negativă, autoritățile vor fi nevoite să revină la unele restricții.”

Amintim că Parlamentul Republicii Moldova a instituit stare de urgență pe data de 17 martie 2020, în legătură cu pandemia de coronavirus de tip nou, care este valabilă până la data de 15 mai.

De menționat că, potrivit unui comunicat al ministerului de Interne, de la începutul stării de urgență au fost aplicate amenzi în sumă totală de 25 de milioane de lei, pentru nerespectarea măsurilor de carantină.

La moment, în țară au fost confirmate 2.926 de cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19, dintre care 755 de persoane s-au vindecat, alte 80 de persoane, au decedat.


Pub