#mediciinoștri (III): „Cu ajutorul ei l-am salvat pe tata”

Moldova.org continuă campania #mediciinoștri prin care cititorii noștri aduc mulțumiri medicilor pentru grija pe care o au. În continuare, citiți încă două istorii trimise de cititorii noștri.

Marina Gurduială

Înainte să ajung la Marina, aveam un medic de familie din aceeași instituție. Eram însărcinată, cu copil mic care plânge și eu oricum stăteam câte o oră jumătate la dânsa sub ușă. Și eu am zis NU. Eram însărcinată în 38 de săptămâni când am mers la medicul-șef al instituției și i-am cerut să mă schimbe la Marina Gurduială. Copilul, până la un an, trebuie să meargă în fiecare lună la control. Știind că am un copil nou-născut și altul de doi ani, mi-a fost greu să merg la cineva care nu-și face jobul cum trebuie. Și am reușit să merg la doamna Gurduială, care și ea era însărcinată atunci. Era și este bine cu ea, îmi consultă ambii copii. Apoi a ieșit în concediu de îngrijire a copilului și a stat doar jumătate de an acasă. Eram super încântată când s-a întors, că aveam doi copii mici, care sunt mai bolnăvicioși. La ea putem să apelăm și pe mesennger și la telefon. Mereu este binevoitoare, deschisă. Îmi place că este de vârsta mea, adică tânără. M-am convins că sunt oameni de vârsta mea care cunosc foarte multe și sunt profesioniști. De multe ori am apelat la ea de urgență. Al doilea copil deseori avea otite. Odată am încurcat programul ei și am venit la 12:30 când ea își terminase ziua de lucru. Întâmplător, am întâlnit-o pe scări și i-am zis: „eu la 13 o să vin la dvs. ca să-mi dați îndreptare la ORL sau ce să fac?” Ea mi-a zis că programul ei s-a terminat, dar mi-a cerut să merg la ea în cabinet că o să vină imediat. A venit, l-a consultat, mi-a dat toate îndreptările fără să-mi spună, așa cum o fac alți medici, „vino mâine”, „nu am timp, eu deja sunt plecată”. Este omul care îți acordă atenție, timp, chiar și din timpul liber sau predestinat altei activități. Doamna Gurduială are o asistentă medicală, care și ea este de treabă. Chiar dacă este rând, ele reușesc să-i primească și pe cei care vin cu urgențe. Cred că au prioritățile puse corect față de pacienți. Ele o să ia de urgență oamenii cu febră mare, fără să-i țină jumătate de zi sub ușă. Acum, fiind în carantină, dacă avem de apelat la ea, o vom face. Noi știm că ea niciodată nu o să ne zică nu. Știu că o să încerce ne ajute, de la distanță. Deocamdată încă nu am apelat și asta este bine.

Carolina Gajinschii, Chișinău

Paulina Jîmbei

Unul dintre medicii despre care aș vrea să vorbesc este doamna Paulina Jîmbei – Șefa Secției nr. 4 din cadrul IMSP „Toma Ciorbă”, boli infecțioase, din 2006.
Cu un caracter de fier și un doctor de la Dumenzeu.
Un specialist care te citește de la distanță și care pune suflet în orice pacient pe care reușește să îl salveze și suferă atunci când, din păcate, unii pacienți decedează.
Prin mâinile ei au trecut mii de pacienți, printre care și tata, care acum 17 ani a luat o hepatită de la un cabinet stomatologic. Hepatita peste ani s-a transformat într-o ciroză hepatică. În toți acești ani, Doamna Paulina a avut grija că această ciroză să poată fi stagnata maxim posibil, asta prelungindu-i viață tatei. Tot ea, văzând că tata este un bărbat care are 4 copii încă mici (frații mei aveau pe atunci 11 și 5 ani), m-a sunat și m-a sfătuit să fac tot posibilul să îl convigem pe tata să accepte o operație de transplant de ficat, căci asta ar fi unica salvare, și să căutam specialiști care ar putea să îi facă operația.
Dacă nu era Doamna Paulina, care pe lângă grija să față de tata de ani de zile dar și puterea sa de convingere că doar un transplant de ficat l-ar putea salva, nici nu vreau să îmi imaginez cum era viața fară tata acum…
Pentru familia noastră, doamna Paulina este unul din doctorii de la Dumnezeu.
Stiu că este acum în prima linie, în lupta cu coronavirus în Republica Moldova și sincer, zilnic mă rog pentru ea și îmi fac griji. Sper din tot sufletul să trecem cu toții peste aceasta perioada nu ușoară pentru noi.

Alesea Brînzilă, București

Așteptăm istoriile tale despre medici la [email protected]!

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.