10:48:09 25.04.2024
Stiri

Nicolae Negru // Calul troian nu se caută la dinți, i se dă foc

Politică 24.04.2020 09:19 Vizualizări4950 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Calul troian nu se caută la dinți, i se dă foc


Semne diacritice

Împrumutul Rusiei este un cal troian pentru Republica Moldova, spun reprezentanții opoziției. Această metaforă des folosită, care străbate negura secolelor, ajungând la noi pe aripa unor legende și mituri literare, merită explicată un pic. E despre șiretenia, iscusința războinică a grecilor antici și naivitatea troienilor derutați de zei. Grecii au cucerit Troia în al zecelea an de război, construind, la sugestia lui Ulise, un cal uriaș de lemn, simulând plecarea și lăsând calul în fața cetății, ca ofrandă pentru o călătorie spre casă fără primejdii. În interiorul calului era ascuns un grup din cei mai buni luptători. Sinon, un soldat grec deghizat în troian, îi îndemna pe troieni să tragă calul în cetate.

Preotul Laocoon a fost cel care a suspectat pericolul. El i-a chemat pe troieni să verifice calul de lemn, dându-i foc, să nu accepte darul și fraza pe care a rostit-o a devenit, în relatarea poetului latin Vergiliu, proverbială: „Timeo Danaos et dona ferentes" („Mă tem de danai (grecii de pe continent) chiar și când vin cu daruri”). Înfuriat de îndemnurile perfide ale lui Sinon, Laocoon a lovit cu sulița în burta calului de lemn și, străpungând-o, l-a rănit pe un luptător, care a gemut. Astfel troienii ar fi putut descoperi șiretlicul danailor, dacă zeii, care hotărâseră deja distrugerea Troii, i-ar fi lăsat în voia lor.

Pentru că s-a opus zeilor, Laocoon a fost orbit, apoi și strangulat, împreună cu fiii săi, de doi șerpi gigantici ieșiți din mare. Crezând că pedeapsa lui Laocoon e o dovadă a erorii sale, troienii au tras calul de lemn în cetate și de atunci lumea tot caută urmele Troii.

Recursul la istorie ne ajută în unele momente să înțelegem mai bine realitatea. Calul troian nu se caută la dinți, ci i se dă foc, căci dușmanii nu fac daruri. Ex-deputatul Ștefan Secăreanu ne atrage atenția asupra acestui aspect despre care nu se discută deloc. De 29 de ani, Rusia asediază Republica Moldova, ocupând o parte a teritoriului nostru, refuzând să-și retragă trupele de pe Nistru. Nu contează calitatea acordului de împrumut (forma calului de lemn). Este umilitor, lipsit de demnitate faptul în sine al unui împrumut de la ocupant. A merge cu temenele la Moscova, a cere bani de la Putin este un lucru monstruos, antistatal, înseamnă să nu ai demnitate nici națională, nici personală, doar dacă nu ești cumva un Sinon.

În al doilea rând, înainte de a vorbi despre pericolul pe care îl ascunde împrumutul de 200 de milioane de dolari din partea Rusiei, trebuie să spunem că nu era nevoie de acest împrumut, după cum troienii nu aveau nevoie de calul de lemn al grecilor. Banii de la Putin au fost solicitați pentru a nu îndeplini condițiile de democratizare, dezoligarhizare și consolidare a justiției în Republica Moldova, de recuperare a miliardului furat.

Votul deputaților PD alături de socialiști nu se justifică nici moral, nici politic, nici geopolitic, nici economic. Dacă sunt sinceri proeuropeni după cum se laudă democrații, ei trebuiau să insiste mai întâi asupra refacerii relațiilor cu UE, apoi asupra prioritizării corecte și optimizării cheltuielilor, să nu admită ca Dodon să-și finanțeze campania electorală din contul banilor publici. O parte din deficitul bugetar poate fi acoperit, după cum sugerează think-tankul Expert-grup, prin emisie de valori mobiliare de stat, împrumutând bani din interiorul Republicii Moldova, de la băncile private care dispun de un volum mare de lichidități.

Declarându-se apărători ai suveranității și independenței Republicii Moldova, PD a făcut jocul Moscovei, care încearcă să pătrundă în „cetatea” noastră ca alternativă a UE. Cu ajutorul PD, Rusia supusă sancțiunilor intră în clubul statelor civilizate, de parcă n-ar fi ocupat, chiar în ultima vreme, părți din teritoriul vecinilor noștri ucraineni. Ursul își pune frac și vine ca salvator, invitat de „Sinoni”, el fiind de fapt dușman al Republicii Moldova. Fără sprijinul Rusiei, fără banii ei și implicarea ei nemijlocită nu exista regimul separatist și gaura neagră transnistreană, asta o spunea și Pavel Filip când era prim-ministru.

„Orice asistență ar trebui să fie în concordanță cu protejarea suveranității Republicii Moldova”, bate șaua Ambasadorul SUA, Dereck Hogan, ca să priceapă Dodon. Da, deputații democrați au redus, prin amendament, o parte din riscul pe care îl prezenta acordul de împrumut semnat de Guvern, dar intervenția lor e ca un plasture la Covid-19, care atacă până și creierul. Efectul nociv al împrumutului nu poate fi oprit, îl vom resimți pentru mulți ani înainte. Votul de joi a spulberat definitiv mitul „PD – partid proeuropean”. E mai curând o organizație de conjuncturiști, de idioți utili.

În ultimul moment, Curtea Constituțională a suspendat legea ratificării împrumutului rus, votată, joi, de PD și PSRM, calul troian rămâne la poartă - semn că „zeii” nu au hotărât încă distrugerea cetății noastre.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md