Linkuri accesibilitate

Victor Chirilă: „Nu văd schimbări pozitive în relația noastră cu Federația Rusă”


Victor Chirilă
Victor Chirilă

Sfârșit de săptămână plin de confruntări politice pe marginea acordului semnat cu Federația Rusă.

După ce, joi, Curtea Constituțională a suspendat procedura de intrare în vigoare a acordului semnat cu Federația Rusă, PSRM a acuzat noua grupare parlamentară „Pro-Moldova”, condusă de Andrian Candu, și Partidul „Șor” că vor să preia controlul asupra Înaltei Curți și pun în pericol măsurile guvernamentale de sprijinire a populației în timpul pandemiei de coronavirus. Între timp, șeful statului, Igor Dodon, a declarant că este posibil ca la începutul săptămânii viitoare, mai exact marți, Curtea Constituțională să examineze sesizarea în fond. Ce ar însemna o posibilă blocare a împrumutului rusesc pentru relația Chișinăului cu Moscova, o relație tot mai caldă în ultimele luni datorită eforturilor președintelui Igor Dodon? O întrebare pe care am adresat-o directorului executiv al Asociației pentru Politică Externă, Victor Chirilă:

Victor Chirilă: „Eu nu știu dacă este tot mai caldă, pentru că vedem că acele interdicții la exportul de legume și fructe în continuare rămân. Deci nu văd o încălzire care să ne aducă și avantaje. Poate este o încălzire pentru dl Dodon personal și anturajul său, dar nu pentru Republica Moldova. Nu văd schimbări pozitive în relația noastră cu Federația Rusă. Dialogul este la nivel de președinte, dar, din păcate, nu se văd schimbări în domeniul economic și în domeniul politic în general. Cred că este o exagerare din acest punct de vedere. Nu văd o schimbare calitativă în relația noastră cu Moscova.

Dacă vorbim, de exemplu, despre Transnistria, vedem în continuare că, în ciuda dialogului și încălzirii care există între Dodon și administrația prezidențială sau guvernul din Federația Rusă, administrația transnistreană creează noi posturi la frontiera administrativă, peste 18 posturi au fost create până în prezent. Nu se vorbește nimic practic despre casarea armamentului, cred că acest subiect este acum înghețat. Deci, nimic nu se vede pozitiv în urma acestui dialog. Ce va fi dacă acest acord va fi blocat? Probabil că va fi o răceală în continuare a relațiilor Republicii Moldova cu Federația Rusă. Cu siguranță că vor suferi cetățenii noștri, cei care muncesc acolo, de asemenea, agricultorii noștri care își exportă produsele acolo. Și aceasta nu este din cauza opoziției, este din cauza dlui Dodon și a guvernului său care a negociat, dar eu nu cred că putem folosi cuvântul acesta - „negociat” - în cazul acordului acesta de creditare cu Federația Rusă. Din punctul meu de vedere, este un acord care a fost dictat de Federația Rusă.”

Europa Liberă: Tocmai asta voiam să vă întreb: pentru Dvs. este clar cine și cum a negociat acordul cu Federația Rusă?

Victor Chirilă: „Eu cred că s-a negociat direct din oficiul președintelui cu reprezentanții guvernului și președinției de la Moscova. Este clar că profesioniștii de la Ministerul Finanțelor, practic, nu au fost implicați în negocierea acestui acord. Sentimentul meu este că acest acord a fost dictat și a fost acceptat, pentru că dl Dodon are nevoie de acest credit pentru a-și pune în practică acele proiecte megalomane, mai ales pe timp de pandemie și nu numai, pentru că cred că acest credit care este, așa cum spune el, „lipsit de condiții”, ceea ce nu este adevărat, pentru că sunt condiții tacite pe care Federația Rusă le pune Moldovei pentru a obține astfel de credite, dar pentru dl Dodon aceste condiții nu contează, el le trecea cu vederea. Contează că acești bani care vin din Federația Rusă vor fi lipsiți de condiționalități democratice, astfel încât să-și asigure cu orice preț realegerea în funcția de președinte, de șef al statului.”

Europa Liberă: Dle Chirilă, în ultimii ani, cel puțin în ultimul deceniu, Republica Moldova s-a finanțat preponderent din Vest, în 2020 vedem că se schimbă macazul. Întâmplător, credeți Dvs., sau cu ce preț?

Europa și liderii ei nici pe departe nu se gândesc la dl Dodon și la intențiile lui de a se da mare proeuropean

Victor Chirilă: „Nu este deloc întâmplător că în ultimul timp vedem o reorientare a politicii noastre externe spre Est, o dezechilibrare a politicii noastre externe. În ciuda declarațiilor pe care dl Dodon le face de mai bine de jumătate de an că își dorește foarte mult să echilibreze politica externă, să nu facă jocuri geopolitice, că vrea să unească prin Moldova Europa de la Lisabona până la Insulele Kurile – toate aceste au fost niște slogane într-o perioadă în care el spera să-și asigure legitimitatea pe plan extern, astfel încât el să fie invitat la Paris de către dl Macron, poate la Berlin de către dna Merkel, într-un fel să se asigure de această aură proeuropeană, încât să-i ducă de nas pe cetățenii care optează pentru această direcție a politicii externe din Republica Moldova în timpul viitoarei campanii electorale. Pandemia COVID-19 i-a stricat aceste planuri. E clar, Europa și liderii ei nici pe departe nu se gândesc la dl Dodon și la intențiile lui de a se da mare proeuropean. El a înțeles foarte bine acest lucru și a înțeles, după părerea mea, că, pentru a câștiga viitoarele alegeri prezidențiale, el are nevoie nu atât de sprijinul Europei, care-i pune condiționalități, îi cere să respecte principiile democratice, cum ar fi libertatea presei, statul de drept, separarea puterilor. De aceea, el nu contează pe Europa în realegerea sa, el contează pe Federația Rusă și, mai nou, pe eventuala asistență financiară pe viitor a Chinei.”

Europa Liberă: Premierul Chicu se apără, totuși, spunând că opoziția interpretează greșit acest acord și că este necesar mai ales pentru finanțările importante din buget. „Fără împrumuturi”, spune premierul, „din mai-iunie țara nu va avea de unde să achite pensii și salarii, inclusiv medicilor”.

Victor Chirilă: „Din câte înțeleg, acest credit nu este pentru pensii și salarii. Pentru pensii și salarii sunt, iată, asistența care vine de 100 de milioane de euro din Uniunea Europeană, de 235 de milioane de dolari de la Fondul Monetar Internațional care, iarăși, în mare parte sunt banii occidentalilor, sunt banii Uniunii Europene și ai Statelor Unite ale Americii. Nu degeaba ambasadorul Hogan a cerut o întâlnire de lucru cu dl Dodon și a pomenit și de acest credit din partea Fondului Monetar Internațional, pentru că în mare parte banii aceștia sunt alocați de Statele Unite ale Americii, și Statele Unite ale Americii nu sunt indiferente de faptul cum vor fi cheltuiți acești bani. Cred că dl Chicu ar trebui să lase la o parte jocurile politice care nu-i aparțin, pe care le face președintele Dodon, și să-și asume pe deplin responsabilitățile care-i revin din funcția pe care o deține. Suntem într-un moment destul de sensibil, acest acord este un semnal că Federația Rusă nu a renunțat să ne readucă în sfera sa de influență cu orice preț, este o capcană pe termen lung, este o capcană care a mai fost folosită în anii ‘90, atunci când ne-am creditat de la Federația Rusă pentru a achita datoriile pentru gazul consumat și, în cele din urmă, am pierdut controlul asupra întreprinderii „Moldova-Gaz”.

De această dată am putea să ne pomenim în câțiva ani în aceeași situație, pentru că, repet, suntem abia la începutul crizei socio-economice și cu siguranță nu vor fi bani pentru a întoarce la timp toate datoriile și mai ales datoriile față de Federația Rusă, ne vom pomeni iarăși cu arierate la acest credit care vor crește geometric și atunci Rusia va veni cu solicitarea fie plătim, fie ne achităm cu acțiunile unor întreprinderi strategice, care sunt vitale pentru Republica Moldova din domeniul energetic sau telecomunicațiilor sau mai știu eu ce. Trebuie să fim clarvăzători, să învățăm din trecut și să evităm repetarea unor astfel de gafe care ne vor costa, repet, suveranitatea Republicii Moldova, independența ei și chiar integritatea teritorială.”

XS
SM
MD
LG