Avertisment ONU: Pandemia de coronavirus riscă să se transforme într-o criză a drepturilor omului

Cornelia Cozonac
24/04/2020

Organizația Națiunilor Unite a avertizat într-un raport că pandemia de coronavirus riscă să se transforme într-o criză a drepturilor omului, unele guverne fiind tentate să folosească epidemia drept scuză pentru a aplica măsuri represive fără legătură cu aceasta.

Într-un mesaj video difuzat joi, secretarul general, Antonio Guterres, citat de Radio Europa Liberă, a spus că guvernele trebuie să fie transparente, să nu recurgă la discriminare în lupta cu COVID-19, iar drepturile omului trebuie să ghideze răspunsul la epidemie şi revenirea la normalitate. „În tot ceea ce facem, să nu uităm niciodată: ameninţarea este virusul, nu oamenii!”, a spus Guterres.

În raportul ONU se spune că migranţii, refugiaţii şi persoanele strămutate sunt categoriile cele mai vulnerabile din punctul de vedere al drepturilor omului pe timp de COVID-19. 131 de ţări şi-au închis frontierele şi numai 30 fac excepţii pentru solicitanţii de azil.

Noul coronavirus apărut în oraşul chinez Wuhan, la sfârşitul anului trecut, a ucis până în prezent 184 de mii de oameni, numărul infecțiilor depășind 2,6 milioane și continuând să crească, potrivit datelor universității americane Johns Hopkins.

Cornelia Cozonac
24/04/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii