Coronavirus // 708 de lucrători medicali infectați. Numărul real ar fi de trei ori mai mare, potivit unor medici

Cornelia Cozonac
24/04/2020
PNUD Moldova

Creștere alarmantă a numărului de persoane infectate cu coronavirus printre lucrătorii medicali în R.Moldova. În jur de 708 de cadre medicale au fost testate pozitiv la coronavirus, până în prezent, potrivit datelor oficiale. Mai mulți medici se arată îngrijorați și spun că numărul celor infectați ar fi de câteva ori mai mare, însă autoritățile nu acceptă să fie testați toți lucrătorii medicali, mai ales în instituțiile medicale unde au fost depistate persoane cu coronavirus. 

Un medic de la Spitalul municipal nr.1 a spus pentru Anticorupție.md că unii angajați au solicitat să fie testați cu 1-2 săptămâni în urma, când s-a constatat că una din asistentele medicale este pozitivă la coronavirus, dar autoritățile nu au dat curs solicitării. Zilele trecute câteva cadre au fost internate, fiind depistate pozitiv. Lucrătorii medicali sunt indignați că depistarea se face tardiv, când boala avansează, asta însemnând un tratament mai îndelungat și eventuale repercursiuni asupra sănătății.            

Medicul Renata Zabelinsky, de la Spitalul de Psihiatrie, avansează mai multe motive, din care cauză crește numărul de lucrători medicali infectați cu COVID-19. Printre acestea: „lipsa protecției de calitate și folosirea ei la timp” și „concentrația enormă de virus în spitalul de boli infecțioase”.

„Cadrele medicale nu se protejează personal, nu iau măsuri de siguranță, lucrează și tratează persoanele admise în haine obișnuite. Din sursele de protecție - doar o mască și mănuși. Și după câteva zile, Covid-19 apare ... Infecție tipică la locul de muncă. Sunt necesare acțiuni concrete și ajutor. Dacă statul nu este capabil in măsură să ofere protecție personalului medical, în curând nu va ramine nimeni pentru a vindeca pacienții”, spune doctorița.

Autoritățile au acuzat de mai multe ori lucrătorii medicali de neglijență și de utilizarea incorectă a echipamentului de protecție. Mai mulți lucrători medicali au reacționat, cu exemple de echipament de calitate proastă cu care sunt echipați și trimiși la pacienți cu coronavirus.   

Cornelia Cozonac
24/04/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii