Reducerea termenului de contestare a proceselor contravenționale de către CSE, contestată la Curtea Constituțională

Julieta Savițchi
24/04/2020

Curtea Constituțională (CC) va examina legitimitatea reducerii de către Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a termenului de contestare în instanță a proceselor contravenționale, de la 15 zile la 48 de ore. Sesizarea a fost depusă de către un magistrat de la Judecătoria Ungheni, care consideră că CSE și-a depășit atribuțiile.

Magistratul Ion Ghizdari, autorul sesizării, a cerut înaltei Curți să se pronunțe în special asupra sintagmei „exercită alte atribuții necesare”, în baza căreia CSE a redus termenul pentru contestații, prevăzut de Codul Contravențional și a instituit și unele excepții, contrar prevederilor legale, ce țin de judecarea cauzelor contravenționale.

„Comisia pentru Situații Excepționale, prin Dispoziția nr. 4 din data de 24 martie 2020, a intervenit în cadrul legal existent, depășind sfera de competență și arogându-și atribuții de legiferare, ceea ce reprezintă o încălcare a principiului separației puterilor în stat. Legiuitorul a prevăzut în mod expres procedura de transfer a atribuțiilor de legiferare Guvernului, în condițiile art.1061 și 1062 (Angajarea de răspundere) din Constituție. Totuși, instanța sesizează că din textul Constituției nu rezultă că legiuitorul constituant a instituit o procedură de transfer a atribuțiilor de legiferare unui alt organ pe perioada stării de urgență, în particular Comisiei pentru Situații Excepționale”, a argumentat autorul sesizării.

Amintim că după declararea stării de urgență, poliția a aplicat amenzi de milioane pentru încălcarea restricțiilor impuse de autorități în legătură cu pandemia. Au fost făcute publice cazuri când o pensionară a fost amendtă cu 22.500 de lei după ce a fost la alimentară, iar o femeie pentru că citea singură o carte în parc.

Mai mulți avocați au bătut alarma că reducerea termenului de depunere a contestațiilor în instanță a condus la admiterea abuzurilor din partea angajaților forțelor de ordine.

Julieta Savițchi
24/04/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii