‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 19 aprilie, 2024
7.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleVeaceslav Ioniță: Dacă nu se va soluționa problema cu aplicarea TVA, atunci omorâm industria...

Veaceslav Ioniță: Dacă nu se va soluționa problema cu aplicarea TVA, atunci omorâm industria prelucrătoare și totodată agricultura

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

La şedinţa Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, care s-a desfășurat pe data de 22 aprilie curent, ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuţa a spus că instituția a creat o comisie specială de lucru, care elaborează propuneri optime pentru aplicarea practică a taxei pe valoarea adăugată (TVA) în agricultură și la întreprinderile de prelucrare. Potrivit lui, aceasta este una dintre problemele principale ale politicii fiscale a Moldovei.

Contactat de Agrobiznes, Veaceslav Ioniță, expert economic a menționat că agricultorii, în prezent, au o problemă enormă cu TVA de 8%, cât nu ar fi de straniu.

„Atunci când a fost propusă aplicarea TVA de 8% s-a urmărit susținerea producătorilor agricoli și anume a celor care produc materie primă agricolă sau anumite tipuri de produse. Până aici totul parcă era bine, dar în situația existentă prin această decizie se descurajează totalmente industria de prelucrare a producției agricole. Spre exemplu grâul, dacă este vândut ca și materie primă, atunci se aplică TVA de 8%, iar dacă se introduce în procesul tehnologic pentru ai crește valoarea, atunci TVA devine 20%. Astfel, prin TVA de 8% la materia primă și 20% la produsul final se distruge tot ce înseamnă industria prelucrării producției agricole. Dacă e să ne referim la fabricile de prelucrare a sfeclei de zahăr, ei au reușit să obțină aplicarea TVA de 8%, la fel și cei din sectorul de producere a laptelui. Mai mult ca atât, situația devine gravă când are loc așa-numitul „sandwich”. Și acesta se produce atunci când materia primă are TVA 8%, materia prelucrată 20%, iar producția finită este iar 8%. Aici se nenorocește complet orice proces tehnologic intermediar pentru activitatea agricolă. Iar agricultorul se vede nevoit să inventeze diferite scheme, sau să distrugă totalmente industria prelucrătoare. Din acest motiv, consider că, inițiativa înaintată, deși nu știu cum va fi ea în varianta finală, trebuie susținută”.

Expertul a mai spus că, în Republica Moldova din dorința de a ajuta producătorii agricoli s-a introdus TVA de 8%, dar deoarece este aplicat segmentar, practic s-a descurajat orice tip de prelucrare a producției agricole.

„Nu știu care va fi forma finală, admit că va fi totuși una bună. Cu certitudine, dacă nu se va soluționa problema cu aplicarea TVA în agricultură, omorâm industria prelucrătoare și totodată și agricultura. Un exemplu în acest sens ar fi și piața uleiului de floarea soarelui, piața noastră este inundată de ulei din import. Problema trebuie soluționată și sper că acum se va propune o soluție optimă pentru toți”.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›