Trimite e-mail | Printeaza
Economie
23.04.2020

Coronavirus: Comisia oferă un pachet de asistență macrofinanciară de 3 miliarde euro ca suport pentru zece țări vecine

Coronavirus: Comisia oferă un pachet de asistență macrofinanciară de 3 miliarde euro ca suport pentru zece țări vecine

Comisia a adoptat o propunere pentru un pachet de asistență macrofinanciară (AMF) de 3 miliarde euro pentru zece parteneri de extindere și de vecinătate pentru a le ajuta să reducă căderea economică în legătură cu pandemia de coronavirus. Propunerea vine să suplinească strategia ‘Echipa Europei', răspuns puternic și țintit al UE pentru a sprijini eforturile țărilor partenere în combaterea pandemiei coronavirusului. Ea reprezintă o mărturie importantă a solidarității UE cu aceste țări într-o perioadă de criză fără precedent.

Propunerea, în urma unei evaluări preliminare a nevoilor de finanțare, prevede ca fondurile AMF să fie distribuite după cum urmează: Republica Albania (180 milioane euro), Bosnia și Herțegovina (250 milioane euro), Georgia (150 milioane euro), Regatul Iordaniei (200 de milioane euro), Kosovo (100 milioane euro), Republica Moldova (100 milioane euro), Muntenegru (60 milioane euro), Republica Macedonia de Nord (160 milioane euro), Republica Tunisia (600 milioane euro) și Ucraina (1,2 miliarde euro).

Valdis Dombrovskis, Vicepreședinte executiv pentru o economie ce funcționează pentru oameni, a spus: „Sprijinirea vecinilor noștri este esențială în această perioadă de criză pentru a menține stabilă întreaga regiune. Ca parte a răspunsului global al UE la pandemia coronavirusului, trebuie să ajutăm țările vecine să amortizeze cel mai grav impact al acesteia. Aceste „programe AMF anticriză” vor ajuta 10 țări în asigurarea stabilității macroeconomice și în protejarea oamenilor și a companiilor lor în timpul crizei."

Paolo Gentiloni, Comisarul pentru economie, a declarat: „Solidaritatea europeană nu trebuie să se oprească la granițele Uniunii noastre. Pentru că, în această criză globală, rezistăm sau cădem împreună. Astăzi, Comisia Europeană face un pas decisiv pentru a ajuta zece dintre vecinii noștri în lupta lor împotriva coronavirusului. Solicit Parlamentului European și Consiliului să convină rapid în privința acestui pachet important.”

Fondurile AMF vor fi puse la dispoziție pentru o perioadă de 12 luni sub formă de împrumuturi în condiții foarte favorabile, pentru a ajuta aceste țări să-și acopere nevoile imediate și urgente de finanțare. Împreună cu sprijinul Fondului Monetar Internațional, fondurile pot contribui la îmbunătățirea stabilității macroeconomice și la crearea spațiului care să permită alocarea resurselor pentru protejarea cetățenilor și atenuarea consecințelor socioeconomice negative ale pandemiei coronavirusului. Acest instrument rămâne disponibil și pentru alte țări eligibile, care întâmpină dificultăți în bilanțul de plăți.
Propunerea Comisiei este supusă adoptării de către Parlamentul European și Consiliul UE. Având în vedere necesitatea urgentă a acestui sprijin, Comisia mizează pe cooperarea co-legislatorilor pentru a asigura adoptarea rapidă a propunerii.
În urma adoptării propunerii, Comisia este pregătită să plătească prima tranșă cât mai rapid posibil după adoptarea deciziei AMF și după acordul privind un Memorandum de înțelegere cu fiecare țară parteneră. Cea de-a doua tranșă ar putea fi achitată în al patrulea trimestru al anului 2020 sau în prima jumătate a anului 2021, cu condiția ca măsurile de politică anexate să fi fost puse în practică în timp util.

Reacția UE este o urmare a abordării ‘Echipa Europei', menită să salveze vieți prin furnizarea de sprijin rapid și țintit partenerilor noștri, pentru a face față acestei pandemii. Aceasta combină resurse din UE, statele membre și instituțiile financiare, în special Banca Europeană de Investiții și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru a sprijini țările partenere și pentru a acoperi nevoile lor de finanțare pe termen scurt, precum și impactele structurale pe termen lung asupra societăților și economiei. Cifra globală a pachetului „Echipa Europei” ajunge la peste 20 de miliarde de euro. Primele pachete sunt deja implementate în imediata vecinătate a UE: Balcanii de Vest, în est și în sud.
UE, ca actor global și contribuitor major la sistemul de dezvoltare internațională, promovează un răspuns multilateral coordonat, în parteneriat cu Organizația Națiunilor Unite, cu instituțiile financiare internaționale, precum și cu G7 și G20.

AMF face parte din angajamentul mai larg al UE cu țările vecine și cele în extindere și este destinată ca un instrument excepțional al UE de reacție la criză. Este disponibil pentru țările de extindere și din vecinătatea UE care se confruntă cu probleme grave ce țin de balanța de plăți cu condiționalitatea politicii. Pentru a beneficia de un AMF, țările ar trebui să îndeplinească anumite condiții politice în ceea ce privește respectarea principiilor democratice, a drepturilor omului și a statului de drept. De asemenea, acestea ar trebui să beneficieze de un program de asistență financiară FMI. În implementarea asistenței, Comisia va asigura coerența cu operațiunile AMF recente și în curs de desfășurare.
Pe lângă AMF, UE sprijină de asemenea țările din vecinătate și Balcanii de Vest prin multe alte instrumente, inclusiv ajutor umanitar, sprijin bugetar, programe tematice, asistență tehnică, facilități de combinare și garanții din partea Fondului European pentru Dezvoltare Durabilă, pentru susținerea investițiilor în sectoarele cele mai afectate de pandemia coronavirusului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus