Parlamentul a adoptat, cu votul a 58 de deputați, noua Lege a bugetului de stat, cu un deficit de 16,2 miliarde de lei

Parlamentul a aprobat, în două lecturi, cu votul a 58 de deputați, noul proiect al Legii Bugetului de Stat pentru anul 2020.

Foto: UNIMEDIA

Proiectul cu privire la modificarea Legii bugetului de stat pentru 2020, care prevede un deficit total de 16,2 miliarde de lei, a fost aprobat de Guvern, în cadrul ședinței din 17 aprilie. Potrivit premierului, deficitul va fi acoperit, în principal, cu ajutorul împrumuturilor externe, printre care un credit din partea FMI și altul din partea Federației Ruse.

Prognoza revizuită a indicatorilor macroeconomici prevede o descreștere a PIB cu 3% față de 2019, a exporturilor - cu 3,8%, a importurilor - cu 7,6% și o creștere a Fondului de remunerare a muncii cu 2,6%.PIB-ul care a fost luat în calcul după rectificarea Bugetului este de 212 miliarde de lei.

Veniturile Bugetului public național - 61,7 miliarde de lei, cu 7,5 miliarde de lei mai mici față de nivelul aprobat pentru anul 2020, ca pondere în PIB la nivelul de 29,1%.

Cheltuielile Bugetului public național - 77,9 miliarde de lei, cu o majorare de 1,3 miliarde de lei, față de nivelul aprobat pentru anul 2020, ca pondere în PIB la nivelul 36,7%.

Deficitul Bugetului public național - 16,2 miliarde de lei, sau 7,6% din PIB, față de 3,25%, cât a fost aprobat anterior pentru anul 2020.”

Proiectul prevede diminuarea veniturilor Bugetului de stat cu 6,33 miliarde de lei și majorarea acestui buget cu 2,2 miliarde de lei, iar deficitul Bugetului de stat va crește cu 8,8 miliarde de lei. După rectificare, veniturile vor constitui circa 37,8 miliarde de lei. Reducerea va fi în special din contul diminuării impozitelor și taxelor cu 5,8 miliarde de lei, precum și în urma diminuării intrărilor din granturi cu 618 milioane de lei. De asemenea, se prevede ca încasările din alte venituri să se majoreze cu 157 de milioane de lei, inclusiv din contul includerii a 50% din profitul net al Băncii Naționale în sursele de venituri ale Bugetului de stat.

Cheltuielile Bugetului de stat se propun spre micșorare cu 2,22 miliarde de lei și vor constitui 53,8 miliarde de lei. Propunerile includ atât majorări, cât și diminuări de alocații, cu scopul indentificării surselor disponibile, cu scopul combaterii pandemiei. Cele mai semnificative creșteri se propun a fi la grupele: - ocrotirea sănătății - cu 1,1 miliarde de lei; - protecția socială - cu 1,12 miliarde de lei; - servicii de stat cu destinație generală - cu 1,1 miliarde de lei.

Totodată, a fost păstrat programul de reparație a drumurilor publice naționale, locale, comunale și a străzilor în sumă de 1,37 miliarde de lei.

„Intrările de împrumuturi externe pentru suportul bugetar se propun a fi majorate cu 9,35 miliarde de lei, dintre care:

- împrumutul de urgență din partea Fondului Monetar Internațional, destinat atenuării impactului economic al pandemiei de Covid-19, în sumă de 4,42 miliarde de lei;

- împrumut acordat de Guvernul Federației Ruse - de 4,16 miliarde de lei;

- împrumutul de urgență din partea Băncii Mondiale, componența pentru asistența socială, în sumă de 454 milioane de lei;

- restructurarea unui împrumut existent, pentru susținerea agenților economici, care și-au sistat activitatea, în sumă de 283 milioane de lei.

La componența proiectelor finanțate din surse externe au fost incluse două proiecte noi:

- din partea Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, suport de urgență pentru diminuarea consecințelor pandemiei, prin acordarea creditelor preferențiale prin bănci comerciale întreprinderilor micro, mici și mijlocii, în sumă totală de 624 milioane de lei și pentru dotarea cu utilaj medical în sumă de 416 milioane de lei;

- din partea Băncii Mondiale, suport de urgență pentru sănătate în sumă de 624 milioane de lei”.

Drept urmare, la 31 decembrie 2020, soldul datoriei de stat va constitui 73 miliarde, 641 milioane de lei, majorându-se cu 6,11 miliarde de lei.

Iată ce prevede proiectul care aduce modificări la Legea Bugetului de stat pentru anul 2020:


Pub