Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Economic

23 Apr. 2020 / 18:47

Două acorduri cu FMI, ratificate

FMI va acorda Republicii Moldova un împrumut în sumă de circa 234 milioane de dolari. Parlamentul a aprobat, în şedinţa plenară de astăzi, cele două Acorduri ale Guvernului Republicii Moldova cu Fondul Monetar Internaţional referitoare la un împrumut de urgenţă.

Împrumutul are două componente, în sumă totală de circa 234 milioane de dolari. Banii vor fi utilizaţi pentru finanţarea deficitului bugetului de stat, se arată într-un comunicat de presă emis de Parlament.

Prin intermediul instrumentului de finanţare rapidă, Republica Moldova va atrage un împrumut de circa 156 milioane de dolari. Dobânda este de 1,5%, cu o perioadă de graţie de 3 ani şi 3 luni şi o perioadă de rambursare de 1 an şi 9 luni. Maturitatea împrumutului este de 5 ani. Suplimentar, Republica Moldova va achita un comision unic de 0,5% din sumă.

Prin intermediul mecanismului de creditare rapidă, ţara noastră va accesa un împrumut de la FMI de circa 78 milioane de dolari. Dobânda este de 0%, cu o perioadă de graţie de 5 ani şi 6 luni. Maturitatea împrumutului este de 10 ani.

Prim-ministrul Ion Chicu, în cadrul procedurii de prezentare a proiectelor celor două acorduri, a subliniat faptul că semnarea acestora a succedat recenta încheiere a Programului Republicii Moldova cu Fondul Monetar International (FMI), iar discuţiile cu FMI privind elementele unui nou program continuă la distanţă.

Cele două legi au fost votate în lectura finală cu 85 de voturi şi vor intra în vigoare la data publicării în ”Monitorul Oficial al Republicii Moldova”.

Comentarii