09:37:52 18.04.2024
Stiri

Raportorul PE pentru R. Moldova, Dragoş Tudorache: Guvernul R. Moldova a oferit Moscovei un mecanism capabil să schimbe destinul unei întregi naţiuni

Știri 23.04.2020 20:08 Vizualizări1976 Autor: Ziarul National
Raportorul PE pentru R. Moldova, Dragoş Tudorache: Guvernul R. Moldova a oferit Moscovei un mecanism capabil să schimbe destinul unei întregi naţiuni TVR Moldova


Acordul de împrumut a 200 de milioane de euro adoptat astăzi de Parlamentul Republicii Moldova reprezintă un mecanism prin care Moscova este capabilă să schimbe soarta unei întregi naţiuni. Declaraţia aparţine europarlamentarului român Dragoş Tudorache, raportorul PE pentru Republica Moldova care, într-o postare pe Facebook, a menţionat că Guvernul a ignorat opţiunile disponibile, fie în baza relaţiei bilaterale privilegiate cu România sau alte state membre, fie în baza Acordului de Asociere şi a Parteneriatului Estic.

„În calitatea mea de raportor al Parlamentului European pentru Republica Moldova, sunt conştient şi sensibil la nevoia de finanţare pentru economia Moldovei şi pentru bunăstarea moldovenilor. Dar banii pe care o ţară alege să îi acceseze nu sunt fără culoare. Şi nici modul sau condiţiile în care astfel de fonduri sunt acordate nu sunt indiferente”, a scris Dragoş Tudorache, citat de tvrmoldova.md.

Potrivit europarlamentarului, este important de amintit că, în 2015 şi în 2016, Guvernul României a acordat Republicii Moldova un împrumut de 150 de milioane de euro, pentru care Chişinăul nu trebuia să îşi condiţioneze viitorul aşa cum o face prin acest împrumut cerut Moscovei.

„Tot ce cerea Guvernul României erau reforme şi criterii de stabilitate şi transparenţă, condiţionalităţi care ajutau de manieră structurală societatea şi buna guvernanţă a Moldovei. Nu mai departe decât în septembrie anul trecut, s-a semnat la Bucureşti un nou acord de finanţare de 100 de milioane de euro pentru interconectarea reţelelor de energie electrică. Din cele 100 de milioane, 40 sunt un grant investiţional al Uniunii Europene”, a precizat europarlamentarul.

Dragoş Tudorache a menţionat că acelaşi lucru se poate spune şi despre finanţările europene prevăzute în cadrul Parteneriatului Estic.

„La sfârşitul lui martie, UE a decis să aloce 140 de milioane de euro ţărilor din Parteneriatul Estic din care face parte şi Moldova pentru a compensa efectele pandemiei COVID-19. La această sumă se adaugă instrumentele financiare existente ale UE care însumează peste 700 de milioane de euro pentru ţările Parteneriatului Estic şi care vor fi destinate recuperării mediului economic, măsurilor investiţionale sau sociale necesare ieşirii din actuala criză. Ce demersuri a făcut Guvernul de la Chişinău pentru a aduce banii europeni în Moldova? Iată o altă întrebare la care nu am văzut vreo explicaţie oficială la Chişinău”, a scris raportorul PE pentru Republica Moldova.

Dragoş Tudorache a mai spus că Europa nu pretinde niciunui partener o amanetare viciată a viitorului, ci îşi doreşte construirea unui viitor care să le dea moldovenilor modelul de viaţă, de economie şi de politică pe care sunt convins că ei şi-l doresc şi pe care îl merită.

„Dar nu sunt deloc convins că întreaga clasă politică de la Chişinău îşi înţelege menirea în acelaşi fel”, a conchis europarlamentarul.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md