Andrei Năstase, despre creditul aprobat azi în parlament: „Plata acestui împrumut va fi cea mai mare povară pentru generațiile viitoare”

nastasecredit

Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, spune că adoptarea Proiectului de lege pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul Republicii Moldova privind acordarea unui împrumut financiar de stat va fi o povară pentru generațiile viitoare ale Moldovei.

„Creditul aprobat azi în parlament este calul troian al economiei din Republica Moldova! Țara noastră va fi anexată financiar și politic Rusiei, prin complicitățile obscure ale unor parlamentari PD care au propria lor agendă politică și electorală. Asistăm, din păcate, la cea mai mare operațiune financiară patronată de Igor Dodon, de forțele externe care îl susțin și de acoliții săi din PD! Dezastrul și dezmățul electoral pentru Republica Moldova va șubrezi definitiv orice speranță a Moldovei de a se așeza firesc lângă celelalte democrații europene.

Cea mai mare povară pentru generațiile viitoare va fi plata acestui împrumut otrăvit! UE tocmai ne transfera 187 de milioane de euro! Nu a existat niciun motiv pentru acceptarea unui asemenea acord complet dezavantajos pentru Moldova!

Republica Moldova are nevoie de capital uman și financiar ca să se dezvolte. Modernizarea noastră întârzie și pentru că agenții ei, tinerii noștri educați, nu-și găsesc loc în țară și pleacă afară ca să se realizeze profesional. Întârzie și pentru că nu avem bani de proiecte și – mai important – nu avem un model de dezvoltare asumat la nivelul clasei politice și societății noastre, în general.
Aparent, e un lucru banal, dar o să-l repet. Cine dă banii, promovează atât un model de dezvoltare, cât și un set de valori culturale.

În acești aproape 30 de ani de la obținerea independenței, Moldova a mers în zigzag, când spre Vest, când spre Est. Abia în ultimul deceniu, după lansarea Parteneriatului Estic, Moldova a făcut pași decisivi spre Occident și a adoptat un model de dezvoltare vestic. Uniunea Europeană a devenit cel mai mare finanțator, ne-a dat bani chiar și atunci când știa că ei riscă să intre în buzunare corupte. UE a condiționat creditele de respectarea unor standarde și valori democratice, de multe ori și acelea încălcate. De respectarea acestor minimale valori democratice depinde apartenența Moldovei la grupul țărilor civilizate, deci este în interesul nostru ca să le respectăm.

De aceea, convins fiind că Moldova are nevoie de capital ca să se dezvolte, nu pot accepta capturarea statului nostru, a viitorului copiilor noștri de țări străine, prin intermediul unor împrumuturi acordate în condiții dezavantajoase.

Vreau să fiu bine înțeles, în condițiile în care oameni de afaceri de orice naționalitate sunt mari investitori primiți cu brațele deschise și respectați la Londra, New York, Tel Aviv, Budapesta, Praga sau București, n-o să-i dăm afară tocmai din Moldova, de vreme ce avem nevoie disperată de bani pentru a ne dezvolta țara.

Însă, sunt categoric împotriva unor credite politice și geopolitice, sunt împotriva creditelor «electorale», acordate de Rusia pentru a sprijini o candidatură sau alta, sunt împotriva unor credite care conțin condiții inadmisibile, păguboase pentru cetățenii țării și viitorul nostru.

Cred că situația putea fi remediată prin renegocierea unor articole, dar într-un mod transparent. Este și în interesul Rusiei să corecteze unele articole pentru ca să îndepărteze orice suspiciuni legate de acest credit.

Altfel, acest împrumut este calul troian al economiei din Republica Moldova! Țara noastră va fi anexată financiar și politic Rusiei, prin complicitățile obscure ale unor parlamentari PD care au propria lor agendă politică și electorală.

Asistăm, din păcate, la cea mai mare operațiune financiară patronată de Igor Dodon, de forțele externe care îl susțin și de acoliții săi din PD! Dezastrul și dezmățul electoral pentru Republica Moldova vor șubrezi definitiv orice speranță a Moldovei de a se așeza firesc lângă celelalte democrații europene.

Banii europeni sunt bani care nu implică niciun fel de condiționalități în detrimentul Moldovei și a oamenilor săi. Banii acestui împrumut sunt bani care, gestionați de Dodon, pot distruge definitiv economia Moldovei, atât cât mai este aceasta, și în mod cert sunt sume care au clară destinație geopolitică și electorală pentru toamna acestui an.

Strategia lui Dodon și acest împrumut în sine au divizat din nou societatea. Există semnale foarte clare ca Igor Dodon și consultanții săi în uniforme au decis să separe și să cristalizeze votul din acest an pentru președinte pe criterii etnice.

Este extrem de grav și periculos acest lucru. Nu ne putem întoarce în 1992, nu acesta este viitorul Moldovei. Atât eu cât și colegii mei din Platforma DA am militat pentru uniune și consens național. Am făcut tot ce era posibil asa încât aceste afinități politice pe criterii etnice să fie anulate, avem convingerea sinceră că locul Rusiei este alături de Europa, nu împotriva acesteia.

Dacă guvernarea proeuropeană ar fi fost apărată și nu ar fi fost cedată cu atât de mare ușurință în toamna anului trecut, astăzi nu am fi avut discuții pe astfel de teme. Trebuie spuse foarte clar niște lucruri, iar acestea, chiar dacă deranjează pe unii sau pe alții, trebuie înțelese foarte bine. Oamenii ne-au votat ca să guvernăm, nu ca să țipăm astăzi la alții că nu este bine ce fac. Iată de ce, cei care au învățat din experiența iresponsabilă din toamna lui 2019, ar trebui să facă în așa fel încât astfel de lucruri să nu se mai repete niciodată.

Consider că sfârșitul lui Dodon a început astăzi, așa cum sfârșitul lui Plahotniuc a început în ziua în care a invalidat, prin judecătorii pe care-i avea în buzunar, mandatul de primar al Chișinăului în 2018!

Una dintre cele mai grave repercursiuni ale acestui gest, pe care îl calific ca fiind complet iresponsabil, este încărcarea bugetului de stat cu obligații financiare care nu au niciun fel de legătură cu statul, iar acoperirea datoriilor făcute de companii private în relația cu Rusia cu fonduri de la bugetul de stat nu este altceva decât un abuz făcut în forma calificată.

Așa ceva nici măcar Plahotniuc nu a avut curajul să facă! Din păcate, constatăm că sub această guvernare democrația, transparența și responsabilitatea politică au fost pur și simplu anihilate programatic de un regim care se dovedește a fi, în esență și toate detaliile lui, împotriva poporului Republicii Moldova!

Mai grav, premierul Chicu a declarat că nu mai sunt bani de salarii și de pensii și din această cauză este foarte necesar împrumutul! Asta înseamnă că acest guvern a dat faliment! Este un faliment generalizat! Nu există un proiect de țară pe termen mediu și lung, nu există viziune, strategie, asumare! Nu există nimic!

Mai simplu spus, guvernul Chicu a dat faliment! PUNCT! Dacă nu ai găsit soluții să crești economia, să crești veniturile pentru a balansa cheltuielile, să faci oamenilor viața mai ușoară și să asiguri pensii și salarii, PLECI ACASĂ!

Anunț pe această cale că imediat ce criza sanitară va permite revenirea, măcar parțială, la activitățile cotidiene, Platforma DA va iniția, în baza unui dialog public și asumat cu societatea, cu toți deputații onești și curajoși din Parlamentul Republicii Moldova, procedurile de demitere a guvernului Chicu. Gata, ajunge, am văzut foarte clar care este nivelul de incompetență și nesimțire a acestui guvern marionetă!”, scrie Andrei Năstase.

„Acordul nu are niciun supliment secret și nu există prevederi ascunse. De asemenea, datoriile de la Moldovagaz nu vor fi incluse în datoria acestui acord”, a dat asigurări Ion Chicu.

Dumitru Alaiba: „Acest acord este cea mai gravă infracțiune de după furtul miliardului.”

Adrian Candu: „Parlamentul Republicii Moldova așa acorduri nu a văzut. Cine este echipa care a negociat acest proiect? Țara trebuie să-și cunoască eroii.”

Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul Republicii Moldova privind acordarea unui împrumut financiar de stat a fost votat de majoritatea parlamentară PSRM-PDM (56 de voturi).

Împrumutul constituie 200 de milioane de euro, dintre care 100 de milioane de euro vor fi transferați în primele 30 de zile după intrarea în vigoare a acestei legi.

Dobânda anuală constituie 2 %. Perioada de rambursare este de 11 ani.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente