Reacția opoziției la ratificarea de către Parlament a creditului rusesc: moțiune de cenzură Guvernului și proteste stradale

Anticoruptie.md
23/04/2020

Deputații din Platforma DA au anunțat că vor depune o moțiune de cenzură Guvernului Chicu și au avertizat că vor scoate lumea în stradă, după ce coaliția parlamentară PSRM-PDM a ratificat joi Acordul privind împrumutul de 200 de milioane de euro din Federația Rusă.

 Vicepreședintele Legislativului și liderul fracțiunii parlamentare a PPDA, Alexandru Slusari, a declarat în cadrul unui briefing, după ratificarea documentului, că Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis urgent, pe motiv că ar acționa împotriva cetățenilor.

„Sunt sigur că un om rațional nu ar fi semnat niciodată pentru familia sa un asemenea acord, dar când e vorba de statul Republica Moldova, pentru că toți vom trebui să întoarcem creditul, se poate. Asta pentru că în 30 de ani nimeni nu a răspuns pentru ilegalitățile comise, inclusiv pentru furtul miliardului”, a declarat fruntașul PPDA.

Alexandru Slusari nu a exclus că se va recurge la proteste dacă Guvernul se va opune să demisioneze.

„Trebuie să facem în așa fel, ca Guvernul Chicu să nu mai negocieze cu nimeni nimic. Guvernarea colonială în frunte cu Dodon trebuie să plece cât mai repede”, a spus Slusari.

Deputatul PAS, Dumitru Alaiba, a declarat că mai există o șansă ca Republica Moldova să scape de creditul rusesc. „Dar totuși, nu este 100% intrat în vigoare. Există soluție. Creativă, dar totuși:

Art 10: Ministerul Finanțelor este responsabil de realizarea acestui acord. Premierul Chicu are dreptate când spune că în Min Fin sunt specialiști buni. Ei trebuie să înțeleagă că fiecare semnătură la acest capitol este un risc pentru ei. Personal. Probabil, penal, dacă ulterior se demonstrează că a fost parte dintr-o delapidare de proporții.

Art 13: Acordul intră în vigoare în momentul în care părțile sunt notificate prin canale diplomatice. Dacă ministerul de externe NU comunică oficial, acordul rămâne suspendat.

Ministrul de Externe, delegat de PDM, partid care încă pretinde că este pro-european, poate opri această comunicare. Probabil va fi schimbat, cine știe. Dar domnul ministru Țulea are de ales – funcția sau patria… Deci, colegi și prieteni din Ministerul Finanțelor și Ministerul de Externe, vă doresc înțelepciune. Nu merită să vă compromiteți cariera și viitorul de dragul schemelor lui Dodon. Lui Dodon îi este în cot de oricare din voi. De ce să vă compromiteți de dragul lui? În țara asta lucrurile se schimbă foarte rapid, uneori”, a scris parlamentarul pe pagina sa de Facebook.

Amintim că opoziția, societatea civilă, dar și mai mulți experți în economie au criticat dur condițiile de contractare a creditului din Federația Rusă pe motiv că ar fi unul scump și ar favoriza întreprinderile rusești.

Anticoruptie.md
23/04/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii