(video) Ministrul Afacerilor Externe: Peste 15 mii de moldoveni au fost repatriați, de la începutul pandemiei. Care categorii de cetățeni au prioritate

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene a prezentat informații despre numărul de cetățeni moldoveni repatriați, dar și despre prelungirea procesului, în săptămânile următoare. Oleg Țulea a vorbit și despre mobilizarea asistenței externe pentru lupta împotriva pandedmiei cu noul coronavirus.

Potrivit ministrului de Externe, în aproximativ o lună, au fost organizate 130 de misiuni de repatriere, dintre care 40 pe cale aeriană și 90 pe cale terestră. Drept rezultat, 15.324 de cetățeni ai RM au ajuns acasă.

„Numărul cetățenilor care au solicitat asistență de repatriere, prin intermediul chestionarului online, pus la dispoziție de misiunile diplomatice, și prin intermediul liniei fierbinți a MAEIE rămâne în continuare unul destul de mare. Din acest motiv, ne vom concentra pe aceste misiuni de repatriere și în următoarele săptămâni”, a menționat Oleg Țulea.

„Coform deciziei nr.18 din 15 aprilie, CSE a autorizat noi curse charter, prima chiar astăzi va fi operată din Londra, mâine pe aeroportul din Chișinău vor ateriza alte 2 aeronave: una din Milano și alta din Moscova. Pe 24 aprilie, vor fi operate două curse aeriene de repatriere din Franța, mai exact din Paris și Nissa. Pe 25 aprilie alte două curse vor repatria cetățenii noștri din Moscova și Barcelona. Pentru săptămâna viitoare la fel programăm noi curse avia charter din Roma, Paris, Londra, Milano, Moscova, Istanbul și Dublin. La fel, depunem eforturi să organizăm o cursă avia charter din SUA, pentru a repatria cetățenii din zona Americii de nord”, a precizat ministrul.

De bilete pentru aceste curse beneficiază cetățenii care s-au înscris în listele de așteptare ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare, prin completarea chestionarului online. Prioritate la includerea pe listele de pasageri se oferă studenților, persoanelor aflate la tratament medical și cetățenilor aflați în dificultate extremă.

„În ultimele săptămâni au fost înregistrate multiple cazuri, în care cetățenii noștri au rămas blocați la frontieră. Grație acțiunilor rapide ale misiunilor diplomatice, am reușit să deblocăm situația, ajutând acești cetățeni să revină în siguranță acasă. Dar voi apela la o înțelegere pur omenească, situații neprevăzute pot exista, facem un apel la calm și reiterăm îndemnul nostru către cetățeni, să evite călătoriile care nu sunt absolut necesare. Și în următoarele săptămâni, călătoriile sunt dificile prin restricțiile impuse de statele tranzit, iar asistența din partea misiunilor diplomatice poate întârzia. Totodată, deplasările pot constitui un factor de propagare a infecției cu Covid-19, punând în pericol siguranța cetățenilor moldoveni din afară, dar și din țară”, a subliniat ministrul.

Urmăriți briefingul integral:


Pub