Andrei Năstase, despre acordul privind creditul rusesc: Conține clauze ce expun Moldova unor riscuri de securitate

Liderul Platformei DA critică unele prevederi ale Acordului privind creditul de 200 milioane de euro oferit țării noastre de către Federația Rusă. Andrei Năstase califică unele condiționalități drept atentat la securitatea țării și cere autorităților ca acestea să fie eliminate.

Foto: UNIMEDIA

„Prin semnarea acestui acord Republica Moldova este expusă unor enorme riscuri de securitate. Nu voi intra în toate detaliile juridice ale acestui acord, de altfel extrem de importante pentru un avocat, dar și pentru un procuror din R. Moldova, obligat să verifice adevăratele intenții ale lui Dodon și decidenților de la Chișinău și ale cui interese le servesc. Dodon și anturajul său trebuie să explice public și procurorilor de ce acordul nu stabilește jurisdicția în care se vor examina eventualele litigii, dar mai ales de ce aliniatul 2 al articolului 7, al acordului semnat de ambasadorul Moldovei la Moscova stabilește că Rusia poate calcula penalităţi nu doar la acest împrumut, dar la orice alte împrumuturi acordate Moldovei de Rusia, sau la împrumuturi obţinute de debitori moldoveni privați de la bănci ruse sub garanţii de stat ale Federaţiei Ruse. Adică nişte firme înregistrate în Moldova, vor lua credite din băncile ruseşti, iar cetățenii Moldovei vor plăti la nevoie exact așa cum plătesc azi si pentru întoarcerea miliardelor pe care nu ei le-au furat”, a declarat Andrei Năstase într-un live, pe Facebook.

Liderul Platformei DA a solicitat autorităților să elimene prevederile menționate din acord.

„Nu puneți la încercare rabdarea oamenilor, nu profitați de pandemie și imposibilitatea ieșirii masive în stradă, vom ieși în stradă și pe timp de ciumă”, a mai spus Năstase.

Totodată, politicianul a chemat deputații democrați să nu susțină ratificarea Acordului cu Federația Rusă în Parlament, dacă aceste clauze nu vor fi clarificate sau eliminate.

Guvernul a aprobat Acordurile privind creditele oferite de Federația Rusă și FMI, în ședința din 21 aprilie 2020, acestea urmând să fie ratificate și de către Parlament pentru a intra în vigoare. Astfel, din partea Rusiei ar trebui să vină un credit de 200 de milioane de euro. Prima tranșă de 100 de milioane de euro ar trebui să ajungă în R. Moldova în decurs de 30 de zile calendaristice de la intrarea în vigoare a Acordului dintre cele două țări. Cea de-a doua tranșă, la fel în sumă de 100 milioane de euro, ar urma să fie transmisă R. Moldova nu mai târziu de 31 octombrie 2020.

Tot potrivit Acordului, R. Moldova ar urma să întoarcă acest credit în decurs de 10 ani, în baza a 20 de plăți semestriale egale. Plățile vor fi rambursate la 15 martie și 15 septembrie a fiecărui an. Prima plată de rambursare va trebui realizată la 15 martie 2021. Totodată, creditul este acordat în baza unei dobânzi anuale de 2%.


Pub