Vladimir Zelenski i-a propus funcția de vicepremier al Ucrainei fostului preşedinte al Georgiei

Fostul preşedinte al Georgiei, Mihail Saakaşvili, a anunţat miercuri că i s-a propus să devină vicepremier al Ucrainei, informează dpa.

Foto: TASS

Saakaşvili, un politician pasionat care a fost o vreme guvernator al regiunii ucrainene Odesa de la Marea Neagră, a spus că preşedintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, vrea ca el să-l ajute la reformarea guvernului.

„Este o mare onoare să primesc o propunere din partea preşedintelui Zelenski de a deveni vicepremier al Ucrainei pentru reforme”, a anunţat Saakaşvili într-un comunicat.

„Împreună cu echipa prezidenţială, sunt gata să lucrez alături de forţele patriotice din Parlamentul Ucrainei şi cu alte forţe politice din societate pentru ca Ucraina să depăşească actuala criză economică globală şi să gestioneze toate provocările cu pierderi minime”, a subliniat el.

Saakaşvili a fost două mandate la rând preşedinte al Georgiei, din 2004 până în 2013, perioadă în timpul căreia Georgia a pierdut controlul asupra a două regiuni ale sale în urma unui război-fulger, în 2008, cu Rusia vecină.

După preşedinţie, Saakaşvili a părăsit Georgia în condiţiile în care rivali politici l-au acuzat de abuz de putere şi de irosire de fonduri publice, transmite Agerpres.

În 2015, preşedintele Ucrainei de la acea dată, Petro Poroşenko, i-a acordat lui Saakaşvili cetăţenie ucraineană şi l-a numit pe experimentatul politician guvernator al regiunii Odesa, importantă pentru comerţul maritim. Saakaşvili a demisionat doi ani mai târziu, revoltându-se contra lui Poroşenko şi acuzându-l de perpetuarea corupţiei endemice.

Poroşenko a emis în 2017 un decret pentru a-i retrage lui Saakaşvili cetăţenia ucraineană în timp ce acesta se afla în străinătate. Saakaşvili a reuşit să reintre în ţară traversând pe jos frontiera dinspre Polonia, alături de un grup de susţinători. Mihail Saakaşvili a condus o serie de proteste de stradă până când a fost arestat în 2018 şi apoi expulzat din Ucraina.

Din străinătate, Saakaşvili a susţinut campania electorală a rivalului politic al lui Poroşenko, Vladimir Zelenski. După ce a fost învestit în funcţia de preşedinte, în luna mai a anului trecut, Zelenski i-a redat cetăţenia ucraineană lui Saakaşvili.

„M-am întors să construiesc ce intenţionam în Odesa", a declarat Saakaşvili la Kiev, la scurt timp după ce a revenit în Ucraina şi şi-a recăpătat cetăţenia. "Vreau să particip la construcţia unei noi Ucraine”, a spus el.


Pub