LIVE TEXT / 164 de cazuri noi de infectare cu COVID-19

Ora 17:00

Astăzi au fost înregistrate 164 de cazuri noi de infectare cu COVID-19, după ce au fost procesate 696 de probe. Astfel, în total sunt 2778 de persoane testate pozitiv cu COVID-19. Ministra Sănătății a anunțat că vor fi intensificate măsurile de testare în focarele existente în cadrul instituţiilor medicale, centrelor de plasament şi focarele comunitare (sate cu un număr impunător de persoane infectate). Totodată, Dumbrăveanu a anunţat că se efectuează testarea masivă a personalului medical din cadrul Spitalului Raional Ştefan-Vodă, până  la ora actuală fiind testaţi cei care se aflau în regim de autoizolare la domiciliu. Urmează să se întreprindă toate măsurile ca această instituție să fie una funcțională.

Ora 14:41

100 mln de euro

Uniunea Europeană a decis să aloce Republicii Moldova 100 milioane de euro. Aceasta este o nouă asistență macro-financiară urgentă, oferită pentru lupta împotriva COVID-19. Acești bani vin pe lângă pachetul de granturi de 87 milioane de euro anunțat anterior.

Ora 13:50

Decizii luate de Parlament

Au fost aprobate măsurile de susținere a activității de întreprinzător în urma situației legate de COVID-19, precum și modificările la bugetul de stat necesare pentru combaterea efectelor crizei pandemice. Totodată, Parlamentul a modificat legislația pentru ca producătorii agricoli să obțină mai ușor acces la apele de suprafață pentru irigarea terenurilor. Agresorii familiali vor fi monitorizați electronic. FMI va acorda Republicii Moldova un împrumut de circa 234 milioane de dolari, iar comisia parlamentară de profil a susținut proiectul de ratificare a acordului de împrumut în sumă de 200 mln de euro din partea Federație Ruse.

Ora 11:45

Decesul 74

Încă o persoană a decedat. Este vorba despre un bărbat de 65 ani, din Fălești. Acesta a fost internat în cadrul Spitalului raional Glodeni, pe data de 14 aprilie. El mai suferea de insuficienţă respiratorie și diabet zaharat tip II.

204 de persoane infectate cu COVID-19 se află într-o stare de sănătate gravă.

Ora 11:12

Moldovenii repatriați

Timp de o lună au fost organizate 130 de misiuni de repatriere a cetățenilor Republicii Moldova: 90 pe care terestră și 40 pe cale aeriană. Astfel, au revenit acasă 15324 de oameni, anunță Oleg Țulea, ministrul MAEIE. Totodată, el a menționat că au fost mai multe cazuri când oamenii au fost blocate pentru mai multe ore la diferite puncte de trecere a frontierelor. De aceea, ministrul a îndemnat moldovenii să călătorească doar în cazul în care este strict necasar, pentru că mai multe țări continuă să aibă impuse niște restricții dure privind traversarea frontierelor.

Ora 10:29

Donații

649 de termometre fără contact cu infraroșu și 40.320 de măști cu grad sporit de filtrare, în valoare totală de 116 mii de dolari SUA au fost oferite lucrătorilor medicali din țară de către UNICEF.

Ora 9:45

Statisticile COVID-19

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale spune că dacă până la 19 mai numărul infectărilor cu COVID-19 nu va depăși 5600, atunci situația va fi una destul de bună. Rata fatalității în Republica Moldova este scăzută (2 decese la 100 mii de oameni) comparativ cu alte țări.

În Republica Moldova, perioada de incubație este de 6 zile, adică simptomele pot apărea peste șase zile. Vârsta medie a celor infectați este de 47 de ani. Cele mai multe persoane infectate sunt femeile (58%) și în special cei din mediul urban (56%). Din totalul de cazuri COVID-19 doar 5% sunt de import, restul 95% sunt cu transmitere locală. În total, 14055 de probe au fost investigate, dintre care 12203 persoane au fost testate cu o singură probă de laborator și 1852 de probe au fost efectuate repetat. Rata de confirmare printre suspecți este de 20%.

98% din persoanele infectate cu COVID-19 care au decedat sufereau de cel puțin o boală cronică. Vârsta medie a celor răpuși este de 67 de ani. „Cu toate acestea, trebuie să știm că nimeni nu e protejat și de aceca trebuie să avem grijă de noi”, a menționat Viorica Dumbrăveanu, ministra Sănătății.

Până în acest moment, 636 de angajați ai sistemului medical au fost infectați, ceea ce arată că 2 din 10 persoane înregistrate cu COVID-19 sunt medici sau asistenți medicali.

Din numărul total de cazuri, 658 sunt în rândul lucrătorilor medicali: asistenți medicali- 231, personal auxiliar- 197, medici- 173, felceri- 44, farmaciști- 12, paramedici- 1. Cei mai mulți medici infectați sunt din cadrul spitalului raional și asistența medicală urgentă din Soroca- 118, Ștefan –Vodă- 55,  Fălești- 44, Glodeni-34.

Familiile cu copii cu vârsta de până la trei ani pot depune electronic cererea pentru stabilirea indemnizațiilor pe site-ul oficial al instituţiei sau prin portalul serviciilor publice.

În următoarele zile, 1420 de moldoveni vor fi repatriați pe cale aeriană, anunță Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova. Astfel, în perioada 22-26 aprilie, două companii aeriene moldovenești vor efectua curse charter din Paris, Nice, Milano, Barcelona, Londra și Moscova.

1982 de persoane au traversat frontiera de stat în ultimele 24 de ore. 814 au semnat declarația în care se obligă să achite polița de asigurare medicală pentru acest an. Prin culoarul tranzit al teritoriului Ucrainei și intrarea în țară prin punctul de trecere a frontierei Otaci, s-au înregistrat 228 de cetățeni moldoveni, repatriați din Federația Rusă. Nicio persoană nu a prezentat simptomele virusului de tip Covid-19.

În Republica Moldova sunt înregistrate 2614 cazuri de COVID-19. Dintre acestea 560 (21,4%) persoane au fost tratate şi 73 de persoane au decedat. Din totalul de cazuri de infectare înregistrate, 313 cazuri sunt din regiunea trasnistreană. Începând cu 27 aprilie, restricțiile impuse pentru prevenirea răspândirii virusului ar putea fi reduse.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.