Ştiri

Sursa imaginii: parlament.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Economic

22 Apr. 2020 / 15:15

Modificările la bugetul de stat, susţinute de Comisia economie, buget şi finanţe

Comisia economie, buget şi finanţe a aprobat raportul la proiectul de lege privind modificarea Legii bugetului de stat – 2020, pentru două lecturi. Factorii de bază care au determinat modificările operate la bugetul de stat ţin de impactul pandemiei COVID–19, asupra economiei naţionale, precum şi necesităţile sistemului de sănătate publică, măsurile urgente de susţinere a sectorului real şi a populaţiei şi, ca urmare, de ajustarea indicatorilor bugetari.

Veniturile bugetului de stat vor avea o diminuare cu 6,34 miliarde lei sau 14,3 la sută faţă de cele aprobate iniţial şi vor constitui 37,798 miliarde lei. Reducerea veniturilor este cauzată, în principal, de diminuarea impozitelor şi taxelor, dar şi a veniturilor din subvenţii.

În acelaşi timp, se vor majora cheltuielile cu cca 2,2 miliarde de lei (1,6%), utilizându-se instrumentele politicii bugetar-fiscale, acestea vor constitui 53,773 miliarde lei.

Va fi modificată structura surselor de finanţare a deficitului, în special ţinând cont de schimbările parvenite la intrările de noi împrumuturi externe.

Cele mai importante măsuri, care necesită cheltuieli esenţiale din bugetul de stat, se referă la susţinerea sectorului sănătăţii şi de atenuare a efectelor pandemiei ”COVID-19” asupra economiei şi populaţiei.

În acest scop, se propun următoarele măsuri: finanţarea măsurilor de combatere a COVID-19, inclusiv achiziţionarea echipamentelor de protecţie, dotarea cu echipament şi dispozitive medicale a spitalelor, reutilarea spaţiilor medicale şi alte cheltuieli critice; majorarea volumului fondului de şomaj de circa şase ori şi majorarea bugetului Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, majorarea cu 40% a alocaţiilor pentru Ajutorul Social; acordarea subvenţiilor agenţilor economici care în perioada de criză efectuează plăţile salariale, instituirea Programului de subvenţionare a dobânzilor la creditele contractate de agenţii economici, instituirea Programului de rambursare a TVA, destinat perioadei ulterioare, suplinirea Fondului de intervenţie a Guvernului pentru gestionarea situaţiei epidemiologice, crearea unui fond centralizat, pentru a gestiona riscurile de insuficienţă a alocaţiilor pentru cheltuieli de personal şi compensarea veniturilor ratate de către APL.

Documentul prevede proiecte investiţionale şi măsuri pentru stimularea mediului de afaceri, precum reducerea cotei TVA de la 20% la 15% pentru sectorul HoReCa, începând cu 1 mai, îmbunătăţirea infrastructurii drumurilor la nivel naţional şi local, acordarea creditelor prin bănci comerciale la condiţii preferenţiale pentru întreprinderi micro, mici şi mijlocii.

De asemenea, se propune majorarea Fondului de intervenţie al Guvernului, pentru cheltuieli urgente în legătură cu COVID-19, inclusiv pentru necesităţile fondurilor de asigurări obligatorii de asistenta medicala; crearea fondului de acoperire a necesitaţilor de salarizare; acoperirea parţială a veniturilor ratate ale bugetelor componente ale bugetului public naţional, etc.

Proiectul urmează a fi dezbătut în plenul Legislativului.

Comentarii