Linkuri accesibilitate

Când și cum va reintra în normal viața în Republica Moldova?


Aflate sub presiuni economice și sociale tot mai mari, ratând cu fiecare zi noi și noi încasări la buget din taxe și impozite, autoritățile spun de câteva zile că a venit timpul ca activitatea economică să fie repornită treptat.

Tot treptat trebuie ridicate restricțiile impuse pentru a încetini răspândirea infecției de COVID-19. Relaxarea poate avea loc, spune guvernul, pentru că restricțiile au dat deja rezultate. Ce scenarii de relaxare examinează autoritățile?​

Când și cum reintră în normal viața în Republica Moldova?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:11 0:00
Link direct


Un scenariu optimist descris chiar pe premierul Ion Chicu, scenariu ce ia în calcul înregistrarea a maxim câte 120 de cazuri noi de coronavirus în următoarele zile, presupune o foarte posibilă relaxare spre sfârșitul lunii a unor restricții impuse unităților de comerț și de alimentație publică. Nu e vorba de piețe și centre comerciale mari, acestea ar urma să reînceapă activitatea în ultimul rând. Posibilul scenariu s-ar adeveri numai în condițiile în care efectele slujbelor de Paște și a reuniunilor de familie nu vor spori numărul celor contaminați, sugerează pe de altă parte unii epidemiologi.


Despre un ritm de creștere lent și o situație ce poate fi ținută sub control a vorbit astăzi și ministra sănătății, Viorica Dumbrăveanu, după ce a prezentat un raport despre evoluția pandemiei din ultima săptămână.

„Din analiza care a fost prezentată, se deduce că măsurile care au fost întreprinse sunt efective, pentru că s-au pus accente în mod special pe anumite grupuri de risc”.

Ministra sănătății a insistat pe date ce arată incidența mică de contaminare din R. Moldova, de 75 de persoane la 100 de mii de oameni, precum și rata joasă a deceselor, în comparație cu alte țări europene. Asta în condițiile în care s-au făcut în total 14 mii de teste. Or tocmai criticii guvernării spun că testarea cu acoperire mai mult decât moderată face ca statistica oficială să fie mai bună decât realitatea.

Alexei Ceban, doctor epidemiolog, Chisinau
Alexei Ceban, doctor epidemiolog, Chisinau


Oricum vârful epidemiologic încă urmează, spune medicul Alexei Ceban de la Centrul de Sănătate Publică. În scenariul pozitiv el ar trebui să fie ca o creștere lentă. Sunt prea multe necunoscute în această ecuație însă, chiar dacă e bazată pe anumite formule, dar peste o săptămână de la Paște se va vedea cum evoluează lucrurile mai departe, mai afirmă medicul epidemiolog Alexei Ceban, luând ca bază perioada medie de incubare a virusului în Republica Moldova de șase zile. „Dacă, de exemplu, pe data de 25, 26, 27 și tot așa până pe 1 mai menținem același ritm de creștere, înseamnă că noi mergem bine. În cazul în care o să avem o tendință de creștere de două ori mai mare sau de trei, atunci înseamnă că prognozele la scenariul pesimist sau în cazul în care măsurile nu au fost respectate, atunci e clar că vârful epidemic pe noi ne așteaptă la mijlocul lunii mai”.

Prognozele pesimiste ale specialiștilor Centrului de Sănătate Publică arată circa 3000 de cazuri testate pozitiv către 1 mai și peste 5600 de cazuri confirmate de laborator pe la mijlocul lunii mai. Asta în condițiile în care vor fi respectate în măsură convingătoare cerințele impuse de autorități.

Atât medicul epidemiolog Alexei Ceban, cât și consilierul pentru comunicare al șefului guvernului Vitalie Dragancea spun că deciziile executivului țin cont de opiniile experților epidemiologi. Astfel decizia de a relua, din 27 aprilie, activitatea oficiilor teritoriale ale Agenției Servicii Publice, pentru eliberarea actelor de stare civilă, înmatriculare auto ș.a., nu va fi urmată de o noua relaxare, ci dimpotrivă se va aștepta până la două săptămâni să se vadă efectele măsurii. Mai ales că unele întreprinderi mari din domeniul automotiv au reluat zilele trecute producția.
Abia după o săptămână-două se va examina dacă este cazul să urmeze noi pași pentru a reveni la normal, precizează Vitalie Dragancea.

Oamenii au învățat să se protejeze

„Noi observăm că într-adevăr au apărut deprinderi noi și asta este un factor îmbucurător, oamenii stau mai departe unii de alții și oamenii au învățat să se protejeze și pe dânșii, și pe alții. Acum întrebarea e câți cu au învățat asta? Odată ce avem oameni care fug din spital știind că ei sunt infectați. Guvernul nu este adeptul restricțiilor, restricțiile lovesc extrem de grav asupra economiei. În genere, fiecare pas spre relaxare contribuie la aceea că oamenii vor reveni în drum, în zona unde ei se infectează”.


Specialiști din toate țările afectate de coronavisurs spun că ieșirea din regimul de autoizolare va presupune și o regândire a unor domenii economice. Astfel în Franța se spune că nu vor mai fi posibile călătorii în mijloace de transport aglomerat sau lecții în săli de clase cu peste 30 de copii. În Italia se prezice un drum spre normalitate lung și lent, cu respectarea regulilor de distanțare socială, purtarea mănușilor și măștilor până nu va fi descoperit un vaccin. Prin urmare este vorba și de educație, țintind cont de niște deprinderi la care oamenii cu greu renunță și altele pe care au nevoie de timp le însușească.

Previous Next

XS
SM
MD
LG