Coronavirus // Numărul cadrelor medicale infectate a ajuns la 658. Cele mai afectate sunt raioanele Soroca, Fălești și Glodeni

Cornelia Cozonac
22/04/2020

Numărul cadrelor medicale infectate cu noul coronavirusl a ajuns la 658, la data de 21 aprilie, reprezentând peste 30 la sută din totalul celor afectați de COVID-19. Cele mai multe cadre medicale infectate sunt în raionul Soroca, 75 - la Spitalul raional și 43 - la Serviciul de Urgență. Raionul Soroca este urmat de raionul Fălești, cu 44 de cadre medicale infectate și raionul Glodeni - cu 32 de angajați medicali testați pozitiv. Până acum au decedat cinci medici. Cu toate acestea, autoritățile încă nu au demarat testarea tuturor angajaților din sistemul sanitar, instituțiile medicale fiind nevoite să caute resurse pentru a-și testa medicii în mod privat.   

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a făcut marți publice mai multe infografice cu informații despre numărul de angajați medicali infectați cu noul coronavirus. În raionul Ștefan-Vodă sunt infectați 24 de angajați, cei mai mulți - 23, fiind de la Stația de Urgență.  La Spitalul Raional Orhei sunt înregistrate 10 persoane infectate, iar un medic de la această instituție a decedat duminică. La Spitalul din Bălți sunt infectați 20 de lucrători medicali. Alte 10 persoane infectate sunt la Spitalul Raional Cahul. 

În timp ce numărul cadrelor medicale infectate crește continuu, iar medicii de la mai multe spitale raionale și stații de urgență s-au plâns că nu au echipamente de protecție suficiente, managerii spitalelor neagă de fiecare dată, menționând că instituțiile sunt dotate cu cele necesare.

Și în Chișinău situația este alarmantă. La Spitalul Clinic Republican sunt 25 de angajați infectați, la Institutul de Medicină Urgentă - 18, la Spitalul Municipal Sfânta Treime - 17, iar la Spitalul Clinic de Psihiatrie - 14. În același timp, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Toma Ciorbă cinci angajați au fost confirmați pozitiv, iar la Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății - 8. 

Cele mai multe cadre medicale infectate sunt asistentele medicale -  223 și personalul axiliar - 195. Printre medici 169 sunt infectați, iar 44 sunt felceri și 12 - farmaciști. 

  

 

Cornelia Cozonac
22/04/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii