Reporteri fără Frontiere // Republica Moldova rămâne în zona țărilor cu presă parțial liberă, extrem de politizată

Cornelia Cozonac
22/04/2020
RSF

Republica Moldova nu a înregistrat progrese, pe parcursul ultimului an, la capitolul libertatea presei, rămănând în aceeași zonă a țărilor cu presă parțial liberă. Reporteri fără frontiere (Reporters sans frontieres, RSF) a publicat marți clasamentul mondial cu privire la libertatea presei în lume pentru anul 2020 în care Republica Moldova se situează pe locul 91, din 180 de țări. Raportul Reporteri fără Frontieră pentru anul 2020 arată că presa din Moldova este extrem de polarizată și influențată de liderii politici.

Cele mai avansate țări la capitolul libertatea presei sunt Norvegia, Finlanda, Danemarca și Suedia. La capitolul opus se află China, Eritreea, Turkmenistan și Coreea de Nord. Dacă procentul ţărilor situate în zona albă a clasamentului, care indică o situaţie bună a libertăţii presei rămâne neschimbat - 8%, proporţia ţărilor în „situaţie critică" creşte faţă de 2019 - de la + 2 puncte procentuale la 13%. Europa este în situaţia cea mai bună cu şapte ţări în primele zece locuri, în timp ce Orientul Mijlociu şi Africa de Nord rămân a fi zonele cele mai periculoase pentru jurnalişti să-şi exercite profesia.

Țările din fostul spațiu sovietic cu o situație bună în ce privește presa sunt Republicile Baltice: Estonia - locul 14, Letonia - 22 și Lituania - 28. Georgia și Armenia se situează înaintea Republicii Moldova, pe locul 60 și, respectiv, 61. România este pe locul 48 la capitolul libertatea presei, iar Ucraina - pe locul 96, având, la fel ca și Moldova o presă parțial liberă.      

În clasament, Moldova este devansată de Israel, Ungaria și Peru și este urmată de Macedonia Serbia și Guinea Bissau.   

„Mass-media din Moldova este diversă, dar extrem de polarizată, precum țara în sine, care se caracterizează prin instabilitate politică cronică și influența excesivă a oligarhilor săi. Linia editorială a liderilor mass-media se corelează strâns cu interesele politice și de afaceri ale proprietarilor lor, o problemă care este deosebit de izbitoare în timpul campaniilor electorale”, se arată în raportul citat.

Organizație Reporteri fără Frontiere arată că ”pe măsură ce presa mass-media se luptă între ele într-un climat agravat de polarizarea politică, lipsa de independență a autorității de reglementare în domeniul radiodifuziunii continuă să fie o sursă de îngrijorare”. 

„Imperiul media construit de fostul miliardar și șeful Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc și-a pierdut influența, dar a fost repede înlocuit de un grup media afiliat rivalului Partidului Democrat, Partidul Socialiștilor pro-ruși. Concentrarea în proprietate și lipsa independenței editoriale și a jurnalismului de calitate sunt, prin urmare, provocări majore pentru mass-media din Moldova”, se mai precizează în raportul privind libertatea presei în lume.

Clasamentul pentru 2020, care analizează 180 de ţări şi teritorii, prezintă o uşoară ameliorare a indicelui general anual, dar nu ţine cont de epidemia de coronavirus. „Epidemia este ocazia pentru statele cel mai jos clasate să aplice 'strategia de şoc', teoretizată de Naomie Klein: ele profită de stupoarea publică şi de slăbirea mobilizării pentru a impune măsuri imposibil de adoptat în vremuri normale", a declarat Christophe Deloire, secretar general al organizaţiei.

 

 

 

Cornelia Cozonac
22/04/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii