(video) Republica Moldova va primi credite din partea Rusiei și FMI. Cabinetul de miniștri a aprobat unanim acordurile

În cadrul ședinței Guvernului Republicii Moldova de astăzi, 21 aprilie, Cabinetul de miniștri a aprobat proiectele privind acordarea împrumuturilor Republicii Moldova din partea FMI și Federației Ruse.

Foto: captură video/privesc.eu

(11:33) Ședința Guvernului s-a încheiat.

Acodurile au fost aprobate unanim.

(11:31) Cabinetul de miniștri a aprobat și proiectul cu privire la atragerea unui împrumut externe din partea FMI în mărime de circa 233 milioane de dolari. Conform acestor proiecte de finanțare rapidă se prevede ca 156 milioane dolari ar fi asistența financiară prin intermediul instrumentului de finanțare rapidă, care se acordă în condițiile ratei anuale de plată a dobânzii de 1,5%, termenul de grație fiind de până la 3,3 ani și termenul de rambursare de până la 5 ani.

Suplimentar la aceasta, Republica Moldova va achita un comision unic de 0,5% din suma totală a împrumutului (780 mii dolari).

Al doilea împrumut, prin mecanismul de creditare rapidă ar constitui 78 milioane dolari, rata dobânzii fiind de 0%, perioada de grație 5,6 ani, termenul de rambursare fiind 4,6 ani.

(11:26) Legislativul a aprobat proiectul de lege cu privire la ratificarea acordului dintre Federația Rusă și R. Moldova cu privire la acordarea unui împrumut în mărime de 200 milioane de euro. Prima tranșă de 100 de milioane de euro ar trebui să ajungă în R. Moldova în decurs de 30 de zile calendaristice de la intrarea în vigoare a Acordului dintre cele două țări. Cea de-a doua tranșă, la fel în sumă de 100 milioane de euro, ar urma să fie transmisă R. Moldova nu mai târziu de 31 octombrie 2020.

Tot potrivit Acordului, R. Moldova ar urma să întoarcă acest credit în decurs de 10 ani, în baza a 20 de plăți semestriale egale. Plățile vor fi rambursate la 15 martie și 15 septembrie a fiecărui an. Prima plată de rambursare va trebui realizată la 15 martie 2021. Totodată, creditul este acordat în baza unei dobânzi anuale de 2%.

În cadrul ședinței sunt dezbătute subiectele ce țin de creditele acordate Republicii Moldova din partea FMI și Federația Rusă.

Creditul de urgență pentru R. Moldova din partea FMI este în valoare de circa 235 de milioane de dolari.

În ceea ce privește creditul rusesc, este vorba despre un împrumut în mărime de 200 milioane de euro.

UNIMEDIA transmite live:


Pub