Linkuri accesibilitate

Materiale sanitare de import și prețul lor politic


Vineri seara, pe aeroportul din Chișinău, președintele Igor Dodon a întâmpinat avionul cu materiale medicale cumpărate din China
Vineri seara, pe aeroportul din Chișinău, președintele Igor Dodon a întâmpinat avionul cu materiale medicale cumpărate din China

Pandemia de coronavirus a scos la iveală, adesea în mod fatal și dureros, slaba dotare din multe țări ale lumii cu materiale de protecție pentru personalul sanitar, pentru pacienți și pentru publicul larg .

R. Moldova nu a făcut excepție, dar autoritățile promit acum să repare lucrurile, cât de repede pot, mai ales că la finele săptămânii trecute, autoritățile moldovene au primit 53 de tone de echipamente medicale cumpărate din China, materiale sanitare ce erau așteptate de câteva săptămâni. Însă cum se vor împărți acestea?

Materiale sanitare de import și prețul lor politic
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:49 0:00
Link direct

Într-un răspuns la solicitarea Europei Libere, Ministerul Sănătății a precizat că în prezent lotul de echipamente medicale procurate din China este stocat la depozitul „Sanfarm-Prim”, din Chișinău, depozit farmaceutic cu capital preponderent de stat, și care ar avea capacități pentru păstrarea materialelor sanitare ce sunt primite în aceste zile de autoritățile moldovene.

În ce privește modalitatea de repartizare a lotului de echipamente, Ministerul Sănătății susține că distribuirea deja se face în funcție de necesități. Loturile sunt trimise la spitalele din țară în baza cererilor formulate de administrația instituțiilor. La întrebarea dacă există suficiente materiale pentru protecția personalului sanitar, dar și pentru pacienți, răspunsul a fost „da”, cu precizarea că la mijlocul acestei săptămâni Turcia urmează să doneze Republicii Moldova un lot de materiale sanitare, iar până în prezent UNICEF Moldova, Comunitatea evreiască și zeci de companii private au suplinit stocurile Ministerului.

Așa cum au anunțat anterior autoritățile, lotul de peste 50 de tone de echipamente medicale procurate din China, conține aproape 200 de mii de ecrane de protecție, așa numitele viziere, peste 100 de mii respiratoare și 80 mii de teste, cumpărate din sursele fondului de asigurări obligatorii de asistență medicală. Sunt destule? Sunt puține? Un cetățean care aude aceste înșiruiri de cifre nu are cum să își dea seama. Nici demnitarii nu se grăbesc să anunțe rata de uzură a materialelor, dar încearcă să câștige încrederea publicului prin conversații publice pe internet cu manageri de spitale.

Numărul acestora a fost determinat de... regimul de muncă a lucrătorilor medicali

Ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a anunțat că datorită faptului că au ajuns testele procurate din China, marți au fost deschise două laboratoare de testare a persoanelor suspecte de COVID-19. În cadrul unui briefing de presă, șefa de la Sănătate s-a văzut nevoită să răspundă reproșului formulat de mai mulți experți în domeniu și anume că autoritățile ar fi aruncat bani în vânt procurând echipamente medicale din străinătate și care, de fapt, ar fi putut fi puse la dispoziția autorităților de producători locali. „200 de mii de viziere de protecție, care au fost procurate la etapa când pe teritoriul Republicii Moldova nu erau încă producători autohtoni gata ca să livreze aceste echipamente de protecție. Numărul acestora a fost determinat de necesitatea numerică, dar și din regimul de muncă a lucrătorilor medicali, așa ca fiecare lucrător să aibă cel puțin patru viziere. (…) Vom realiza distribuirea ajutoarelor către spitalele raionale, municipale, republicane, dar nemijlocit și către asistența medicală primară care are nevoie de aceste măsuri de protecție individuale”.

Autoritățile moldovene și-au atras critici din partea experților din sănătate și celor din domeniul achizițiilor publice pentru felul în care au gestionat procurările de echipamente medicale din China. În primul rând, pentru că livrarea lotului de materiale sanitare a întârziat nepermis de mult, în alt doilea rând, pentru că președintele Igor Dodon nu a ezitat, în an electoral, să-și facă capital politic pe seama achiziției făcută din bani publici. Duminică noaptea, pe aeroportul Chișinău,însoțit de ambasadorii rus și chinez, șeful statului a insistat pe bunele sale relații cu Rusia și China, mulțumind personal președintelui rus Vladimir Putin pentru faptul că Moscova ar fi oferit gratuit o aeronavă militară de transport pentru livrarea produselor medicale cumpărate din China.

Fostul premier al Republicii Moldova, Ion Sturza, i-a reproșat lui Igor Dodon că în dorința de a fi reales președinte ar da dovadă de „un activism nesăbuit”. „Bruiază nerușinat activitatea Comisiei excepționale și a specialiștilor, anulând deciziile lor. Olecuță doctor, olecuță popă, olecuță președinte... Pentru ce? Ca să fie reales președinte! (…)Țara are nevoie astăzi de lideri calmi, atenți cu datele, faptele reale și, cel mai important, care comunică cu oamenii pe un ton simplu, empatic. Lideri onești, deschiși, care să recunoască că fac și greșeli, dar sunt cu gândul la ei, la oameni”, a scris fostul premier pe pagina sa de Facebook.

Până în prezent, guvernarea de la Chișinău a fost criticată și pentru faptul că răspândirea COVID-19 a prins-o pe picior greșit în ce privește echiparea cadrelor medicale, or, aproape 20 la sută din numărul total de îmbolnăviri s-au înregistrat printre medici și asistenții medicali. Autoritățile au generat indignarea comunității medicale și atunci când, în încercarea să minimalizeze proporția problemei, au declarat că cele mai multe cadre medicale s-ar fi infectat „în afara serviciului”. Pe acest temei autoritățile au încercat să renunțe la propria promisiune că vor plăti indemnizații bănești tuturor angajaților din sistemul sanitar care s-au infectat cu Covid -19. Șeful statului i-a probozit pe funcționarii zeloși care au încercat trierea și a dispus ca tuturor salariaților din prima linie a luptei cu epidemia să li să plătească indemnizația unică de 16 mii de lei.

Previous Next

XS
SM
MD
LG