21/04/2020

Acum are 26 de ani, dintre care ultimii opt ani i-a stat în penitenciar, fiind condamnat pentru trafic de copii pe când el însuși era un puști de 17 ani. A acceptat să vorbească pentru că vrea ca și alți copii și adolescenți să nu-i calce pe urme. Vrea să-i spunem Vladimir, ca să-i protejăm identitatea.

„Am ajuns la concluzia că, în cazul meu, aceasta s-a întâmplat pentru că am avut prea ușor acces la site-urile de cunoștințe de pe internet, lucru care practic nu este controlat”, spune tânărul.


RACOLAT PE INTERNET
Vladimir spune că a fost racolat în mai 2010, pe când avea doar 16 ani, de un cetățean norvegian de 42 de ani, originar din Federația Rusă. Oleg Sivitski îi spune. De altfel, el era, potrivit procurorilor, capul rețelei de traficanți de copii. Inițial, Oleg i-a spus că va oferi servicii de masaj unor clienți din străinătate. Primul client, povestește Vladimir, un grec foarte bogat. 

VLADIMIR: Prima impresie când am intrat în apartamentul lui a fost de parcă am intrat într-un muzeu. Acolo doar un singur hol era aproximativ cât această cameră. Era apartament cu cinci camere. Acolo era o bucătărie mare, baie în care era și jacuzzi, tot ce vrei. Putem spune că am nimerit din noroi în împărăție. El m-a convins cu bani.

traficant-la-16-ani-militarul-german-s%cc%a6i-inginerul-tailandez

Cetățeni străini, în compania unor tineri din Republica Moldova

Clientul – Nikolaos Georgiadis, cunoscut în cadrul rețelei drept Nick. Nu era un oarecare, ci un fost parlamentar elen care a venit în Moldova în 2010, în cadrul unei Misiuni a Uniunii Europene, pentru a-l consilia pe ministrul Economiei de atunci, Valeriu Lazăr. Pus în fața faptului împlinit, băiatul a aflat că, pe lângă masaj, urmează să satisfacă fantezii sexuale. 

Au urmat clienți din toate colțurile lumii. De fapt, întreaga rețea era conectată la clienți cu influență de pe tot mapamondul, printre care: un preot danez, un militar german și un inginer tailandez.

VLADIMIR: Am acceptat să ofer servicii de escortă. Au venit persoane din Germania, Olanda, Italia, Franța, Rusia. În momentul în care am venit a doua oară la Nick, deja aveam telefonul meu, notebook-ul meu. Eu mi le-am cumpărat pe banii pe care i-am „muncit”.

DIN VICTIMĂ, ÎN TRAFICANT
Capul rețelei, însă, avea nevoie de el ca să identifice noi victime. E momentul când din victimă, Vladimir ajunge traficant. Rolul lui Vladimir în rețea era important. El trebuia să mulțumească clienții care își doreau băieți mai mici de 16 ani. 

VLADIMIR: Am încercat să racolez mai mulți [băieți], dar am găsit doar trei. Spre deosebire de Oleg, eu din start îi preveneam ce va fi. Vei primi asta, asta și asta, dar în schimb trebuie să faci asta. Probabil din cauza asta doar trei au acceptat..

Rețeaua, care era una imensă și avea activitate pe întreg teritoriul țării, inclusiv în regiunea transnistreană, a ajuns pe masa procurorilor antitrafic. Au urmat arestări, dosare penale, procese de judecată și condamnări la ani grei de pușcărie. Nu scapă de pedeapsă nici Vladimir, care a fost plasat în arest pe când avea 17 ani. Clientul din Grecia, însă, a fost lăsat să plece după ce și-a prezentat pașaportul diplomatic.



Am încercat să vorbim cu câțiva dintre băieții prinși în mrejele rețelei, numele cărora apar în rechizitoriul procurorilor moldoveni. Nicolae, care avea atunci 18 ani, ne-a răspuns că este împăcat cu trecutul lui. Și el, ca și Vladimir, se află, momentan, în detenție, fiind condamnat pentru trafic de copii.

NICOLAE: Nimeni nu învață ceva mai bine, decât atunci când trece singur prin astfel de situații. Eu am acceptat nedreptatea așa cum mi-a propus-o viața și acțiunile mele, pe alocuri. Să vorbesc acum despre asta, ar însemna să retrăiesc experiențe neplăcute din trecut pe care le-am depășit și pe care nu vreau să le mai readuc nici în discuție.

Alți băieți, victime ale rețelei, au luat calea străinătății. Vitalie, de exemplu, ne-a scris următoarele: „Sincer nu vreau să mă gândesc la cazul dat. Eu am și uitat. Va înțeleg ca doriţi să aflaţi cât mai multe informaţii, dar eu chiar nu doresc să-mi aduc aminte absolut nimic.”

oleg-sivitki

Oleg Sivitski

DOSAR PENAL ÎN GRECIA
Cel care a stat în fruntea rețelei, Oleg Sivitski, a primit cea mai dură pedeapsă – 24  ani de închisoare. Într-un interviu din 2017 pentru un ziar danez, el susține că nu a comis vreo ilegalitate.

Oleg SIVITSKI: Eu aduceam turiști și-i direcționăm acolo unde lor le era interesant. Cu ce se ocupau, pe mine nu mă interesa. Eu cred că am respectat legea. Aici tuturor le este indiferent de vârsta de 16 – 18 ani. Nu este specificat în Codul Penal. Se consideră că toți până la vârsta de 18 ani sunt copii. De ce ar trebui să mă deranjeze că ei au 16 – 17 ani și fac cunoștință cu bărbați de 40 de ani? Ce, asta nu-i normal?

Iar Nikolaos Georgiadis, reîntors în Grecia, s-a implicat activ în campania electorală din toamna anului 2015, fiind cel care a gândit strategia electorală a principalului partid de opoziție – Noua Democrație. 

În Grecia, despre dosarul lui penal, pornit de procurorii moldoveni în toamna lui 2010, s-a aflat abia în ianuarie 2016, atunci când revista HotDoc din Atena a relatat despre acest caz. Mediatizarea cazului a dus la șifonarea imaginii impecabile a politicianului, care se poziționa ca un personaj pasionat de pian, muzică jazz și dedicat activităților sociale. A urmat și un dosar penal deschis de autoritățile elene, care l-au acuzat pe Georgiadis că a abuzat sexual copii din Moldova.

Politicianul grec a fost condamnat de prima instanță din Atena în februarie 2019, la doi ani și patru luni de detenție și penalități care se ridică la suma de 20 de mii de euro. Georgiadis a contestat cu apel, decizia. Grecul a reușit să scape și de această dată de pedeapsă, după o revizuire a Codului Penal grec, care a micșorat perioada de prescripție.

Vangelis MPITSAKSIS, avocatul lui Nick Georgiadis: Părerea lui [Nikolaos Georgiadis] este că totul a fost o capcană. Cu alte cuvinte, numele lui a fost folosit pentru că el avea imunitate diplomatică în Moldova de către o altă persoană care a vrut astfel să-și salveze propria situație. Este o victimă a unei conspirații.

Tot din cauza unor modificări din 2012 ale codului de procedură penală a scăpat nepedepsit și în Moldova. (Detalii, AICI) Mai exact, dosarul lui, care a fost încetat din cauza imunității diplomatice în noiembrie 2010, a fost repornit trei luni mai târziu. Între timp, procedura penală s-a schimbat. Mai exact, o persoană nu poate fi urmărită penal de două ori pentru aceeași faptă. În consecință, dosarul cetățeanului grec a fost clasat.

Olga CEAGLEI, Liuba ȘEVCIUC


Subiect realizat în cadrul proiectului „Jurnaliști împotriva Crimei Organizate”, derulat de Fundația Freedom House și finanțat de Ambasada Regatului Ţărilor de Jos în România.


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

RISE LEAKS


Comenteaza acest articol