Lotul de echipamente de protecție procurat din China a ajuns la Chișinău. Ce conține acesta

Anticoruptie.md
20/04/2020
Foto: Facebook.com/Igor Dodon

Lotul de echipamente de protecție, procurat din China, a ajuns la Chișinău în noaptea de duminică, cu o aeronavă a aviației militare de transport a Forțelor Aeronautice Ruse. Acesta conține peste 50 de tone de echipamente medicale și mijloace de protecție, pentru lupta cu noul tip de coronavirus, și a fost cumpărat atât din banii statului, cât și din donații.

Încărcătura de la bordul aeronavei conține 196 mii de ecrane de protecție, 100.500 de respiratoare, dar și 80 de mii de teste pentru depistarea COVID-19. Într-un comunicat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale se arată că testele includ 80 de mii de kituri de amplificare, 80 de mii de kituri de extracție și 50 de mii de kituri pentru prelevarea probelor de la pacienți.

„Destinatarul final al acestora este Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP). Testele vor fi utilizate în cadrul laboratoarelor ANSP, din Chișinău, Bălți și Cahul. Totodată, în lotul de produse livrate se mai conțin și bunuri donate, coordonate cu MSMPS. Respectiv, Orange Moldova livrează, conform necesităților, 15 mii de mănuși de protecție, 15 mii de respiratoare, 15 mii de costume cu nivel înalt de protecție, 15 mii de perechi de încălțăminte de protecție și 2.000 de viziere. Toate bunurile sunt deja livrate instituțiilor medicale spitalicești cu componenta de terapie intensivă și personalului asistenței medicale primare”, se arată în comunicatul ministerului.

De asemenea, un lot de 15 mii de respiratoare a fost oferit de MoldRetail Group. UNICEF Moldova a oferit ochelari de protecție, măști, respiratoare, termometre noncontact cu infraroșu.

„Un lot de mănuși de protecție este oferit de către comunitatea evreiască. La fel, mai mulți agenți economici și persoane fizice s-au implicat în donarea echipamentelor de protecție pentru instituțiilor medicale din capitală și raioane. Conform evaluării necesităților, toate echipamentele vor fi distribuite către toate instituțiile medicale municipale, raionale, asistența medicală primară etc.”, se mai arată în comunicat.

Amintim că autoritățile au anunțat, la începutul lunii aprilie, că vor finanța cu 35,5 milioane de lei achiziționarea testelor pentru depistarea infecției cu Covid–19. Președintele Igor Dodon a declarat în context că autoritățile din Republica Moldova vor achiziționa 100 de mii de teste din China.

Precizăm că lotul venit duminică din China diferă de achizițiile anunțate anterior de autorități. La sfârșitul lunii martie, Centrul Achiziții Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS) a semnat două contracte de achiziție cu firma Lismedfarm SRL, în sumă de 36 de milioane de lei, pentru procurarea a 200 de mii de ecrane de protecție și a 500 de mii de respiratoare pentru personalul medical implicat în tratarea pacienților infectați cu Covid-19.

Anticoruptie.md
20/04/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii