Societatea civilă, îngrijorată de acțiunile nejustificate ale regimului de la Tiraspol asupra securității regionale

Anticoruptie.md
21/04/2020

Mai multe organizații neguvernamentale, printre care și Centrul de Investigații Jurnalistice, se arată îngrijorate de repercusiunile unor acțiuni nejustificate și iresponsabile ale regimului de la Tiraspol asupra sănătății cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului, precum și asupra securității regionale. Într-un apel, făcut public săptămâna trecută, ONG-urile solicită mediatorilor și observatorilor din formatul de negocieri „5+2” să se convoace urgent și să discute despre acțiunile unilaterale ale administrației de la Tiraspol în contextul sării de urgență.

În apelul trimis în adresa mediatorilor, ONG-urile constată că instituirea stării de urgență de către administrația de la Tiraspol este parte a unor demersuri (geo)politice și utilizată de către liderii transnistreni drept pretext pentru o serie de acțiuni unilaterale care fac dificilă combateria pandemiei COVID-19. „De asemenea, încalcă tratatele internaționale în domeniul drepturilor omului și care re-tensionează situația în Zona de Securitate. Printre acestea, ONG-urile au enumerat:

  1. Denaturarea datelor cu privire la contaminarea cu COVID-19 și a datelor cu privire la decesele cauzate de infecția respectivă în regiunea transnistreană;
  2. Dezinformarea populației din regiunea transnsitreană cu privire la o pretinsă obstrucționare din partea Chișinăului a importului de medicamente destinate regiunii;
  3. Refuzul de a participa la o reuniune a Grupului de Lucru la nivel de experți în domeniul sănătății;
  4. Îngrădirea liberei circulații a persoanelor și monitorizarea nesancționată a cetățenilor. Astfel, au fost instituite 18 posturi mobile de control și blocuri de beton în raionul Dubăsari, prin care sunt blocate majoritatea drumurilor care fac legătura dintre localitățile Cocieri și Corjova. De asemenea, au fost instalate ilegal sisteme de monitorizare video pe teritoriul comunei Corjova, din raionul Dubăsari, în lipsa unei coordonări cu Comisia Unificată de Control (CUC);
  5. Obstrucționarea accesului cetățenilor la serviciile medicale, prin reținerea (eliberarea ulterioară) a doi șoferi de ambulanță în orașul Dubăsari și blocarea accesului la medicul de familie și farmacia din localitatea Cocieri pentru cetățenii din comuna Corjova”, se arată în apelul semnat de organizațiile neguvernamentale.  

Societatea civilă solicită convocarea mediatorilor și observatorilor din formatul de negocieri „5+2”; instituirea unei Comisii Speciale, formate din reprezentanți ai mediatorilor și observatorilor din formatul de negocieri ”5+2”, care să inspecteze posturile instalate în raionul Dubăsari și situația epidemică/umanitară din Zona de Securitate; facilitarea accesului cetățenilor la serviciile medicale și tratamentul asigurat de statul Republica Moldova, prin determinarea administrației de la Tiraspol să elimine posturile mobile și alte bariere fizice care obstrucționează libera circulație a persoanelor în Zona de Securitate; finanțarea proiectelor comune din sectorul de sănătate, care vizează combaterea COVID-19, prin instituirea unui obiectiv distinct și finanțat suplimentar al Programului Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii (V); elaborarea unui set de măsuri, implementarea cărora va face ca părţile să se abţină de la orice acţiuni, care ar încălca flagrant drepturile omului în regiune.

Organizațiile neguvernamentale insistă ca în grupurile de lucru tematice, precum și în alte platforme de discuții să fie incluse ONG-uri relevante în domeniu în calitate de observatori sau experți.

Anticoruptie.md
21/04/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii