(video) Acum 50 de ani, primul VAZ-2101 „Kopeika” a părăsit linia de asamblare

Aşa s-a întâmplat că în acest an, în aceeaşi zi în care o parte din populaţia planetei a sărbătorit Paştele, în Rusia să fie marcat şi un alt eveniment important pentru istoria sa. La 19 aprilie 1970, la fel în ziua de duminică, acum jumătate de secol, primul VAZ-2101 „Kopeika” a părăsit linia de asamblare.

Foto: autoblog.md

Din anii 1930, Guvernul sovietic a încercat în mod repetat să creeze o mașină a poporului. Trebuia să fie una care putea fi produsă la o scară masivă și care, la costul ei, să fie disponibilă pentru populația țării. Încă din aprilie 1941, în serie a început să fie produsă compacta „KIM-10”, creată pe baza lui Ford Perfect, dar producția sa a fost redusă odată cu începutul războiului.

Iar în decembrie 1946 a început lansarea modelului Moskvich-400, care a fost o copie ușor modificată a lui Opel Kadett K38, produs în Germania între anii 1937-1940. Moskvich-400 a fost prima mașină sovietică care a fost vândută în mod liber pentru persoane fizice. Cu toate acestea, nici aceasta, nici modelele care au urmat-o nu au devenit cu adevărat populare şi răspândite. Citeşte articolul mai departe pe AutoBlog.MD


Pub