Ministra Sănătății, despre lotul de echipamente medicale din China: Ce conține, cine a contribuit cu donații și cum vor fi repartizate

Ministra Sănătății a prezentat astăzi detalii despre lotul de echipamente de protecție aduse cu un avion rusesc ieri din China, inclusiv depre cele 80 de mii de teste, achiziționate de autorități. Viorica Dumbrăveanu a anunțat unde au fost depozitate cele 53 de tone de costume, măști, mănuși, termometre, respiratoare, ochelari și viziere și cum vor fi repartizate acestea.

Ministra Sănătății a venit cu precizări referitoare la cele 80 de mii de teste procurate din sursele Fondului de asigurări obligatorii de asistență medicală: „Este vorba despre 80 de mii de chituri de amplificare, 80 de mii de chituri de extracție și 50 de mii de chituri pentru prelevarea probelor de la pacienți, care este esențial. Este îmtreg lanțul procesului de testare și nu doar un element din acest proces”.

Destinatarul final al testelor este Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică. „Testele vor fi utilizate pe platforma laboratoarelor ANSP, nu doar din mun. Chișinău, dar și din Bălți și sperăm că foarte curând și la Cahul, dar și în cadrul altor două laboratoare care vor fi în mun. Chișinău și care vor spori intesitatea testărilor în RM”, a subliniat Viorica Dumbrăveanu.

Tot de către autorități au fost procurate 196 de mii de ecrane de protecție și peste 100 de mii de respiratoare. De asemenea, au fost cumpărate 200 de mii de viziere, „atunci când pe teritoriul RM încă nu erau producători care să livreze aceste echipamente de protecție”.

Potrivit ministrei, fiecare lucrător medical ar urma să primească cel puțin 4 viziere, ele fiind pentru uz multiplu. „Ceea ce a fost livrat este pentru consolidarea sistemului de sănătate, dar reieșind din faptul că nu știm cât va dura această situație epidemiologică și când se va replica a doua oară, în toamnă sau mai târziu, aceste echipamente de protecție sunt extrem de necesare, pentru a-i proteja în primul rând pe cei din prima linie”, a menționat Viorica Dumbrăveanu.

Lotul conține, totodată, și cantități mari de ajutoare umanitare, procurate pentru Moldova cu implicarea mai multor agenți economici, persoane fizice, instituții și diverse asociații.

Cea mai mare parte a echipamentelor vor fi direcționate spre subdiviziunile Ministerului Sănătății, iar o parte dintre donații, ce conțin în special măști și mănuși, vor merge spre Ministerul de Interne și cel al Apărării. De asemenea, unele donații au fost distribuite anumitor autorități publice locale, în baza unor parteneriate existente. „De exemplu, o donație pentru orașul Ungheni, 40 de mii de măști. Altă donație este pentru satul Hârtopul mare din raionul Criuleni -10 mii de măști.

Cu același avion au fost livrate și anumite medicamente, care vor ajunge în farmaciile din țară, dar și în instituțiile medicale.

Toate echipamentele de protecție vor fi depozitate la un depozit centralizat, desemnat de Comisia Situații Excepționale, și vor fi apoi distribuite către spitalele republicane, raionale și municipale, dar și către asistența medicală primară, conform evaluărilor efectuate.

Amintim că avionul cu ajutorul umanitar din China, dar și cele 80 de mii de teste, achiziționate de autorități, a aterizat aseară, pe Aeroportul Internațional Chișinău.

La mijocul săptămânii trecute, Igor Dodon anunța despre cele 53 de tone de produse cu destinație medicală, care vor fi aduse din China în Republica Moldova până de Paște, cu ajutorul unui avion pus la dispoziție de Federația Rusă.


Pub