Platforma DA, despre rectificările bugetului: Acrobații fără centură de siguranță

Platforma DA solicită Guvernului să revizuiască bugetele mai multor Agenții de stat și să renunțe la unele proiecte de reparații capitale, iar banii economisiți să fie redirecționați spre sprijinirea businessului, care se confruntă cu o situație de criză, ca urmare a pandemiei de Covid-19. Formațiunea a elaborat mai multe amendamente la legea bugetului de stat ce urmează a fi rectificată și critică unele inițiative avizate pozitiv de către Guvern.

Foto: UNIMEDIA

„Observăm cu regret absența din pachetul de măsuri a unor inițiative serioase de stimulare a angajatorilor să păstreze locurile de muncă. În absența unor asemenea măsuri, propunerile Guvernului nu protejează în măsură sesizabilă sectorul privat de colaps și nu răspunde la provocările reale din zona businessului, afectat profund de efectele economice ale crizei pandemice”, se menționează într-un comunicat al partidului.

Totodată, Platforma DA a anunțat că va veni cu mai multe amendamente la legea de rectificare a bugetului de stat:

• Rectificarea bugetului public național prin reducerea maximă a cheltuielilor autorităților publice centrale și renunțarea la marea majoritate a investițiilor capitale. Platforma DA consideră că din bugetul pe anul 2020 pot fi eliminate mai multe cheltuieli cu tentă electorală, finanțate de stat. Considerăm judicios să cerem Guvernului să suspende de urgență Proiectul de reconstrucție a Memorialului Eternitate, construirea Ambasadei Republicii Moldova în Belarus, cumpărarea de oficii, automobile, mobilă și alte cheltuieli imorale în această perioadă complicată, deopotrivă cu stoparea unor investiții capitale nerelevante în condițiile pandemiei. • Introducerea în legislația salarizării a unui supliment permanent în mărime de 100 % din salariul de funcție pentru medici și personalul medical din prima linie în perioada epidemiei, precum și alocarea unei pensii de urmaș moștenitorilor angajaților instituțiilor medicale, care au decedat în urma infectării. • Introducerea în legislația muncii a noțiunii „staționare în perioada epidemiei”. • Acordarea indemnizațiilor din bugetul asigurărilor sociale pentru lunile aprilie-mai tuturor angajaților întreprinderilor, care și-au sistat sau au redus activitatea în urma dispozițiilor Comisiei pentru Situații Excepționale, în mărime de 50 % din salariu, iar 1/3 din salariu să fie achitat de angajatori. • Acordarea indemnizațiilor din bugetul asigurărilor sociale pentru lunile aprilie-mai deținătorilor de patente de întreprinzător în mărime de 50 % din salariul mediu brut pe economie. • Amânarea achitării pentru toate întreprinderile, care și-au sistat sau au redus activitatea în urma dispozițiilor CSE, a contribuțiilor pentru asigurări sociale și medicale, a TVA (cu excepția TVA la import) și a impozitului pe venit până la 30 septembrie 2020. • Necalcularea sancțiunilor pentru neachitarea utilităților până la 30 septembrie 2020 cu alocarea creditelor de scurtă durată din partea Guvernului furnizorilor serviciilor comunale. • Clarificarea la nivelul legislației a procedurii eliberării certificatelor de forță majoră, astfel încât agenți economici și cetățenii să poată beneficia de reeșalonarea legală a achitării obligațiunilor contractuale în raport cu băncile comerciale și alți creditori. • Scutirea de TVA a importului de materie primă pentru confecționarea echipamentului de protecție și comercializarea acestui echipament în interiorul țării. • Introducerea moratoriului asupra achitării în anul 2020 a obligațiunilor de stat și a dobânzilor aferente, derivate din legea nr. 235 din 3.10.2016 (legea miliardului), ceea ce ar economisi în anul curent 853 milioane lei.

Totodată, formațiunea crede că Guvernul ar putea să sprijine cu împrumuturi de stat, cu o perioadă de grație de 2-3 ani, pentru businessuri care crează locuri noi de muncă, cu dobândă redusă, dar și să dubleze resursele alocate Fondului de garantare a creditelor și identificarea altor posibilități de suport financiar pentru IMM, fermieri și producători agricoli mici, acceptarea eligibilității unor persoane auto-angajate și gospodării țărănești la garanțiile oferite de fond la obținerea de credite bancare.

Șirul de amendamente urmează a fi înaintat la votarea legii de rectificare a bugetului în Parlament. Printre altele, Guvernul propune, ca măsuri anticriză, rambursarea contribuțiilor la buget către companiile care plătesc salarii angajaților și sporirea indemnizației de șomaj la 2775 lei; subvenționarea ratei dobânzii la creditele luate din bănc; rambursarea TVA tuturor întreprinderilor în perioada 1 mai – 31 decembrie 2020, precum și majorarea unor indemnizatii.


Pub