Linkuri accesibilitate

Covid-19: „Ne-au mai rămas doar câțiva pași”, crede președintele Igor Dodon


Slujba de Înviere în Catedrala Mitropolitană ,,Nașterea Domnului” , Chișinău, 18 aprilie 2020 .
Slujba de Înviere în Catedrala Mitropolitană ,,Nașterea Domnului” , Chișinău, 18 aprilie 2020 .

Anul acesta, din cauza pandemiei de coronavirus, slujbele de Înviere s-au ținut, în cele mai multe locuri, fără enoriași, unele au fost transmise online.

În bisericile din R. Moldova slujba de Înviere s-a ținut în general fără participarea enoriașilor, conform măsurilor restrictive impuse din cauza pandemiei de coronavirus. Preoții pot fi văzuți în fotografii publicate de presă purtând măști medicale. Mai multe slujbe au fost transmise în direct la televiziune sau pe net, de pildă aceea ținută în Catedrala Mitropolitană din capitală de Mitropolitul Vladimir. Pe de altă parte, președintele Igor Dodon a fost surprins pe video promițându-le preoților care aduceau focul haric că „amenzi nu o să fie”, pentru că a vorbit el în acest sens cu ministrul de interne. Dodon i-a rugat însă pe preoți să aibă grijă ca în biserici să nu fie „aglomerație”.

Într-un mesaj de Paște, președintele Igor Dodon a spus că țara merge în direcția cea bună în ce privește combaterea pandemiei de coronavirus și s-a arătat încrezător că „foarte curând vom putea reveni la cursul firesc al vieții”. „Ne-au mai rămas doar câțiva pași: împreună, îi vom face, neapărat”, a mai spus președintele în mesajul publicat duminică.

Aproape 1400 de moldoveni au revenit în țară în sâmbăta dinaintea Paștelor, informează presa de la Chișinău cu trimitere la Poliția de Frontieră. 536 de treceri au fost la frontiera moldo-română, 538 la cea cu Ucraina, iar 325 de cetățeni au sosit cu curse aeriene charter. Poliția a spus că toate persoanele intrate în țară au completat fișa epidemiologică, și nici una nu a prezentat simptomele COVID-19.

Salvatorii și pompierii au intervenit de peste o sută de ori în noaptea Învierii, mai ales ca să stingă sau să prevină incendii, relatează Realitatea.md. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) se află la datorie în localitățile puse sub carantină din cauza epidemiei de coronavirus, inclusiv cu echipaje mobile , cu autospeciale de intervenție care difuzează spoturi de avertizare pentru atenționarea cetățenilor. IGSU roagă repetat oamenii să rămână acasă, să păstreze distanța socială și fizică și să anunțe autoritățile în caz de suspiciune de infectare cu noul virus.

Previous Next

XS
SM
MD
LG