FMI a aprobat alocarea unui credit de urgență pentru țara noastră, în valoare de 235 de milioane de dolari

Consiliul de directori a Fondului Monetar Internațional (FMI) a aprobat, ieri, 17 aprilie 2020, acordarea unui credit de urgență pentru Republica Moldova care va fi direcționat către Bugetul de stat pentru acoperirea deficitului bugetar pentru anul curent. Anunțul a fost făcut de către premierul Ion Chicu.

Foto: UNIMEDIA

„Consiliul de directori FMI a aprobat astăzi alocarea unui credit de urgență pentru Republica Moldova în valoare de circa 235 de milioane de dolari. Împreună cu mijloacele din creditul oferit de Federația Rusă, împrumutul de la FMI ne va permite să finanțăm peste jumătate din deficitul bugetar în acest an”, a scris premierul pe o rețea de socializare.

Ședința bordului de directori ai FMI a avut loc vineri, 17 aprilie.

Ion Chicu a declarat, de asemenea, că a transmis o scrisoare în adresa Consiliului Europei, în care cerut UE să decidă în privința asistenței macro-financiare promise pentru Republica Moldova.

Ion Chicu / Sursa:Facebook

În privința tranșei de 30 de milioane de dolari, din partea UE, Igor Dodon a declarat ieri că ar putea veni, cu anumite condiții. „Este vorba despre 8 condiții pe care le-a pus UE în februarie, în mare parte sunt condiții politice. Avem termen să le îndeplinim până mâine sau poimâine”, a declarat șeful statului.

Amintim că deficitul bugetar ar putea crește cu încă 1 miliard de lei, după adoptarea proiectului de lege, care vine în ajutorul cetățenilor, în contextul Stării de Urgență. Cel puțin asta prevede noua inițiativă a Ministerul Finanțelor, aprobată ieri de Guvern.

Potrivit premierului, deficitul va fi acoperit, în principal, cu ajutorul împrumuturilor externe, printre care un credit din partea FMI și altul din partea Federației Ruse.


Pub