(doc) Creditul rusesc în sumă de 200 de milioane de euro, aprobat. Când va ajunge în RM prima tranșă și ce prevede acordul de creditare

Președinte Igor Dodon anunță că acordul de creditare a țării noastre a fost semnat ieri, 17 aprilie, între ambasadorul RM Andrei Neguța și conducerea Ministerului de Finanțe din Federația Rusă. Conform acordului, partea rusă va transfera prima tranșă de 100 de milioane de euro în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a documentului, iar a doua tranșă va fi transferată nu mai târziu de 31 octombrie 2020. Vedeți mai jos principalele condiționalități, stipulate în acord.

Foto: Konstantin Kokoshkin / Izvestia

„În urma înțelegerilor pe care le-am avut în luna decembrie 2019, cu omologul meu rus, Vladimir Putin, astăzi, la Moscova, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Federația Rusă, Andrei Neguța, a semnat împreună cu conducerea ministerului de finanțe rus Acordul de creditare cu Republica Moldova, care prevede acordarea țării noastre a primei tranșe de împrumut în valoare de 200 mln. euro”, a scris președintele pe o rețea de socializare.

Potrivit acordului, suma totală a creditului este de 200 de milioane de euro și este acordat în scopul susținerii bugetare a Republicii Moldova. Documentul urmează să fie ratificat de Guvernele și Parlamentele ambelor țări.

Prima tranșă va fi virată nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data intrării în vigoare a acestui acord, iar a doua tranșă urmează să ajungă nu mai târziu de 31 octombrie 2020.

Potrivit actului semnat, Republica Moldova se angajează să depună eforturi pentru a realiza proiectele comune pe teritoriul țării de către companiile rusești. De asemenea, companiile din Federația Rusă vor putea participa la achizițiile publice din Republica Moldova și vor beneficia de cel puțin aceleași condiții de care beneficiază alte companii, atât din țară cât și de peste hotare;

Rambursarea creditului se va efectua în 20 de tranșe egale, timp de zece ani, achitate la data de 15 martie și 15 septembrie a fiecărui an. Prima tranșă va fi rambursată pe 15 martie 2021;

Rata dobânzii creditului va fi de 2% anual, iar în cazul în care Republica Moldova nu-și respectă obligațiunile de rambursare a creditului în termen, penalitatea va constitui 150% din rata dobânzii.

Vezi mai jos întregul acord în limba rusă:

Acordul de credit Rusia - Republica Moldova / Sursa:FB / Igor Dodon
Acordul de credit Rusia - Republica Moldova / Sursa:FB / Igor Dodon
Acordul de credit Rusia - Republica Moldova / Sursa:FB / Igor Dodon
Acordul de credit Rusia - Republica Moldova / Sursa:FB / Igor Dodon
Acordul de credit Rusia - Republica Moldova / Sursa:FB / Igor Dodon
Acordul de credit Rusia - Republica Moldova / Sursa:FB / Igor Dodon

Amintim că ieri, 17 aprilie 2020, Consiliul de directori al Fondului Monetar Internațional (FMI) a aprobat acordarea unui credit de urgență pentru Republica Moldova în valoare de 235 de milioane de dolari care va fi direcționat către Bugetul de stat pentru acoperirea deficitului bugetar pentru anul curent.

Tot ieri, Guvernul a anunțat că deficitul bugetar ar putea crește cu încă 1 miliard de lei, după adoptarea proiectului de lege, care vine în ajutorul cetățenilor, în contextul Stării de Urgență. Potrivit premierului, deficitul va fi acoperit, în principal, cu ajutorul împrumuturilor externe, printre care un credit din partea FMI și altul din partea Federației Ruse.

De menționat că premierul Ion Chicu a vorbit în repetate rânduri despre creditul din partea Rusiei în sumă totală de jumătate de miliard de dolari, despre care a declarat că va fi acordat în tranșe, pentru o perioadă de 10 ani, iar prima tranșă urma să ajungă în Republica Moldova încă la sfârșitul lunii martie.


Pub