Paștele în pandemie, cum sărbătorim acasă

Duminică, 19 aprilie, creștin ortodocșii din Republica Moldova sărbătoresc Paștele. Fiind în plină pandemie, multe biserici și-au închis ușile, iar oamenii sunt nevoiți să stea acasă, fără a putea petrece această sărbătoare alături de cei dragi. Oamenii mai în vârstă povestesc că nici pe timpul comuniștilor bisericile n-au stat închise și se întreabă ce vor face anul acesta. 

Noi îți recomandăm să sărbătorești Paștele acasă și avem câteva recomandări care ar putea veni în ajutor în aceste vremuri. 

Cum pregătim masa de Paște

Paștele creștin-ortodox nu trece fără tradiționalele ouă vopsite. Vopsea de ouă artificială se găsește la magazine, chiar și cele din sate.

Totuși, dacă nu vrei să riști să ieși afară sau vrei să încerci câteva metode ecologice de vopsire a ouălor, ceapa roșie și galbenă, sfecla, varza roșie, urzica pot asigura o gamă largă de culori.

Astfel, pentru culoarea roșie folosiți cojile de ceapă roșie și o sfeclă mai micuță. 

Pentru culoarea albastră – funcționează de minune frunzele de varză roșie. 

Pentru culoarea galbenă – foi de ceapă galbenă sau şofran. 

Pentru cea verde: adăugaţi o ceaşcă de spanac, urzici sau câteva linguri de spirulină în apa în care fierb ouăle.

Pentru o culoare cât mai pronunțată alege ouă cu coajă albă, spală și degresează ouăle înainte de vopsire.

Pe Youtube poți găsi o mulțime de tutoriale care să te inspire, iată doar câteva dintre ele: 

https://www.youtube.com/watch?v=xXJ8tW4WEVI

https://www.youtube.com/watch?v=mkUDU7nOQ-4

https://www.youtube.com/watch?v=xyZ8PP892ng

De asemenea, pentru masa de Paște îți recomandăm să folosești cât mai multe verdețuri. Iată aici un video de la Tamara Șchiopu, în care poți afla cum să utilizezi condimente proaspete în bucătăria ta. 

https://www.facebook.com/tamara.schiopu.1/videos/10156683057081567/

Pentru că anul acesta probabil nu vei avea musafiri, îți recomandăm să vopsești cam atâtea ouă, câte vor mânca membrii familiei tale.

Cozonacul

Mitropolia Moldovei a precizat că în acest an biserica va sfinți cozonacii la SA „Franzeluța” sau la alte întreprinderi care produc pască și cozonaci. În așa fel, puteți să cumpărați cozonacii gata sfințiți.

Dacă totuși te-ai aventurat să faci cozonacii acasă, îți lăsăm aici rețeta uneia dintre cele mai cunoscute prezentatoare de la noi, faimoasă și pentru copturile ei delicioase – Lorena Bogza.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10219751237604642&set=a.10200507638326687&type=3&theater

Slujba de înviere

Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove a anunțat că anul acesta Sfânta Liturghie de Paște va avea loc doar cu participarea slujitorilor și a personalului bisericesc, care ajută la oficierea serviciilor divine. În cazul comunităților monahale, doar cu participarea obștii mănăstirești.

„Credincioșii mireni sunt îndemnați să înalțe rugăciuni de acasă, având posibilitatea să urmărească slujba praznicală la posturile TV și Radio. Pentru a fi urmărită slujba din fiecare sfânt locaș, pot fi instalate sisteme de sonorizare sau transmisă online pe rețele de socializare”, a menționat Mitropolia. 

Lumina de Paști va fi distribuită în parohii de către personalul clerical și cel mult trei voluntari, sâmbătă, 18 aprilie 2020, începând cu ora 20:00. În acest an, lumina va adusă de la Ierusalim în condiții speciale. Conform procedurilor stabilite de către statul israelian, persoanele care vor merge în acest an după Focul Haric nu vor ieși din avion. Toate delegațiile, din toate țările, care vor veni după lumină rămân în avion și reprezentantul ambasadei se duce, ia focul și-l aduce la avion. După care avionul decolează.

În noaptea învierii, în localitățile compacte care numără câteva zeci de familii, slujitorii se vor  deplasa pe la fiecare gospodărie pentru a sfinți bucatele. Primari din sate mai mari și mai multe orașe au anunțat pe rețelele de socializare că în noaptea învierii oamenii vor putea să scoată coșurile cu bunătăți pe anumite străzi, iar la sfințire va participa un singur membru al familiei, care va trebui să poarte mască și mănuși și să păstreze distanța socială de un metru. Ieșirea persoanelor aflate în autoizolare, a celor mai în vârstă de 63 de ani și a minorilor a fost interzisă. 

Pentru cei care nu vor avea posibilitatea să meargă la sfințit, Mitropolia Moldovei a menționat că binecuvintează sfințirea în condiții casnice în felul următor: înainte de masa pascală se cântă de trei ori „Hristos a înviat din morți cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le!”, după care se stropesc bucatele cu aghiasmă, rostindu-se iarăși de trei ori „În Numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Amin!”.

Musafirii

Anul acesta, din păcate, Paștele va fi sărbătorit fără musafiri. Este interzis mersul în ospeție la rude și prieteni. Așa că atunci când vei găti bucatele, ține cont de faptul că la masă vor fi doar membrii familiei. În aceste condiții, probabil singura grijă ar fi să ai factura achitată la internet, ca să ciocnim de la distanță un ou roșu și un pahar de vin cu cei dragi. 

Îți dorim un Paște liniștit și sănătos! 

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.