LIVE TEXT / 114 cazuri noi de infectare cu COVID-19 și patru decese

Ora 18:43

Patru decese într-o zi

Alte două persoane au decedat: un bărbat în vârstă de 75 ani, din Tiraspol și un bărbat în vârstă de 60 ani, r. Grigoriopol. Cei doi, la fel ca toate persoane infectate cu COVID-19 care au decedat sufereau și de alte boli cronice. Astfel, în total, în Republica Moldova sunt înregistarte 60 de decese. 

Ora 17:03

Astăzi au fost înregistrate alte 114  cazuri de COVID-19, unul fiind de import din Federația Rusă, iar celelalte 113 sunt cu transmitere locală. Satul Brânzeni, raionul Edineț, ar putea fi următoarea localitate introdusă în regim de carantină, pentru că doar astăzi au fost depistate 39 de persoane infectate.

Din cele 135 de cazuri stabilite prin telefon de către medicii de familie, au fost testate de laborator 66 de persoane. Din persoanele testate, 39 sunt cu rezultat de laborator pozitiv, iar 27 sunt cu rezultat negativ și sunt excluși din cei cu diagnostic clinico -epidemiologic și rămân la supraveghere medicală. Din numărul total de cazuri din această zi, 18 sunt lucrători medicali: asistenți medicali – 4, medici – 6, personal auxiliar – 8.

Bilanțul persoanelor infectate a ajuns la 2351, cazuri confirmate prin laborator – 2282 și cazuri cu diagnostic clinico epidemiologic – 69.

Ora 16:28

Decese noi

Încă o persoană s-a stins di viață astăzi. Acesta este un bărbat în vârstă de 48 ani, din r. Fălăști, internat la SR Fălești la data de 7 aprilie și transferat la IMSP SCR „Timofei Moșneaga” peste două zile. Pe lângă COVID-19, acesta mai suferea de diabet zaharat tip 2, HTA gr II.

Ora 14:39

O femeie din Bender, în vârstă de 73 de ani, infectată cu COVID-19, a decedat astăzi la spital. Aceasta suferea de mai multe boli cronice, relatează novostipmr.com. Din cele 57 de decese înregistrate până acum în Republica Moldova, 13 sunt din regiunea transnistreană.

Ora 12:42

Dodon la biserică

Deși oamenii sunt îndemnați să stea acasă și să nu meargă la biserică, totuși Igor Dodon și familia sa s-au împărtășit în această dimineață, la Biserica Veche din Lemn din Chișinău, ne-au spus sursele noastre care au vrut să-și păstreze anonimatul. Cu toate acestea, preotul bisericii Sergiu Curnic neagă acest lucru, susținând că șeful statului l-a vizitat ca să-l felicite cu sărbătorile de Paști. „Domnul președinte a venit ca ctitor să mă felicite cu Învierea Domnului. Ne-am sfătuit despre reparațiile pe care le-am putea face, astfel cum această biserică este un monument arhitectural… În această perioadă porțile noastre sunt închise și se împărtășesc doar preoții, pentru că noi slujim și este obligatoriu să ne împărtășim”, a spus preotul.

La scurt timp după discuția noastră cu preotul, șeful statului a scris pe pagina sa de facebook că în aceste zile are mai multe întâlniri cu reprezentanții conducerii Mitropoliei, dar și cu mai mulți preoți. „Chiar dacă accesul individual al enoriașilor în biserici în afara slujbelor nu este interzisă, vreau să amintesc că în ceea ce privește oficierea slujbelor rămâne în vigoare recomandarea autorităților ca enoriașii să se abțină de a participa la ele, din motive ce țin de respectarea distanțării sociale, atât și de necesare pentru a preveni răspândirea pandemiei. Așa cum am declarat anterior, în acest an nu voi participa la Slujba de Înviere, care se organizează în noaptea din ajunul Paștelui. Voi sta acasă alături de familie, ceea ce vă recomand”, a scris Dodon.

Ora 11:45

585 de asistenți medicali infectați

Din numărul total de cazuri de infectare cu COVID-19, 585 sunt lucrători medicali: asistenți medicali – 200, medici – 155, felceri – 43, personal auxiliar – 176, farmaciști – 10, paramedici – 1. Cele mai multe cazuri fiind înregistrate în rândul personalului medical al spitalului și asistenței medicale urgente din Soroca- 116, Fălești- 37, Glodeni- 34. În total, 47 angajați ai sistemului de sănătate au fost tratați și externați.

Enlarge

90760468_2428510437440244_7485183516439740416_o-1
Fotografia nu este făcută în acest an.

Sursa foto: arhiva personală a familiei Dodon / Fotografia nu este făcută în acest an

Ora 10:25

Trecerea frontierei

3211 de persoane au traversat frontiera de stat în ultimele 24 de ore, dintre care 1290 de treceri la frontiera moldo-română, 830 – la frontiera cu Ucraina și 231 de treceri a frontierei aeriene (rute charter). Nicio persoană nu a prezentat simptomele virusului de tip COVID-19.

2150 de moldoveni s-au obligat să cumpere polița de asigurare medicală pentru acest an.

Astăzi, 18 aprilie, în aeroportul din Chișinău urmează să aterizeze un avion care transportă un lot de produse și echipamente medicale din Shanghai.

Ora 10:01

Împrumuturi

Consiliul de directori ai Fondului Monetar Internațional a aprobat alocarea unui credit de urgență pentru Republica Moldova în valoare de circa 235 mln de dolari SUA. „Împreună cu mijloacele din creditul oferit de Federația Rusă și împrumutul de la FMI vom putea plăti pentru jumătate din deficitul bugetar în acest an. Suplimentar, ne așteptăm ca și Uniunea Europeana să decidă să aloce asistență macro-financiară pentru RM. În acest sens am semnat o scrisoare în adresa Consiliului European”, a anunțat premierul Chicu.

Ora 09:46

„Fiți atenți la ce mâncați”

„Paștele de acasă din 2020 va fi cel mai sigur, pentru că astfel nu vă veți infecta”, a declarat Nicolae Furtună, directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. De asemenea, el a încurajat oamenii să mănânce sănătos și să nu facă exces de mâncare în perioada sărbătorilor de Paști. „Nu uitați că spitalele noastre acum sunt pline cu COVID-19 și în cazul în care vă veți intoxica și veți fi internat, s-ar putea să vă întoarceți acasă nu doar cu intoxicare, dar și cu COVID-19”, a subliniat el.

Astăzi, mâine și luni, transportul public în Chișinău și Bălți va fi sistat. Oamenii sunt îndemnați să sărbătorească Paștele acasă și să nu meargă pe la rude sau la biserici.

Ora 09:34

200 de pacineți în stare gravă

Încă o persoană infectată cu COVID-19 a decedat. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 77 ani din r. Glodeni, internat la Spitalul raional Godeni pe data de 11 aprilie. Acesta mai suferea de cardiopatie aterosclerotică și hipertensiune arterială gr.II.

200 de persoane infectate cu COVID-19 sunt într-o stare gravă de sănătate. Zece persoane sunt la respirație asistată. Pe parcursul zilei de ieri au fost externate 115 persoane.

În Republica Moldova sunt înregistrate 2129 de cazuri de infectare cu COVID-19, confirmate de laborator. Dintre aceștia 391 au fost tratați, iar 56 de persoane au decedat. 128 de cazuri sunt de import și 2001 cu transmitere locală. În regiunea transnistreană sunt înregistrate 212 cazuri de COVID-19.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.