Chicu cere administrațiilor publice să renunțe la procurarea de mașini și mobilă pe timp de pandemie: Am depistat instituții care planifică astfel de cheltuieli din banii statului

Premierul Ion Chicu admite că la sfârșit de an, diminuarea Produsului Intern Brut ar putea fi chiar mai mare decât cea prognozată în proiectul privind modificarea Bugetului de stat pentru anul 2020, votat astăzi de Guvern. În context, Chicu a solicitat tuturor instituțiilor de stat la nivel central și local să dea dovadă de disciplină finaciară și să renunțe la procurarea automobilelor, mobilei și altor lucruri care nu sunt de primă necesitate pe timp de pandemie.

Foto: UNIMEDIA

„Este foarte dificil de prognozat ce va fi în realitate până la sfârșitul anului. Admitem o diminuare a PIB-ului încă mai mare decât cea prognozată, deși nu ne dorim acest lucru. În aceste condiții, trebuie să păstrăm cu toții disciplina finaciară, să asigurăm și veniturile la Bugetul de stat și să efectuăm cheltuielile necesare. Este deja o practică instituită la Ministerul Finanțelor de ceva timp, când monitorizăm în fiecare zi cheltuielile instituțiilor bugetare, inclusiv a autorităților publice locale, prin instrumentele pe care le avem la Trezoreria de Stat. Remarc, din păcate, că sunt instituții, și mă refer în primul rând la APL, care încă plasează contracte de procurare de automobile, mobilă, alte lucruri care nu sunt stringente în acest an”, a menționat Ion Chicu, în cadrul ședinței de Guvern.

Premierul nu a numit instituțiile care au încercat să facă astfel de achiziții pe timp de pandemie, însă a venit cu un îndemn către este vorba concret, însă a venit un îndemn către toți reprezentanții autorităților publice centrale și locale: „Noi nu vom putea finanța asemenea cheltuieli și vă rog să conștientizăm situația în care se află Republica Moldova și mai mult de jumătate din populația de pe glob. Nu putem cheltui bani pentru mașini, de aceea, orice contract de acest gen înaintat spre aprobare la Trezorerie va fi respins și bineînțeles vom mediatiza astfel de intenții de a cheltui bani în situația excepțională pe domenii care nu sunt prioritare”.

La începutul lunii aprilie, Comisia Națională a Pieței Financiare a inițiat o licitație, prin care intenționează să cumpere covoare în valoare de 100.000 de lei. Asta în timp ce oamenii de rând și agenții economici sunt îndemnați de autorități să doneze bani pentru lupta împotriva pandemiei de Covid-19.


Pub