LIVE TEXT/ 110 cazuri noi de COVID-19 în Republica Moldova

Ora 17:20

Alte 110 cazuri noi de COVID-19 în Republica Moldova. Acestea au fost confirmate în urma procesării a 549 de teste prelevate. Astfel, numărul total de cazuri urcă la 2129 de  la începutul epidemiei de COVID-19. În plus, sunt  alte 135 de cazuri cazuri confirmate clinic-epidemiologic.

Viorica Dumbrăveau, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a precizat la briefingul de după ședința Centrului Unic de Comandă, că trei cazuri sunt de import, pacienții revenid din Federația Rusă și 107 cazuri sunt cu transmitere locală. Cele mai multe sunt din Chișinău (34), raioanele Căușeni, Edineț (câte 14), Glodeni (7), regiunea transnistreană (8) și raionul Sângerei (5).

Din numărul total de cazuri din această zi, 29 sunt lucrători medicali: asistenți medicali – 3, medici – 10, felceri – 5, personal auxiliar – 11.

În total, 276 persoane au fost tratate şi  55 persoane au decedat din cauza COVID-19.

La același briefig, premierul Ion Chicu a anunțat că sâmbătă, duminică și luni, dar și în următorul weekend transportul public în Chișinău și Bălți va fi sistat. El a îndemnat cetățenii să sărbătorească Paștele acasă și să nu meargă pe la rude.

Ora 16:20

Agent economic, sancționat cu 75 mii lei

Un agent economic din sectorul Botanica al capitalei a fost sancționat cu o amendă de 75 mii lei, pentru erespectarea  prevederilor și măsurilor stabilite de către Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, anunță Biroul Migrație și Azil.

Agentul economic, administrat de un străin, comercializa produse de tip fast-food și tutun pentru narghilea diferitor persoane, care vizitau localul.„Pentru ignorarea prevederilor Dispozițiilor Comisiei pentru Situații Excepționale, agentul economic a fost sancționat conform prevederilor art. 761 din Codul contravențional (nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice) cu amendă de 75 mii lei”, a precizat BMA.

Ora 15:45

Internatul Psihoneurologic din Brânzeni în carantină

Internatul Psihoneurologic din Brânzeni a intrat în carantină. 22 de beneficiari și 11 angajați sunt infectați cu COVID-19. „Deservim pacienții cu tulburări psihice și cei cu Covid-19, acum avem 11 pacienți de la Brânzeni. 2 sunt în stare grav-medie, iar 7 satisfăcătoare. Sunt 10 confirmați, iar unul a fost adus ca suspect și ieri ne-a venit testul negativ. Pacienții cu Covid-19 sunt în bloc aparte”, a explicat pentru Sănătate INFO Valentina Șchiopu, directoarea Spitalului de Psihiatrie din Bălți.

Potrivit directoarei Agenției Naționale de Asistență Socială, Irina Banova cei care nu au fost testați au fost plasați într-o altă clădire separată, iar teritoriul a fost dezinfectat.

Ora 14:30

Decretul lui Krasnoselski lasă șapte raioane ale R. Moldova fără medici

Mai multe spitale raionale și centre ale medicilor de familie din raioanele Șoldănești, Rezina, Florești, Dubăsari, Criuleni și Căușeni au rămas fără medici din cauza stării de urgență decretată de liderul de la Tiraspol la 17 martie. Aproape 100 de doctori și lucrători medicali au anunțat Biroul Politici de Reintegrare de la Chișinău că nu pot să meargă la lucru din cauza interdicției Tiraspolului. În același timp, angajații din Rezina ai Uzinei Metalurgice din Râbnița circulă fără nicio problemă, scrie Anticoruptie.md.

Tiraspolul își motivează decizia prin faptul că doctorii reprezintă o categorie vulnerabilă la contractarea virusului și o eventuală circulație liberă a lor pe cele două maluri ale Nistrului ar spori pericolul de contaminare a populației din stânga Nistrului.

Biroul de Reintegrare a sesizat participanții la formatul 5+2 și Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatovici, să se implice în deblocarea situației. În cele din urmă, a fost luată decizia ca personalul medical care activează în Zona de Securitate, dar locuiește în partea stângă a Nistrului să poată fi cazat provizoriu în localitățile unde își are serviciul. Articolul poate fi citit AICI.

Ora 14:00

Turcia va dona R.Moldova 30 000 de măști,  10 000 combinezoane și 5 000 ochelari de protecție

Republica Moldova va primi un lot de asistență din partea Turciei. Guvernul a aprobat astăzi inițierea și aprobarea semnării unui acord privind donația în domeniul sănătății.

Acordul prevede donaţia în domeniul sănătăţii a următoarelor echipamente: 30 000 unități măști,  10 000 unități combinezoane de protecție,  5 000 unități ochelari de protecție,  10 000 perechi de mănuși, 10 000 unități saboți, 1 tonă dezinfectant pentru mâini.

Ministerul Sănătății afirmă că „prin semnarea acestui Acord, personalul medical din prima linie de luptă împotriva COVID-19 din Republica Moldova, va fi  asigurat cu o protecție sporită în activitatea de acordare a serviciilor medicale pacienților infectați”.

Ora 13:20

9 întrebări despre ce este permis și ce nu în perioadă sărbătorilor Pascale. MAI răspunde

În ajunul Sărbătorilor Pascale cetățenii adesează tot mai multe întrebări oamenilor legii despre ce este interzis și ce nu în aceste zile. MAI a oferit răspunsuri la cele mai frecvente întrebări/

1.Am voie să cumpăr carne de miel, sau produse vegetale de la persoana de la care anual procur?

Da, dar să aveți grijă ca gospodarul care vinde, sau agentul economic de la care procuraţi este autorizat și respectă toate condițiile igienico – sanitare. Mergeți un singur membru al familiei la cumpărături, sau optați pentru livrarea produselor.

2.Cum facem cumpărăturile pentru masa de sărbătoare?

Cu respectarea normelor de protecție, păstrarea distanței sociale și evitarea contactului apropiat cu alte persoane.

3.Pot merge la părinți ca să le duc unele produse de care au nevoie?

În cazul în care o altă soluție nu este, da, puteți să mergeți la cei dragi pentru ai ajuta  cu cele necesare, dar, cu maxima prudență. Nu uitați că persoanele cu vârsta de peste 50 ani se află în grupul de risc și contactul direct cu ei le pot pune în pericol viața.

4. Este permis să mergem la țară cu familia, ca să sărbătorim Paștele cu cei dragi?

Nu. Recomandarea și rugămintea noastră este să rămâneți acasă, să nu vă adunați în grupuri mari și să evitați deplasările, în special în ziua Paștelui. La fel, este interzisă aflarea în parcuri, păduri sau alte locații unde tradițional oamenii sărbătoresc în această perioadă.

5.Pot merge la cimitir, pentru lucrările de curățenie și a ritualelor creștine?

O puteți face, în zilele de lucru, dar, fără a admite contactul cu alți oameni, sau organizarea meselor de pomenire.

6. În noaptea Învierii putem merge la biserică pentru a fi prezenți la slujbă și sfințirea bucatelor?

În noaptea Învierii slujbele vor fi organizate doar cu participarea slujitorilor bisericii.

Prezența enoriașilor este strict interzisă, atât în lăcașele sfinte, cât și în adiacentul lor. În sate bucatele vor fi sfințite de preoți pe la porțile gospodarilor, iar în Chișinău oamenii pot procura cozonacii gata sfințiți din magazinele de patiserie autohtone.

7. Cum preluăm focul Haric acasă?

Focul Haric va fi transmis în fiecare biserică din țară, astfel, după sărbători, în momentul în care va fi permis oamenilor să meargă la slujbe, fiecare va putea lua din acest foc pentru al duce în casele lor.

8.Avem voie să mergem la cei dragi dacă localitatea lor se află în regim de carantină?

Categoric nu, iar posturile care monitorizează situația și asigură menținerea regimului de carantină în mun. Soroca, orașele Ștefan Vodă și Glodeni și localitățile Carahasani și Talmaza (Ștefan Vodă) nu va permite intrarea Dumneavoastră sub nici o formă.

9.Ce trebuie să cunoaștem dacă circulăm cu mașina personală?

În aceste zile angajații INP vor intensifica patrularea și vor avea grijă de securitatea în traficul rutier. Astfel, trebuie să aveți un motiv determinat pentru a argumenta călătoria, să respectați Regulamentul circulației rutiere, să nu admiteți un număr mai mare de 2-3 persoane maxim în mașină, și, categoric să nu urcați la volan dacă sunteți sub influența băuturilor alcoolice.

Ora 12:15

6 mil.lei pentru indemnizațiile unice acordate medicilor infectați cu COVID-19

Guvernul a decis astăzi acordarea a 6 milioane lei pentru acordarea indemnizațiilor unice de 16 mii lei angajaților infectaţi cu COVID-19 din sistemul medical.Banii vor fi acordați din fondul de intervenție a Guvernului.Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale va primi 2,4 milioane lei. Consiliul raional Soroca -1,1 milioane lei, Consiliul raional Fălești -480 mii lei, iar cel din Ștefan Vodă – 448 mii lei.

Autoritățile publice, în calitate de beneficiari ai mijloacelor financiare alocate, vor perfecta, în modul stabilit, documentele necesare pentru finanțarea cheltuielilor respective prin intermediul instituțiilor în care persoanele activează. Reamintim că potrivit Ministerului Sănătății, până astăzi, din numărul total de cazuri de infectări cu COVID-19, 556 sunt lucrători medicali.

Ora 11:30

Poliția de Frontieră a primit de la EUBAM 1500 de viziere de protecție și 1,2 tone de antiseptic

Poliția de Frontieră a primit un lot de echipament de protecție individuală din partea Misiunii Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina (EUBAM). Donația conține 1500 de viziere de protecție și 1,2 tone de antiseptic.

De astăzi, vizierele vor ajunge în punctele de trecere a frontierei deschise traficului, unde va fi echipat întreg personalul implicat în cotrolul de prima linie, dar și asigurat fiecare polițist de frontieră cu spray antiseptic.

„Donația oferită de către Uniunea Europeană este una mai mult decât necesară și importantă, în sensul că numărul de îmbolnăviri crește de la o zi la alta, iar riscul la care este expus angajatul instituției este mare și necesită o atenție sporită”, a  transmis în mesajul său șeful IGPF, Corneliu Groza. Reamintim că anterior, șeful statului a confirmat că șeful Poliției de Frotieră a fost confirmat pozitiv cu COVID-19.

Ora 11:00

Un nou deces din cauza COVID-19

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat un nou deces din cauza COVID-19. Este vorba despre un bărbat de 73 ani din Chișinău, care a fost internat în stare extrem de gravă la Institutul de Medicină Urgentă, la data de 02 aprilie. Comorbidități: diabet zaharat tip 2, boală renală cronică.

Este cel de-al 55-lea caz de deces din cauza COVID-19 în R.Moldova.

Ministerul a precizat că până în prezent au fost înregistrate 2154 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care 2019 cazuri confirmate prin laborator și 135 cazuri confirmate clinic-epidemiologic. Din numărul total de cazuri, 556 sunt lucrători medicali: asistenți medicali – 196, medici – 142, felceri – 38, personal auxiliar – 169, farmaciști – 10, paramedici – 1.

Ora 9:45

143 de pacienţi, în stare gravă. Printre infectați episcopul de Edineț și Briceni

Până la ora actuală în Republica Moldova au fost înregistrate 2019 cazuri de infecție cu COVID-19, în urma procesării a 9848 de probe, a anunțat la briefingul de dimineață ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu.

Potrivit ei, în stare gravă se află 143 de pacienţi, în stare de gravitate medie – 572 de pacienţi. 12 persoane se află la sistemul de respirație asistatată.

Viorica Dumbrăveanu a anunțat că pe parcursul zilei de ieri au fost externate 41 de persoane care au fost tratate de COVID-19. Astfel, numărul total al persoanelor care s-au vindecat a ajuns la 276 de persoane. Totodată, până în prezent în Republica Moldova din cauza virusului și-au pierdut viața 54 de persoane.

De asemenea, nootăm că în dimineața zilei de astăzi presa de la Chișinău a anunțat că printre cei infectați cu COVID-19 se află și episcopul de Edineț și Briceni, Nicodim. În vârstă de 64 de ani, episcopul a fost testat poztiv cu coronavirus și internat la Spitalul clinic „Toma Ciorbă” din capitală.

„Din păcate, sărbătorirea Paștelui se va desfășura fără participarea episcopului, întrucât el este bolnav. Unde și cum s-a infectat cu virusul COVID-19, nu este prea clar. Pot să constat doar: din momentul instaurării stării de urgență, episcopul de Edineț și Briceni a desfășurat câteva servicii divine în mănăstirile care intră în eparhie”, a spus pentru NewsMaker, secretarul Episcopiei de Edineț și Briceni Adrian Cotelea.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.